کویت و چالشهای دموکراسی

کویت طی برهه اخیر شاهد ناآرامی های گسترده ای بوده است که این موضوع روند دموکراسی در این کشور را که اندک وضعیت بهتری در مقایسه با دیگر کشورهای شورای همکاری خلیج فارس دارد، با چالشهای زیادی روبرو کرده است.

خبرگزاری شبستان، طی یکسال اخیر در کویت تنشها و بی ثباتی های سیاسی بیش از پیش افزایش پیدا کرده است. کمتر از یک سال قبل کویت شاهد برگزاری انتخابات مجلس بود، انتخاباتی که در آن گروههای مخالف کنونی دولت توانستند بیشترین کرسی ها را بدست آورند.

اما چهار ماه پس از انتخابات دادگاه قانون اساسی نتایج این انتخابات را باطل اعلام و مجلس قبلی را که منحل شده بود، بار دیگر قانونی اعلام کرد.

به دنبال آنکه دولت از زمان انتخابات در اول دسامبر و تغییر قانون انتخابات "برای حمایت از وحدت ملی" خبر داد، مخالفان تصمیم گرفتند که به خیابان‌ها بیایند.

در این راستا، گروه‌های سیاسی کویت انتخابات آتی پارلمان را در اعتراض به تصمیم دولت در زمینه تغییر سیستم انتخابات تحریم کردند.
پیشتر وزارت کشور کویت نسبت به برگزاری تظاهرات در خارج از میدانی در نزدیکی پارلمان که اعتراض‌ها در ماه‌های اخیر در آنجا برگزار می شد، هشدار داد.

مخالفان کویتی طی روزهای گذشته نیز با برپایی تظاهراتی، انحلال پارلمان جدید این کشور را خواستار شدند.

این تظاهرات با دخالت نیروهای پلیس ضد شورش و استفاده از گاز اشک اور و بمب های صوتی برای متفرق کردن معترضان به خشونت کشیده شد.
بنا بر اعلام پلیس کویت، این تظاهرات بدون کسب مجوز برگزار شده بود و به گفته شاهدان عینی حدود 300 نفر در این اعتراضات حضور داشتند. روند اعتراضات در کویت پس از انتخابات پارلمانی این کشور در اول دسامبر تاکنون افزایش یافته است.
این تحرکات در حالی برگزار می شود که آرام آرام تعداد تویتر نویسان بازداشت شده رو به فزونی است. پس از آنکه راشد العنزی بازداشت شد منابع کویتی نیز از بازداشت و صدور حکم زندان به مدت دو سال خبر دادند.
روزنامه گاردین با اشاره به شرایط موجود در کویت می نویسد: کویت تجربه خاصی را پشت سر می گذارد زیرا در حالی که از نظر دموکراسی وضعیت بهتری در مقایسه با دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس دارد اما آرام آرام اوضاع این کشور به سوی بحران پیش می رود.
این اوضاع به ویژه پس از بازداشت تعدادی از تظاهرات کنندگان شرکت کننده در تظاهرات موسوم به کرامت وطن 5 بیشتر رو به بحران پیش می رود.
این روزنامه انگلیس می نویسد: اوضاع به سوی بحران حرکت می کند زیرا نیروهای ویژه کویتی از بمبهای صوتی برای متفرق کردن صدها نفر از فعالان وابسته به مخالفان استفاده کردند و تعدادی را بازداشت کردند.
تظاهرات در کویت از زمان تحریم انتخابات پارلمانی یکم دسامبر به سبب تغییرات قوانین انتخاباتی که مخالفان این قوانین جدید را تلاشی برای حمایت از دولت می دانند تشدید شده است.
به هر حال اگر چه پارلمان کویت از سایر پارلمانهای کشورهای عربی حوزه خلیج فارس از قدرت بیشتری در قانونگذاری برخوردار است اما همچنان انتقاد از خاندان سلطنتی در این کشور مجاز شمرده نمی شود.
معضل بزرگ نظامهای پادشاهی در کشورهای منطقه خلیج فارس از جمله کویت قدرت فوق العاده پادشاه در این کشور و عدم توانایی نمایندگان مردم بر نظارت بر فعالیتهای پادشاه و نهادهای تحت فعالیت وی است.
از همین روی اگرچه کویت در سالهای اخیر تلاشهایی را برای دادن آزادی های بیشتر به شهروندان به خصوص زنان کویتی، صورت داده است اما تا زمانی که این تضاد بین قدرت مطلقه پادشاه و حوزه اختیارات نمایندگان حل نشود نمی توان انتظار یک مجلس قوی و متکی به آرای مردم را داشت.
پایان پیام/

 

کد خبر 215056

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha