پیامدهای داخلی و خارجی استقرار موشکهای پاتریوت در ترکیه

استقرار موشکهای پاتریوت در مرزهای ترکیه با سوریه پیامدهای منفی در داخل و خارج از این کشور برای دولت «رجب طیب اردوغان» در پی دارد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، با ادامه یافتن ناآرامی ها در سوریه، ترکیه از ناتو درخواست استقرار موشک های پاتریوت را در مرزهای خود با این کشور کرده است. هر چند ترکیه هدف خود را تنها دفاع از مرزهای خود با سوریه عنوان و این نکته را که مناطق مرزی اش چندین بار پس از شروع ناآرامی ها در سوریه مورد حمله قرار گرفته به عنوان دلیل این اقدام مطرح می کند، اما چنین اقدامی پیامدهای بیشماری برای منطقه خواهد داشت.
طی روزهای اخیر یک گروه 39 نفره از نظامیان آلمانی در نزدیکی شهر «کاهرامان ماراس» ترکیه که در فاصله 120 کیلومتری از مرزهای سوریه قرار دارد شرایط موجود برای استقرار سامانه های موشکی را مورد بررسی قرار داده اند و قرار است بعد از تعطیلات کریسمس موشکهای پاتریوت از آلمان سوار کشتی شده و به ترکیه فرستاده شود. بر اساس تصمیمات گرفته شده در اوایل فوریه این موشکها در این شهر آماده برای عملیات خواهد بود.
از سوی دیگر دولت ترکیه از استقرار 1200 نیروی نظامی ناتو در مناطق مرزی ترکیه با سوریه استقبال کرده است. مقامات پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) نیز استقرار موشک های پاتریوت و نظامیان این پیمان را تنها برای دفاع ترکیه از حملات احتمالی سوریه عنوان کرده اند.
در این میان گمانه زنی ها و واکنش های متفاوتی نسبت به آینده تحولات منطقه با توجه به اقدام ناتو وجود دارد. ازجمله اینکه برخی اعتقاد دارند هدف ناتو از استقرار موشک های پاتریوت کنترل خاورمیانه و حمله نظامی به کشور سوریه است.
برخی دیگر نیز موضوع را فراتر از تنش های مرزی بین دو کشور در منطقه دانسته و براین باورند که غرب تصمیم دارد با این کار از رژیم صهیونیستی در برابر خطر احتمالی ایران دفاع کند.
این در حالی است که درخواست دولت ترکیه واکنش هایی را در میان جوانان ترک به همراه داشته است. سازمان جوانان ناسیونالیست TGB در ترکیه که اعتراضاتی را علیه استقرار موشکهای پاتریوت سازماندهی می کند، ورود اولین نیروهای نظامی آلمانی به ترکیه را شروع یک اشغالگری دیگر از طرف سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ارزیابی کرده است.
همچنین از سوی جبهه چپ های ترکیه نیز اعتراضاتی شکل گرفته است. طی هفته های گذشته و در شهرهای مختلف ترکیه گروههای چپ، کُرد و ناسیونالیست اعتراضات گسترده ای را علیه این ائتلاف غربی و تصمیماتش به راه انداخته اند.
برخی معتقدند این اعتراضات که با وجود بی توجهی دولت و رسانه های ترکیه همچنان ادامه دارد، انعکاس گسترده ای را در میان شهروندان ترکی در بخشهای مختلف این کشور به وجود آورده و نتیجه آن مستقیما در انتخابات آینده این کشور مشاهده خواهد شد.
استقرار سامانه های موشکی شاید در کوتاه مدت نقطه قوتی برای ترکیه به شمار آید، اما با توجه به پیامدهای منفی که این مسئله در روابط این کشور با همسایگانش گذاشته، آنگونه هم که به نظر می رسید نتوانسته گرهی از مشکلات آنکارا حل کند.
اکنون به وضوح می توان دریافت که جایگاه دولت ترکیه با تصمیم استقرار موشک های پاتریوت در میان همسایگانش از جمله ایران، سوریه و روسیه متزلزل شده است. زیرا این کشورها هدف پنهان در پشت این اقدام را حمله به سوریه و احیانا دفاع از رژیم اسرائیل می دانند. از این رو احتمال می رود در آینده ای نه چندان دور مناسبات سه کشور همسایه ترکیه با این کشور رو به وخامت گذاشته و سیاست خارجی آنکارا را با بحرانی جدید روبرو سازد.

کد خبر 211120

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha