به گزارش خبرگزاری شبستان، آیت الله سید هاشم حسینی بوشهری، مدیرحوزه های علمیه کشور، در آیین تودیع و معارفه رییس پژوهشگاه تقریب، با اشاره به نگاه اهل بیت(ع) در رابطه با جامعه دینی و اسلامی با وجود کلیه اختلافات، گفت: تلاش بزرگان دین همواره بر ایجاد فضایی توام با آرامش، زندگی مسالمت آمیز و تجمیع قدرت اسلامی با هدف مقابله با دشمنان از طریق یک جبهه متحد بود.
وی با اشار به اهمیت فضای جامعه اسلامی، از منظر ائمه اطهار(ع)، تصریح کرد: این بزرگواران همواره به دنبال استقرار وحدت در جامعه اسلامی بودند؛ علما و بزرگان حوزه نیز در قرون متمادی سعی فراوانی در حفظ این مشی اصیل داشتند؛ در این زمینه مرحوم آیت الله العظمی بروجردی از پیشروان بحث تقریب بین مذاهب اسلامی بودند؛ ایشان توانستند 400 فتوای فقهی را در مورد مناسک حج جمع آوری کرده و به مسایل مختلف تقریب بپردازند.
مدیر حوزه های علمیه کشور، اظهارکرد: وظیفه شیعیان، همچون علما و بزرگان سلف حوزه و دین، موضع گیری های حساب شده و هدفمند است و اگر این مواضع به درستی اتخاذ شود، دشمنان از هرگونه فتنه انگیزی و ایجاد جنگ مذهبی در اسلام ناکام می مانند؛ وقتی عالمان مجاهدی چون سیدحسن نصرالله و حزب الله لبنان و از آنها پیشتر، امام راحل، رهبری و ملت ایران، با جهاد در راه خدا، عزت را در مقابل کفار به جهان اسلام بازگرداندند، نتیجه اش آن می شود که فلسطینی های سنی مذهب نیز مصداق کامل مجاهد فی سبیل الله را شیعیان می دانند.
آیت الله حسینی بوشهری با اشاره به اهمیت نگاه پژوهشی در حوزه تقریب مذاهب، خاطرنشان کرد: نگریستن به گنجینه های تولید علم بزرگان حوزه در بحث تقریب می تواند راه روشنی را پیش روی حوزویان قراردهد؛ مشی علمای پیشین نیز در شناخت فتاوای اهل سنت و تحلیل آن موثر خواهد بود پس باید فتاوای اهل سنت و مبانی فقهی و نظری آنان را به دقت بررسی کنیم تا بتوانیم تحلیل و مقایسه بین این نگاه و نگاه فقهی شیعه را بیان کنیم.
نخستین گام؛ شناخت بنیان تفکر شیعی
آیت الله حسینی بوشهری، تصریح کرد: اولین گامی که باید در زمینه مطالعات تقریبی برداشته شود این است که طلاب و فضلا، بنیان تفکر شیعه را خوب بشناسند؛ باید ویژگی های اعتقادی شیعه به درستی برای طلاب مشخص شود و در گام بعدی، اهل سنت نیز باید با منابع و مبانی ما آشنا شوند و عالمان دو طرف همچون گذشته به رد و بدل کردن نظرات علمی مورد اختلاف در فضایی صمیمی و وحدت آمیز بپردازند.
وی با اشاره به فعالیت های حجت الاسلام مبلغی، رییس پیشین پژوهشگاه تقریب مذاهب اسلامی، اظهارکرد: در طول فعالیت حجت الاسلام مبلغی 25 جلد مجموع روایات شیعه و اهل سنت که در لفظ و مضمون اتفاق دارند، جمع آوری شده است و ممکن است تا 50 جلد نیز برسد.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، با تاکید بر اهمیت رجال شناسی در حوزه روایی اهل تسنن و تشیع، اظهارکرد: این پژوهشگاه مکان مناسبی برای پرداختن به این گونه بحث هاست که می تواند نقش مهمی در پالایش بسیاری از موارد غیر مرتبط در این حوزه شود؛ متاسفانه در موسم حج و بسیاری از موارد، شبهاتی بر شیعه وارد می شود که منقولاتی غیر اصیل است و به هیچ عنوان این شبهه به دلیل عدم مطالعه مبانی فقهی شیعه و اشکال نادرست به دلیل عدم علم به موضوع، مورد بحث هم نیست.
برگزاری مناظرات و گفت و گو های علمی؛ گامی موثر در تقریب
وی، معرفی منابع شیعه و اهل تسنن در فضای دانشگاهی، حوزوی و توده مردم را گام مناسب تقریبی دانست و افزود: برگزاری مناظرات و گفت و گو های علمی از دیگر گام های موثری است که می تواند نقش مهمی در تقریب مذاهب اسلامی ایفا کند؛ تاثیرات این مناظرات به حدی است که می توان گفت حتی بیشتر از کنفرانس های وحدت اسلامی است، زیرا جلوی بسیاری از ابهامات را می گیرد.
آیت اله حسینی بوشهری با اشاره به تاکیدات رهبر انقلاب بر لزوم پیگری دیپلماسی وحدت، خاطرنشان کرد: فعالیت های این حوزه باید از کار کتابخانه ای ظهور عملی داشته باشد و اگر چنین باشیم، دشمن، عملا عرصه را از دست می دهد و الا، نتیجه برعکس خواهد بود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حوزه، وی برگزاری مناظرات میان بزرگان حوزه علمیه قم و الازهر را گامی موثر در روشن شدن این ابهامات دانسته و گفت: حوزه باید چنین دعوتی را از رییس الازهر داشته باشد و مفتیان بزرگ اهل سنت نیز در این جلسات شرکت کنند و حوزه علمیه، آمادگی خود را برای این امر اعلام می کند.
آیت الله حسینی بوشهری خاطرنشان کرد: ایجاد فضای تکفیری باعث شده است تا شئون بزرگان جامعه اسلامی رعایت نشود و جا دارد که با پیگیری پیشنهاد آیت الله سبحانی با موضوع برگزاری همایشی با هدف معرفی ویژگی های مسلمان در جامعه اسلامی، فضای جامعه اسلامی را به فضای مورد پسند پیامبر و ائمه(ع) تبدیل کنیم.
پایان پیام/
نظر شما