پاسخ به خلاء ها و شبهاتی که شریعت و احکام آن را نشانه گرفته اند

مدیر قطب علمی فلسفه دین با اشاره به نوپا و وارداتی بودن این دانش در ایران گفت: یافتن خلاء های این عرصه همچون شبهات مطرح شده در باب گوهر دین و پاسخ به آنها در راستای مرجعیت علمی قطب در دستور کار قرار دارد.

حجت الاسلام والمسلمین ابوالفضل ساجدی، مدیر قطب علمی فلسفه دین با اشاره به فعالیت ها و برنامه های این قطب جدیدالتاسیس و  میزان پیشرفت آن به خبرنگار شبستان گفت: قطب فلسفه دین برنامه هایی بسیاری را در دستور کار دارد که بخشی از آن به شخصیت های برتر و نخبگان این عرصه واگذار می شود.
وی ادامه داد: استخراج ابهامات و زوایای ناگشوده در موضوعات مرتبط با این حوزه و کلام جدید نیز در جهت فهم دیدگاه اندیشمندان غربی و نقد آنها و نیز تبیین فلسفه های اسلامی و نوآوری های لازم در این عرصه از دیگر فعالیت های انجام گرفته از زمان افتتاح قطب علمی فلسفه دین است که همسو با این برنامه ها، ارتباطاتی را با فرهیختگان برقرار کرده و مهمترین موضوعات چینش و تشخیص داده شدند تا در راستای ارتقای فلسفه اسلامی در دستور کار باشد.
حجت الاسلام ساجدی با بیان اینکه بخشی از کارهای ما ناظر بر برپایی کارگاه های علمی و نشست های علمی تخصصی در دانشگاه ها است، تصریح کرد: افزون بر این، بخشی از کار نیز ناظر بر پیشنهادات وزارت علوم است تا قطب ها جایگاه برتر یافته و به موضوعات زیر مجموعه خود سازمان دهند، مانند اعتبار نشریات.

مدیر قطب علمی فلسفه دین با بیان این مطلب که بخشی از اعتبار قطب فلسفه دین برای کاربردی کردن دانش ها در سطح کشور است، اظهار کرد: این مفهوم یعنی انتظار آن است که قطب علمی به جایگاه مرجعیت در رشته خود برسد.
وی افزود: برای وصول به این سطح نخستین گام ارتباط با نخبگان برتر این عرصه از طریق برگزاری جلسات و نشست های علمی است، همچنین ما برای تامین منابع دانشگاهی نیز تلاش می کنیم، البته این مرجعیت در گروی تبیین جایگاه و ابعاد علمی این رشته و مشارکت نخبگان آن با یکدیگر، برداشتن گام های نوآوری و پیوند میان ابعاد نظری و عملی است.
حجت الاسلام ساجدی با بیان اینکه برنامه های پژوهشی و ترویجی در قطب علمی فلسفه دین پیش بینی شده است، ابراز کرد: برخی برنامه های ستادی برای هدایت و انسجام طرح ها و نیز از طریق سفارش به فرهیختگان است، البته به دلیل نوپا بودن این دانش در ایران و نیز وارداتی بودن دانش های این حوزه، این مهم نیازمند نقد و ارزیابی و پالایش است که کمیته هایی در قطب برای این مهم تشکیل شده اند، چراکه برخی انتقادات مطرح به دیدگاه های وارداتی مسیحیت ممکن است به اسلام هم وارد شود که با تحقیقات تلاش شده این نقیصه مرتفع شود.

وی تاکید کرد: جهت وصول و تحقق دو مولفه تاسیس فلسفه دین اسلام و توسعه آن، فعالیت را به دو حوزه مبانی و مسائل تقسیم کرده ایم؛ در مبانی مطالب مختلف حوزه فلسفه دین و نیز رویکردهایی که به کل آموزه های دینی نگاهی خاصی دارد، مدنظر قرار می گیرند به عنوان مثال قلمرو گوهر، هدف و غایت و کارکردهای دین بررسی شده و بخشی هم به مسائل خاص آموزه ها معطوف می شود.

حجت الاسلام ساجدی عنوان کرد: اکنون با این نگاه، درپی یافتن خلاهای اصلی جامعه هستیم، ضمن آنکه در برنامه های سالانه انجام پژوهش که به برترین ها محول می شود و برگزاری نشست های علمی در دانشگاه ها نیز پیش بینی شده است.
حجت الاسلام ساجدی با اشاره به خلاهای اصلی در حوزه فلسفه دین گفت: برخی از این خلاء ها ناظر به تبیین ابعاد فلسفه غربی و برخی فلسفه دین اسلامی است، مثل گوهر و ماهیت دین که از جمله مطالب شبهه برانگیز در ایران است که به بعضا اباحی گری و ترک احکام شریعت انجامیده است، نظیر آنچه در میان اندیشمندان غربی نسبت به مسیحیت رخ داده است.
این استاد فلسفه عنوان کرد: رواج همین نگاه باعث شده است کسانی مثل سروش عمل به احکام شریعت را نفی کنند، در حالی که این تقلیدی است که اندیشمندان مسیحی مثل "هگل" و "اسپینوزا" مطرح کرده اند.
مدیر قطب علمی فلسفه دین تاکید کرد: ابعاد گوهر دین باید بررسی شود، چراکه در فلسفه دین اسلامی مولفه ها میان عقاید و احکام ارتباط و پیوند دارد که این پیوند تبیین نشده و اگر تبیین شود بسیاری از شبهات پاسخ داده می شود، همچنین در ارتباط دین و عرفان چراکه امروز شاهد بروز جنبش های معنوی هستیم که اساس عرفان اسلامی و آموزه های آن را رد می کنند.
وی بیان کرد: رابطه میان تجربه نبوی، تجربه وحیانی، تجربه عرفانی و ... نیز از جمله مسائلی است که به درستی تبیین نشده و افرادی به آسنای در مقام نفی وحی از یک سو و جایگزینی عرفان های کاذب بجای عرفان های اسلامی در می آیند در حالی که این تعمیم نابجا است، و باید مبانی تببین شود تا هم از عرفان و شریعت اسلامی دفاع شود و هم میان شریعت و اخلاق پیوند ایجاد شود.
حجت الاسلام در پایان یکی از سرفصل های مهم کاری در قطب علمی فلسفه دین را کارآمدی و کارکردهای دین دانست، به این مفهوم که اسلام چه ابعادی دارد و آنچه اسلام عرضه می کند چه امتیازاتی دارد.

پایان پیام/

 

 

کد خبر 216734

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha