5+1 اقدامات اعتمادساز ایران را نمی بیند/نباید پیشنهادبغداد راتکرار کرد

3 تحلیلگر امور راهبردی در امریکا به گروه 1+5 هشدار دادند که اگر اقدامات اعتماد ساز انجام شده از سوی ایران را نبیند، احتمالا ایران در آینده انگیزه های کمی برای تکرار این اقدامات خواهد داشت.

 به گزارش خبرگزاری شبستان، 3 تحلیلگر امور راهبردی در امریکا به گروه 1+5 هشدار دادند که اگر اقدامات اعتماد ساز انجام شده از سوی ایران را نبیند، احتمالا ایران در آینده انگیزه های کمی برای تکرار این اقدامات خواهد داشت. نیکلاس جی. ویلر، جاش بیکر و اسکات لوکاس طی مقاله ای در نشریه امریکایی وورلد ریویو به اشاره به اقداما ایران در تبدیل بخش مهمی از ذخیره اورانیوم 20 درصد خود به میله ای های سوخت، این اقدام را گام اعتماد ساز مهمی از جانب ایران دانستند که از جانب 1+5 نادیده گرفته شده است.

در این مقاله آمده است: «از دیدگاه تهران، ایران در چند ماه اخیر انعطاف‌پذیری زیادی از خود نشان داده است، که از مهم‌ترین آنها افزایش میزان تبدیل اورانیوم 20 درصد غنی‌شده موجود به صفحات سوخت برای استفاده در راکتور تحقیقاتی تهران (TRR) است. تهران با این اقدامات سعی در اطمینان بخشیدن به غرب و کاستن از نگرانی‌های آن‌ها در خصوص توانایی‌های هسته‌ای خود داشته است. رهبران ایران بر این باورند که با اعلام آمادگی برای تعلیق غنی سازی 20 درصد و اقدام به تبدیل نیمی از ذخایر اورانیوم، هنوز نتیجه متقابلی که از ایالات متحده و متحدان اصلی آن انتظار داشتند را دریافت نکرده‌اند».

ایران هسته ای در ادامه این گزارش می نویسد: نویسندگان این تحلیل ادامه داده اند: «این اوضاع که نمونه بارزی از عدم درک متقابل طرفین از مواضع یکدیگر است. وضع بیانگر این است که ایالات‌متحده، انگلستان و فرانسه این اقدامات ایرانیان را آشتی‌جویانه قلمداد نکرده‌اند. در نتیجه، قدرت‌های غربی هنوز منتظرند تا تهران اولین گام را در شکست بن‌بست مذاکرات بردارد و این در حالی است که تهران گمان می‌کند این کار را انجام داده است».

وی با اشاره به بی اعتمادی ایران نسبت به غرب می نویسد: «آن‌چه قدرت‌های غربی از ایران انتظار دارند، سیاستی موسوم به «توقف، انتقال و تعطیلی» است (توقف تولید اورانیوم 20 درصد، فرستادن ذخایر 20 درصدی موجود به خارج از کشور، و تعطیل کردن نیروگاه اتمی فردو) . طبق گفته آن‌ها اگر این اقدامات انجام گیرد، آن‌گاه آن‌ها نیز اقدام به انجام اعمال متقابلی نظیر کاهش تحریم‌ها خواهند نمود. چنین سیاستی در تهران به عنوان تقاضایی برای ایجاد اصلاحات یک‌طرفه که فقط نام «متقابل» را یدک می‌کشد، تفسیر می‌گردد».

نویسندگان این تحلیل سپس با اشاره به اینکه تکرار پیشنهاد بغداد خطاب به ایران سیاست اشتباهی است، تاکید می کنند: «همان‌گونه که لورا روزن و سایرین نیز استدلال کرده‌اند، حالات کنونی ایالات متحده و شرکای آن نشان‌دهنده این است که قدرت‌های غربی قصد دارند مجدداً به سادگی پیشنهاد «توقف، انتقال و تعطیلی» را مطرح نمایند. به بیانی دیگر، روی میز مذاکره جای پیشنهادی از جانب غرب خالی است؛ پیشنهادی که نگرانی‌های اصلی ایرانیان (در کاهش تحریم‌ها و ...) را مشروط بر این که اقدامات ایران خاطر غرب را از جانب دستیابی ایران به سلاح‌های هسته‌ای آسوده نماید، برطرف کند. به طور خلاصه، دولت اوباما خواستار تغییراتی در برنامه هسته‌ای ایران است ولی نباید این را از یاد ببرد که موفقیت در مذاکرات به رعایت اصول روابط متقابل از جانب طرفین متکی است».

در ادامه این تحلیل به گروه 1+5 توصیه شده است که غنی سازی در ایران را بپذیرد و تحریم ها علیه را لغو کند.

وورد ریویو می نویسد: «به جای این که فرآیند مذاکره روندی در نظر گرفته شود که در آن هر یک از طرفین به دنبال حفظ امتیازهای یک طرفه باشند، یک ساختار واقع‌گرایانه می‌تواند دو طرف را به توافقات رساند و این ساختار متشکل از دو عنصر اساسی است. اولین و مهم‌ترین نکته این است که هر پیشنهادی باید منجر به کاهش اساسی در تحریم‌ها علیه این کشور شود. دومین نکته از این قرار است: در حالی که محدودیت‌ها و نظارت‌های لازم بر امور هسته‌ای ایران با هدف جلوگیری از غنی‌سازی بیشتر ذخایر اورانیوم غنی‌شده موجود برای رسیدن به درجه ساخت سلاح هسته‌ای اعمال می‌گردد، حق ایران در امکان استفاده از چرخه سوخت طبیعی (به همراه غنی‌سازی‌های لازم برای نیل به این هدف) نیز باید در مذاکرات هسته‌ای لحاظ شود. توافقاتی که بر پایه این موارد ایجاد گردد، اصول معامله متقابل را هم در عمل و هم در ظاهر برقرار خواهد نمود».

در پایان این تحلیل آمده است: «اگر دولت اوباما به سادگی بر سیاست «توقف، انتقال و تعطیلی» پافشاری کند، این بن‌بست وارد دومین دوره خود شده و اقدامات اصلاحی که ایران راضی به انجام آن‌ها شده (نظیر تعلیق غنی‌سازی 20 درصدی) نیز از میان خواهند رفت. صبر کردن برای این که ایران پیش‌قدم شود بدون آنکه وعده‌های اساسی ضروری از جانب غرب ارائه گردد، منجر به از بین رفتن آن‌چه به چشم ایرانیان حرکات آشتی‌جویانه مقدماتی تلقی می‌شود گشته و این روابط آتی میان غرب و ایران را به خطر خواهد انداخت».

پایان پیام/

کد خبر 209453

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha