صیانت از اصول قانون اساسی و حقوق مردم در دستور کار دولت

رییس‌جمهور گفت: آنجا که من تذکر برای اجرای قانون اساسی می‌دهم، برای صیانت از اصول قانون اساسی و حقوق مردم است، نه اینکه به دنبال جار و جنجال و ایجاد مسائل اختلافی باشم.

به گزارش خبرگزاری شبستان، محمود احمدی نژاد، رییس جمهور در نخستین همایش ملی قوه مجریه در حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران؛ قانون اساسی را مهم‌ترین رکن نظام سیاسی، اقتصادی و اجتماعی برشمرد و گفت: همه اندیشه‌ها، نظریه‌های حکومتی، مطالبات چندین ساله مردم، مفاهیم دینی مرتبط با نظامات اجتماعی و شیوه زمامداری و همه و همه در کشور ما از قانون اساسی نشأت می گیرد.
رییس جمهور تصریح کرد: مهم‌ترین و مستحکم‌ترین سند تنظیم‌کننده روابط میان دستگاههای مختلف کشور قانون اساسی است و تا زمانی که این قانون معتبر است هیچ کس نمی تواند به استناد موضوعات مختلف، اصول قانون اساسی را کنار بگذارد تنها با این توجیه که سهم من از قانون اساسی با دیگران متفاوت است.
وی افزود: معتقدم که قانون اساسی و اصول آن برای همه محترم است و ساختاری که این قانون اساسی معتبر برای ما ترتیب می دهد ایجاد نظامی متعادل و متوازن برای ملت بزرگ ایران است.
رئیس جمهور گفت: باید نظامی متوازن داشته باشیم که حق تعیین سرنوشت را با تأکید بر آزادیها برای همه مردم محترم شمرده باشد و هر قوه به اندازه اختیارات خود باید پاسخگوی اعمال خود در قبال قانون اساسی باشد.
احمدی نژاد در ادامه یکی از مسائل مهم در قانون اساسی را تنظیم روابط بین قوا دانست و افزود: این موضوع را قانون اساسی و نه یک قانون عادی برای ما تفهیم کرده است و با قوانین عادی نمی‌توان اختیاراتی به رئیس قوه‌ای داد یا اختیارات قوه دیگری را سلب کرد.
رئیس جمهور در ادامه به طرح تغییر قانون انتخابات ریاست جمهوری در مجلس اشاره کرد و گفت: صرف نظر از اینکه این طرح به چه وضعی دچار شود این موضوع را نقض قانون اساسی می‌دانم، چرا که انتخابات آزاد حق مردم است و در اینکه بخواهند بر خلاف قانون اساسی صلاحیتهای رئیس جمهور را به عده‌ای ببندند که مردم هیچ شناختی از آنها ندارند خلاف قانون اساسی است.
وی افزود: قبلاً‌ هم تلاشهایی برای این کار صورت گرفت که با مخالفت شورای نگهبان این گونه طرحها کنار گذاشته شد، معتقدم نباید کاری کنیم که حضور مردم در انتخابات کمرنگ شود و فکر کنند کسانی نشسته‌اند و به جای آنها تصمیم می‌گیرند.
رئیس جمهور با اشاره به اصول متعدد قانون اساسی گفت: اصل این نظام با مردم است، عده‌ای می خواهند مردم را محدود و با تغییر قانون انتخابات ریاست جمهوری از حضور مردم جلوگیری کنند، به نظر من این کار عقلاً‌ و شرعاً اشکال دارد.

به دنبال جار و جنجال نیستم

رئیس‌جمهور گفت: آنجا که من تذکر برای اجرای قانون اساسی می‌دهم، برای صیانت از اصول قانون اساسی و حقوق مردم است، نه اینکه به دنبال جار و جنجال و ایجاد مسائل اختلافی باشم.
آقای احمدی‌نژاد با تاکید بر اینکه از قانون اساسی، سندی معتبرتر و مهم‌تر نداریم افزود: همه اندیشه‌ها، نظریه‌های اجتماعی، حکومتی، مطالبات و آرزوهای چندین ساله، مفاهیم دینی مرتبط با مناسبات و نظامات اجتماعی و شیوه زمامداری، همه در قانون اساسی مندرج است و اگر حقوق و ارزشها در جامعه گسترش پیدا می‌کند، باید بر اساس قانون اساسی باشد.
وی با بیان اینکه در قانون اساسی، حقوق متقابل مردم و زمامداران و نقش و وظیفه هر کدام مشخص شده است، گفت:‌ در واقع مهم‌ترین و مستحکم‌ترین سند تنظیم‌کننده روابط و حدود و مرزهای اجتماعی در قانون اساسی مشخص شده است.
رئیس جمهور تصریح کرد: این حرفها به این معنا نیست که این سند کامل است و نیاز به اصلاح ندارد، بلکه در دوره‌های زمانی بر اساس تجربیات، دانش و پیشرفت جامعه باید اصلاحاتی انجام دهیم و این به این معنا نیست که این سند وحی منزل است و نمی‌توان آن را تغییر داد، ولی باز هم تاکید بر آن داریم که مهم‌تر از آن سندی نداریم.
وی با اشاره به اظهارات برخی حقوقدانان و استادان عضو هیئت علمی برخی از دانشگاهها در این همایش،‌ افزود: ‌این سخنان نشان‌ می‌دهد که نواقصی وجود دارد، البته این ایرادات به واضعان قانون اساسی برنمی‌گردد و آنها نوعاً فاقد تجربه حکومتداری و زمامداری بودند، چون فرصتی در اختیار آنها قبل از پیروزی انقلاب اسلامی برای این موضوع نبوده است و حتی اگر این نیز نبود، چون مناسبات در حال تغییر است وقتی به سطح بالاتری منتقل می‌شویم، نیاز به تنظیم مجدد و اصلاح داریم.
آقای احمدی نژاد در عین حال گفت: البته تا زمانی که این قانون معتبر است، هیچ کس نمی‌تواند آن را کنار بگذارد و همه‌ تصمیمات، اجراها و هر اقدامی در کشور باید مبتنی بر قانون باشد؛ چرا که قانون اساسی تنها سند مطلوب و مدون میثاق ملی است و طبق فرموده امام (ره)، مهم‌ترین دستاورد انقلاب اسلامی، قانون اساسی است.
وی در ادامه به جایگاه انسان در خلقت اشاره کرد و افزود: انسان مهم‌ترین موضوع عالم هستی است و تنها موجودی است که استعداد الهی شدن دارد و صفات الهی در وجود او برای متحول شدن و متجلی شدن به امانت گذاشته شده است و حکومت، قانون اساسی، کار و فعالیت اجتماعی، همه اینها مربوط به انسان است و درمورد انسان معنا پیدا می‌کند و همه باید بسترساز شکوفایی و تعالی انسان باشند.
رئیس جمهور با بیان اینکه در شرایط تحمیل و اکراه، ارزش و ضدارزش و تعالی و سقوط بی‌معناست، گفت: زمانی نظام ارزشی و ارزیابی معنا پیدا می‌کند که انتخاب آزادانه باشد و همه ارزشهای انسانی در سایه آزادی معنا می‌یابد؛ همه زیباییهای عالم نیز در سایه آزادی انسان معنا و مفهوم پیدا می‌کنند.
وی همچنین به اهمیت اجرای عدالت اشاره کرد و افزود: عدالت بستر کمال و تعالی انسان است و اگر همین عدالت با اراده آزاد ملتها و انسانها مستقر نشود، کمال‌آفرین نیست و فاقد ارزش است، چون انسانها آزاد هستند و خداوند برای آنها حق تعیین سرنوشت قرار داده و این مهم‌ترین حق است.
رئیس جمهور با بیان اینکه استقلال هم به واسطه آزادی است، گفت:‌ کسی که آزاد نیست، استقلال برای او معنا ندارد؛ چرا که آزادی منشأ کرامت انسان، و کرامت مستلزم استقلال است؛ وقتی ملتی می‌خواهد مستقل باشد در واقع می‌خواهد با کرامت زندگی کند.
وی با تاکید بر جایگاه استقلال و آزادی در قانون اساسی و اینکه در قانون اساسی ما آزادی بسیار مهم است، به برخی از بندهای قانون اساسی در مورد آزادی ازجمله آزادی نشریات و مطبوعات، احزاب و همچنین برگزاری راهپیمایی اشاره کرد و افزود: قانون اساسی باید شکل‌دهنده یک نظام اجتماعی متوازن بر مبنای اراده مردم باشد.
احمدی نژاد گفت: برداشت من از قانون اساسی این است که یک ساختاری را برای نظام اجتماعی پیش‌بینی کرده است که اگر قطعات آن ساختار را در کنار هم بچینیم یک نظام متعادل و متوازن در خدمت کمال، تعالی و آزادی انسانها خواهد بود.
وی افزود: واضعان قانون اساسی یک شکل از نظام اجتماعی را در ذهنشان تصور کردند و بعد از آن اجزاء آن را در قانون اساسی چیدند، مثل یک پازل که قطعه قطعه شده و با قرار دادن قطعات آن در کنار هم این پازل کامل می‌شود.
رئیس جمهور گفت: برخی فکر می‌کنند هر قطعه‌ای را با هر شکلی کنار هم بچینیم کار درست می‌شود و به یک شکل متعادل می‌رسیم در صورتی که این اشتباه است و ما باید یک نظام متوازن داشته باشیم.
وی با تاکید بر اینکه حق تعیین سرنوشت، بر اساس آزادی در اختیار ملت است، افزود: باید در تمام قوا و کسانی که با قانون برخورد دارند این موضوع متبلور شود؛ باید در همه جا این موضوع لحاظ شود، قضاوت، اجرا،‌ قانونگذاری، شورای نگهبان و حکومت باید در صدد مطالبه حق مردم،‌ آزادی مردم و حق تعیین سرنوشت آنها باشند، وگرنه حکومت بی‌معناست.
رئیس جمهور گفت: در برداشتهایی که از قانون اساسی صورت می‌گیرد، باید اختیارات و مسئولیت نهادها متعادل و متوازن باشد؛ نمی‌توانیم به نهادی 100 واحد مسئولیت بدهیم، ولی اختیار آن 2 واحد باشد؛ اگر به نهادی 100 واحد مسئولیت می‌دهیم 100 واحد نیز باید اختیار داده شود.
وی ادامه داد: نمی‌شود که مثلا اختیارات در قوه مجریه باشد و تکالیف در قوه قضاییه یا برعکس، مثلا اختیارات در قوه قضاییه و مقننه باشد و مسئولیتها در قوه مجریه.
رئیس جمهور گفت: این عدم توازن اشکال ایجاد می‌کند؛ چرا که تاکید بر این است که ساختار باید متعادل و متوازن باشد و اگر این گونه نباشد ممکن است ما با موجودی روبه‌رو شویم که یک دستش شش متر است و یک دست آن دو سانتیمتر؛ یک دست آن 80 تا انگشت دارد و یک دست آن تعدادی محدود.
وی افزود: هر قوه و مسئولی باید متناسب با اختیارات خود مسئولیت داشته باشد و این یک اصل حقوقی است و مفاهیم حقوقی نیز مفاهیم عقلانی هستند.
رئیس‌جمهور با اشاره به بحث تنظیم روابط بین قوا گفت: شأن روابط بین قوا شأن قانون اساسی است و نمی‌شود ما در قوه مجریه برای خود تعامل با سایر قوا را تنظیم کنیم و نمی‌شود با آیین‌نامه داخلی مجلس، اختیاراتی به قوه‌ای دیگر داد یا از آن سلب کرد.
وی با اشاره به مسئله تفسیر قانون اساسی اظهار داشت: وقتی تفسیرها زیاد می‌شود، به اصل، اشکال وارد می‌کند و گاه می‌بینیم که تفاسیر متضادی در زمانهای مختلف از یک اصل ارائه شده است.
احمدی نژاد اضافه کرد: به نظر من تفسیر باید همانی باشد که اکثریت قاطع مردم آن را درست بدانند و اصل قانون اساسی را نیز نقض نکند؛ قانون اساسی میثاقی است که مردم به آن رأی و اجازه اجرای آن را داده‌اند.
وی افزود: البته ممکن است برخی بگویند مردم نمی‌فهمند و ما هر چه گفتیم همان اجرا شود اما باید بگوییم که قانون اساسی با رأی مردم برای اجرا معتبر شده است.
رئیس جمهور گفت: یکی دیگر از مسائل، تغییر اصول قانون اساسی است که روال مشخصی دارد و باید رهبری فرمان بدهند و هیئتی تعیین شود و این تغییرات را اعمال کند و به همه‌پرسی گذاشته شود.
وی افزود: نمی‌توان با تفسیر یا با قانون عادی یا با ارجاع به مجمع تشخیص مصلحت نظام، اصل قانون اساسی را عوض کرد؛ در این صورت دیگر قانون اساسی لازم نیست؛ مجمع تشخیص مصلحت نظام برای استثنا‌هاست، نه قاعده و نه دور زدن قانون اساسی؛ مصلحت هم باید آن قدر آشکار باشد که اکثریت قاطع مردم آن را بپذیرند.
رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: نمی‌شود عده قلیلی بگویند مصلحت ملت را ما تشخیص می‌دهیم و ملت قادر به تشخیص نیست؛ چطور این تشخیص را برای ملت قائل نیستیم در حالی که آنها هستند که ما را انتخاب کرده‌اند؟
وی به جایگاه ریاست جمهوری نیز اشاره کرد و گفت: جایگاه ریاست جمهوری صرف نظر از اینکه رئیس‌جمهور الان احمدی‌نژاد است یا نه، بحث خیلی مهمی است؛ اگر از سال اول ریاست جمهوری بحث اختیارات را مطرح می‌کردم برای مردم فضای قبلی تداعی می‌شد و اینکه رئیس‌جمهور به دنبال افزایش اختیارات بیش از قانون اساسی است و دیگر نتیجه‌ای نمی‌گرفتیم.
رئیس جمهور گفت: اما باید دانست تنها مقامی که نماد شکل‌گیری اراده ملی است و همه مردم در یک انتخابات یک فرد را انتخاب می‌کنند، رئیس‌جمهور است.
وی با بیان اینکه طبق قانون اساسی تنها کسی که نماینده کل ملت محسوب می‌شود و بالاترین سطح نمایندگی مردم را دارد رئیس‌جمهور است، افزود: بخش مهم مردمسالاری در نظام جمهوری اسلامی در انتخاب رئیس‌جمهور متبلور می‌شود که همه مردم در آن اعمال اراده می‌کنند؛ البته همه ارکان نظام باید بر اساس رأی مردم باشد و هست، اما مشکل آنجاست که بخواهیم با اقلیتی، ملت را کنترل کنیم.
رئیس‌جمهور همچنین به جایگاه قوه مقننه اشاره کرد و گفت: یک مقایسه آماری نشان می‌دهد که به واسطه تغییرات در قوانین عادی کار به جایی رسیده است که مجموعه نمایندگان مجلس، نماینده اقلیتی از مردم هستند.
وی افزود: در قانون اول انتخابات مجلس شورای اسلامی هر نماینده‌ای می‌بایست 50 درصد به علاوه یک رأی برای ورود به مجلس کسب می‌کرد.
رئیس جمهور ادامه داد: بعدها به خاطر مشکلاتی که پدید آمد، این قانون به 30 درصد به اضافه یک تغییر کرد و هم‌اکنون به 25 درصد به‌علاوه یک تقلیل یافته است و امروز در مجلس، در بهترین شرایط هم کسانی به مجلس راه یافته‌اند که تنها 30 درصد آراء اخذ شده را دارند در حالی که اگر به این رقم میزان افرادی را که در انتخابات شرکت نکرده‌اند نیز اضافه کنیم، می‌بینیم که چه اتفاقی می‌افتد.
وی افزود:‌ اراده مردم، انرژی و سوختی است که موتور اداره جامعه را فراهم می‌کند و جهت حرکت آن را مشخص می‌سازد و اگر چنین نباشد، نظام سست می‌شود؛ سؤال این است که اگر کسانی نماینده اقلیت شوند، قرار گرفتن آنها در نهادها و مسئولیتها مشروعیت دارد.
رئیس جمهور گفت: اراده مردم تنها یک کاغذ نیست که در صندوقها ریخته شود بلکه هر کسی وقتی تصمیم می‌گیرد که در انتخابات شرکت کند اراده او می‌تواند به اندازه خود تغییر ایجاد کند؛ وقتی مردم اراده کنند و بخواهند، یک تصمیم محقق می‌شود وگرنه هیچ اتفاقی نمی‌افتد.

ضرورت حفظ قانون اساسی بعنوان تنها دستاورد انقلاب

رئیس جمهور گفت: قانون اساسی مهم‌ترین و تنها دستاورد انقلاب اسلامی است که بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران بسیار بر اجرای آن تأکید می‌کردند و همه باید برای اجرای صحیح اصول قانون اساسی تلاش کنند.
آقای احمدی نژاد قانون اساسی را مهم‌ترین رکن نظام سیاسی، اقتصادی و اجتماعی برشمرد و افزود: همه اندیشه‌ها، نظریه‌های حکومتی، مطالبات چندین ساله مردم، مفاهیم دینی مرتبط با نظامات اجتماعی و شیوه زمامداری و همه و همه در کشور ما از قانون اساسی نشأت می گیرد و اگر حقوق و ارزشها در جامعه گسترش پیدا می کند، باید بر اساس قانون اساسی باشد.
رئیس جمهور مهم‌ترین و مستحکم‌ترین سند تنظیم‌کننده روابط میان دستگاههای مختلف کشور را قانون اساسی دانست و گفت: معتقدم که قانون اساسی و اصول آن برای همه محترم است و ساختاری که این قانون اساسی معتبر برای ما ترتیب می دهد ایجاد نظامی متعادل و متوازن برای ملت بزرگ ایران است.
احمدی نژاد افزود: باید نظامی متوازن داشته باشیم که حق تعیین سرنوشت را با تأکید بر آزادیها برای همه مردم محترم شمرده باشد و هر قوه به اندازه اختیارات خود باید پاسخگوی اعمال خود در قبال قانون اساسی باشد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه در قانون اساسی، حقوق متقابل مردم و زمامداران و نقش و وظیفه هر کدام مشخص شده است، اظهار داشت: در واقع مهم‌ترین و مستحکم‌ترین سند تنظیم‌کننده روابط و حدود و مرزهای اجتماعی در قانون اساسی مشخص شده است.
رئیس جمهور تصریح کرد: این حرفها به این معنا نیست که این سند کامل است و نیاز به اصلاح ندارد، بلکه در دوره‌های زمانی بر اساس تجربیات، دانش و پیشرفت جامعه باید اصلاحاتی انجام دهیم و این به این معنا نیست که این سند وحی منزل است و نمی‌توان آن را تغییر داد، ولی باز هم تاکید بر آن داریم که مهم‌تر از آن سندی نداریم.
وی با اشاره به اظهارات برخی حقوقدانان و استادان عضو هیئت علمی برخی از دانشگاهها در این همایش،‌ افزود: ‌این سخنان نشان‌ می‌دهد که نواقصی وجود دارد، البته این ایرادات به واضعان قانون اساسی برنمی‌گردد و آنها نوعاً فاقد تجربه حکومتداری و زمامداری بودند، چون فرصتی در اختیار آنها قبل از پیروزی انقلاب اسلامی برای این موضوع نبوده است و حتی اگر این نیز نبود، چون مناسبات در حال تغییر است وقتی به سطح بالاتری منتقل می‌شویم، نیاز به تنظیم مجدد و اصلاح داریم.
آقای احمدی نژاد در عین حال گفت: البته تا زمانی که این قانون معتبر است، هیچ کس نمی‌تواند آن را کنار بگذارد و همه‌ تصمیمات، اجراها و هر اقدامی در کشور باید مبتنی بر قانون باشد؛ چرا که قانون اساسی تنها سند مطلوب و مدون میثاق ملی است و طبق فرموده امام (ره)، مهم‌ترین دستاورد انقلاب اسلامی، قانون اساسی است.
وی در ادامه به جایگاه انسان در خلقت اشاره کرد و افزود: انسان مهم‌ترین موضوع عالم هستی است و تنها موجودی است که استعداد الهی شدن دارد و صفات الهی در وجود او برای متحول شدن و متجلی شدن به امانت گذاشته شده است و حکومت، قانون اساسی، کار و فعالیت اجتماعی، همه اینها مربوط به انسان است و درمورد انسان معنا پیدا می‌کند و همه باید بسترساز شکوفایی و تعالی انسان باشند.
رئیس جمهور با بیان اینکه در شرایط تحمیل و اکراه، ارزش و ضدارزش و تعالی و سقوط بی‌معناست، گفت: زمانی نظام ارزشی و ارزیابی معنا پیدا می‌کند که انتخاب آزادانه باشد و همه ارزشهای انسانی در سایه آزادی معنا می‌یابد؛ همه زیباییهای عالم نیز در سایه آزادی انسان معنا و مفهوم پیدا می‌کنند.
وی همچنین به اهمیت اجرای عدالت اشاره کرد و افزود: عدالت بستر کمال و تعالی انسان است و اگر همین عدالت با اراده آزاد ملتها و انسانها مستقر نشود، کمال‌آفرین نیست و فاقد ارزش است، چون انسانها آزاد هستند و خداوند برای آنها حق تعیین سرنوشت قرار داده و این مهم‌ترین حق است.
رئیس جمهور با بیان اینکه استقلال هم به واسطه آزادی است، گفت:‌ کسی که آزاد نیست، استقلال برای او معنا ندارد؛ چرا که آزادی منشأ کرامت انسان، و کرامت مستلزم استقلال است؛ وقتی ملتی می‌خواهد مستقل باشد در واقع می‌خواهد با کرامت زندگی کند.
وی با تاکید بر جایگاه استقلال و آزادی در قانون اساسی و اینکه در قانون اساسی ما آزادی بسیار مهم است، به برخی از بندهای قانون اساسی در مورد آزادی ازجمله آزادی نشریات و مطبوعات، احزاب و همچنین برگزاری راهپیمایی اشاره کرد و افزود: قانون اساسی باید شکل‌دهنده یک نظام اجتماعی متوازن بر مبنای اراده مردم باشد.
احمدی نژاد گفت: برداشت من از قانون اساسی این است که یک ساختاری را برای نظام اجتماعی پیش‌بینی کرده است که اگر قطعات آن ساختار را در کنار هم بچینیم یک نظام متعادل و متوازن در خدمت کمال، تعالی و آزادی انسانها خواهد بود.
وی افزود: واضعان قانون اساسی یک شکل از نظام اجتماعی را در ذهنشان تصور کردند و بعد از آن اجزاء آن را در قانون اساسی چیدند، مثل یک پازل که قطعه قطعه شده و با قرار دادن قطعات آن در کنار هم این پازل کامل می‌شود.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه حق تعیین سرنوشت، بر اساس آزادی در اختیار ملت است، گفت: باید در تمام قوا و کسانی که با قانون برخورد دارند این موضوع متبلور شود؛ باید در همه جا این موضوع لحاظ شود، قضاوت، اجرا،‌ قانونگذاری، شورای نگهبان و حکومت باید در صدد مطالبه حق مردم،‌ آزادی مردم و حق تعیین سرنوشت آنها باشند، وگرنه حکومت بی‌معناست.
وی ضرورت تناسب اختیارات و مسئولیتها را یادآور شد و افزود: هر قوه و مسئولی باید متناسب با اختیارات خود مسئولیت داشته باشد و این یک اصل حقوقی است و مفاهیم حقوقی نیز مفاهیم عقلانی هستند.
رئیس‌جمهور با اشاره به نقش و جایگاه مردم در اداره کشور گفت:‌ اراده مردم، انرژی و سوختی است که موتور اداره جامعه را فراهم می‌کند و جهت حرکت آن را مشخص می‌سازد و اگر چنین نباشد، نظام سست می‌شود.

نمایندگان، تخلف اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری را در پرونده خود ثبت نکنند

اصلاح این قانون مغایر با قانون اساسی است

آقای احمدی‌نژاد گفت: صرف‌نظر از اینکه این طرح به چه سرنوشتی دچار خواهد شد، نفس این کار خلاف قانون اساسی است و نباید وقت و پول و هزینه مردم و بیت‌المال صرف این طرح شود.
وی اضافه کرد: این طرح مخالف اصول 6 و 115 قانون اساسی است، چراکه اصل بر رأی مردم و انتخابات آزاد نیز حق مردم است که هم اصالت دارد، هم ضرورت و هم اهمیت.
آقای احمدی نژاد تصریح کرد: اینکه برخلاف قانون اساسی کاری کنیم که کسی حق نداشته باشد کاندیدا شود مگر اینکه قبلا از کسانی تأییدیه بگیرد، سیاستش را کسی تأیید کند و دینداری‌اش را کسی دیگر، آیا این مکانیزم انتخاب رئیس‌جمهور است؟ اگر می‌خواهید قانون اساسی را تغییر دهید راهش را بروید.
وی افزود: قبلا هم تلاشهایی شد که قانون انتخابات تغییر کند اما نباید کاری کنیم که حضور مردم کمرنگ شود و خیال کنند که افرادی می‌خواهند به جای آنها تصمیم بگیرند.
رئیس جمهور گفت: قانون اساسی شرایط رئیس‌جمهور را مشخص کرده و تنها نحوه برگزاری انتخابات به قانون عادی واگذار شده است.
وی با بیان اینکه اصل این نظام با مردم است، افزود: برخی می‌خواهند مردم را محدود کنند و به نظر من این کار عاقلانه نیست؛ چراکه انقلاب ما با حضور مردم زنده است و مردم این را نمی‌پذیرند و ما هم تلاش می‌کنیم تا قانون اساسی نقض نشود.
احمدی‌نژاد با تأکید بر اینکه به دنبال انتخابات پرشور و گسترده هستیم تا انرژی لازم برای حضور مردم به دست آید گفت: نمایندگان مجلس هم نباید اجازه دهند این اقدامات خلاف در پرونده آنها ثبت شود.
وی افزود: اگر کسی می‌خواهد وارد انتخابات شود باید نظر مردم را جلب کند نه اینکه دست مردم را ببندد؛ گرفتن اجرای انتخابات از وزارت کشور و دادن آن به دادستانی، دخالت در اجراست.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: چرا باید به چیزهایی بپردازیم که دشمنان هم سوء‌استفاده کنند و گذشته هم زیر سؤال برود؟ برخی دوستان شوخی می‌کردند و می‌گفتند که اسم رئیس‌جمهور را در پای مصوبه مجلس بنویسند و خیال مردم را راحت کنند.
وی با بیان اینکه تلاش برای دخالت در اجرا مسبوق به سابقه است یادآور شد: برخی خیال می‌کنند که زمان قاجار است و استبداد حاکم است و همه‌ حقوق مردم در مجلس متبلور است.
آقای احمدی نژاد با بیان اینکه در اصل 116 قانون اساسی نه در خصوص نحوه برگزاری انتخابات و نه ویژگیهای رئیس جمهور صحبت شده است گفت: طبق قانون اساسی تنها کسی که نماینده کل ملت محسوب می‌شود و بالاترین سطح نمایندگی مردم را دارد رئیس‌جمهور است و بخش مهم مردمسالاری در نظام جمهوری اسلامی در انتخاب رئیس‌جمهور متبلور می‌شود که همه مردم در آن اعمال اراده می‌کنند.
وی افزود: نظارت بر عهده شورای نگهبان است و اصل نظام نیز با مردم است چرا عده‌ای می‌خواهند مردم را محدود کنند و فکر می‌کنند اگر مردم محدود شوند آنها نیز می توانند سر جایشان باشند؟
رئیس جمهور گفت: تغییر قانون انتخابات عقلاً و شرعاً ایراد دارد؛ مردم اینها را نمی پذیرند و ما هم تلاش خود را برای جلوگیری از نقض قانون به کار می‌گیریم.
وی افزود: نمایندگان مردم نیز نباید اجازه دهند خلاف قانون اساسی در پرونده آنها ثبت شود و اگر کسی می خواهد وارد کارزار انتخابات شود تا مردم به او رای دهند؛ چرا می خواهید دست مردم را ببندید؟ بهتر نیست با کار کردن رأی به دست آورید؟
رئیس جمهور گفت: چطور می‌خواهید برگزاری انتخابات را از وزیر کشور بگیرید و به دادستانی بدهید؟ این موضوعات خلاف قانون و اشتباه است؛ شما با همین وزارت کشور نماینده شدید. کارهایی را عده‌ای انجام می‌دهند که می خواهند همه گذشته را زیر سؤال ببرند.
وی افزود: البته تلاش در دخالت در حوزه اجرا مسبوق به سابقه است و عده‌ای فکر می‌کنند که مردم کشته شدند تا فقط مجلس به دست آید اما دستاورد مجلس در انقلاب فقط مجلس نیست. شخص رئیس جمهور را مردم مستقیم انتخاب می کنند و حتی رهبری با واسطه خبرگان انتخاب می‌شود؛ 33 سال است که رأی مردم پس از انقلاب حاکم بوده است.
احمدی نژاد با بیان اینکه برخیها می‌خواهند حق وتو در انتخاب یا عزل رئیس بانک مرکزی داشته باشند گفت: تلاشهایی در شورای پول و اعتبار انجام شده است و افرادی تصمیم گیرنده هستند که حتی سمتی در جایی دارند؛ آنها به موضوعات رأی می دهند اما پاسخگو نیستند.
وی افزود: عده‌ای نیز در سایر قوا تلاش می کنند در انتخاب رئیس بانک مرکزی حق وتو داشته باشند یا در صندوق توسعه ذخیره ارزی دخالتهایی می‌کنند انگار هر موضوعی دست آنها باشد درست می شود و اگر از آنها گرفته ‌شود خراب.
رئیس جمهور گفت: آنها باید بدانند اگر قانون اساسی را به درستی اجرا کنیم همه چیز درست می‌شود نه اینکه بهانه بتراشیم و بر خلاف اراده مردم حرکت کنیم.
وی در ادامه با طرح چند سوال افزود: آیا زندان، ثبت اسناد و دادسرا و پزشکی قانونی همه باید زیر نظر قوه قضاییه باشد و هنگامی که یک اتفاق رخ می‌دهد همه آنها یک موضوع را بیان می کنند که این شائبه‌هایی را در راه استیفای حقوق مردم به وجود می‌آورد حتی آنها خواسته بودند که کانون وکلا زیر نظر قوه قضاییه برود. همه در برابر قانون مساوی‌اند اما این بدان معنا نیست که همه امروز زیر نظر یک قوه بیایند.
احمدی نژاد در ادامه پرسید: آیا آیین نامه داخلی مجلس ناظر بر اراده‌هاست و می تواند اختیاراتی برای رئیس جمهور و رئیس مجلس تعریف کند؟ مسیر قانونگذاری در مجلس از دو راه طرح و لایحه انجام می‌شود و دولت حق دارد لایحه بدهد.
وی افزود: دولت نیز برای اداره کشور لایحه‌ای به مجلس می‌فرستد اما اگر مجلس به گونه‌ای این لایحه را تغییر دهد که با لایحه اول متفاوت باشد آیا این قانون محسوب می‌شود و دولت باید آن را اجرا کند؟ مسئولیت تبعات اجرای این گونه قانونها بر عهده کیست؟
رئیس جمهور گفت: ضمن اینکه باید بدانیم مسئولیت تهیه و اجرای بودجه بر عهده کیست و آیا می توان به بهانه رسیدگی، بودجه را دگرگون کرد؟ اگر این موضوع اتفاق بیفتد چه ضرورتی به دادن لایحه بودجه است و مسئولیتها بر عهده چه کسی است؟
وی افزود: اگر مجلس در خلال رسیدگی به بودجه قوانین را عوض کند چه موضوعاتی پیش می‌آید؟ در دنیا یک چشم انداز پنج ساله ترسیم می‌شود اما آیا می‌شود کشور را با قانون یک ساله اداره کرد؛ بودجه چند بار در سال اصلاحیه می‌خورد؟
آقای احمدی نژاد گفت: اصل75 قانون اساسی را داریم که تضمین کننده‌ای برای کنترل طرحهاست. آیا می‌توانیم قانون را دور بزنیم و بگوییم که بودجه فلان طرح را باید در سال آینده بیاوریم یا قوانین مبهم وضع کرد همانند قانون تغییر ساعت کشور که ما با یک کار اجرایی و تحقیقی گفتیم که این کار باعث افزایش مصرف انرژی می‌شود؟ نمی‌توان خزانه را از 10 جا کنترل کرد.
وی با بیان اینکه سؤال دیگر این است که آیا قوه مجریه تحت امر دو قوه دیگر است یا مستقل از آنها برای خود اختیاراتی دارد، افزود: برخی خیال می‌کنند قوه مجریه تنها مجری تصمیمات دیگر قواست. اصل 126 قانون اساسی تصریح دارد که امور استخدامی زیر نظر قوه مجریه است اما اگر هر دستگاهی خود را مستثنا بداند و مجزا عمل کند، علی و حوضش می‌ماند. معنای این اصل آن است که تمام کارها در یک نقطه مدیریت شود وگرنه توازن به هم می‌خورد.
رئیس جمهور با طرح این پرسش که آیا مجلس با وضع قوانین عادی می‌تواند اختیارات رئیس‌جمهور را محدود کند، گفت: این مباحث همگی علمی است و ما این مسائل را مطرح می‌کنیم تا اصلاح و درست شود وگرنه قصد انگ زدن به کسی را نداریم. برخی خیال می‌کنند که مالک مردمند و مردم رعیت آنها هستند و مردم را درجه یک و درجه دو و درجه سه می‌دانند.
وی با بیان اینکه دستگاههای نظارتی زیادی در کشور وجود دارد، افزود: ظاهرا همه این دستگاهها مشغول نظارت بر قوه مجریه هستند.
رئیس جمهور گفت: یک بحثی اول انقلاب در خصوص قوه مجریه به وجود آمد و همه به دنبال بستن راههای قوه مجریه هستند. امروز دیوان عدالت اداری در مورد قوه مجریه است و هیچ رأیی علیه قوای قضاییه و مقننه صادر نکرده است، امروز رئیس مجلس حاکم بر قوه مجریه شده است. آیا نظارت می تواند در اجرا دخالت کند؟
وی افزود: عده ای از این دستگاهها با بانک مرکزی مکاتبه می کنند که قیمت ارز را بالا ببرید، قوه مجریه یک قوه مستقل است یا تحت امر دو قوه دیگر باید فعالیت کند؟ سخنانی مطرح می شود که گویی قوه مجریه قدرتی ندارد و فقط باید اجراکننده باشد.
احمدی نژاد به آزادی بیان اشاره کرد و گفت: همه ملت در برابر قانون اساسی مسئول هستند و همه باید بتوانند حرف خود را بزنند. من تمام تلاشم را برای آزادی انجام دادم، حتی اگر فردی به مرز توهین نیز رسید سعی کردیم سعه صدر داشته باشیم، اما اگر سخنان فردی توهین و آسیب‌زا بوده به قوه قضاییه شکایت کردیم.
وی افزود:‌ همه ما برای مردم هستیم، اما برخی خیال می کنند حفظ نظام بر این است که دایره را ببندیم، اما استقلال در سایه آزادی به وجود می‌آید، مردم باید در حکومت اسلامی احساس عزت کنند.
احمدی‌نژاد گفت: طبق قانون اساسی من به عنوان رئیس‌جمهور باید تلاش کنم نهایت آزادی مردم را پاس بدارم و این کار را کرده‌ام و اجازه نداده‌ام در حوزه‌ مسئولیتم با افراد برخورد شود، حتی زمانی که تهمت زدند.
وی افزود: جز در موارد خاص که نیاز به برخورد بود و اجازه دادیم که همکاران شکایت کنند، حداکثر سعه صدر را داشتم و گاهی مکاتبه کردم و نامه نوشتم که برخی علنی شد.
رئیس جمهور گفت: ما همه برای مردم هستیم و حکومت هم برای حفظ حقوق مردم تشکیل شده است. حتی پیامبر (ص) اجازه سیطره بر مردم را نداشت؛ باید مردم بخواهند و هنر این است که راه باز شود و در عین حال جلو ظلم گرفته شود.
وی با تاکید بر اینکه استقلال در سایه آزادی و عدالت حفظ می‌شود گفت: مردم باید در حکومت احساس عزت و اثرگذاری و نقش‌آفرینی کنند.
رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به تعطیلات کشور گفت: عده ای در کشور معتقد بودند که تعطیلات زیاد است، اما وقتی نسبت به سایر کشورها بررسی کردیم، مشخص شد کمترین تعطیلات در میان کشورهای دنیا را یمن با 64 و سپس ایران با 77 روز دارد و مابقی کشورها بیش از 100 روز تعطیلی دارند.
وی افزود: البته در آن جلسه پیشنهادهای زیادی مطرح شد از جمله اینکه از نوروز کم کنیم و یک روز به عید فطر بیفزاییم، در همین جلسه فردی بلند شد و گفت اگر تعطیلات عید فطر را افزایش دهیم معنویت ماه رمضان کاهش می یابد؛ چراکه مردم دچار فساد می‌شوند.
احمدی نژاد گفت: این چه دیدگاهی است که برخی دارند؟ مردم در سفرها به دنبال استراحت و راحتی هستند نه فساد. عده ای به جایی رسیده اند که با خوشحالی مردم نیز مخالفند؛ هر کسی که فکر می کند از مردم بالاتر است، ساقط می‌شود.

پایان پیام/



 

کد خبر 201016

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha