به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از واشنکتن پست،تیره شدن روابط میان مسکو و واشنگتن در ماه های اخیر نه تنها نشان دهنده شکست تلاش های باراک اوباما،رئیس جمهوری آمریکا در بهبود روابط دو جانبه است بلکه تهدیدی برای پایه های سیاست خارجی در دور دوم ریاست جمهوری اوباما هم تلقی می شود.
ولادیمیر پوتین ،رئیس جمهوری روسیه در مورد مسائل سیاست خارجی که به آمریکا هم مربوط می شود از ایران و سوریه گرفته تا کره شمالی و افغانستان برگ های برنده ای را در اختیار دارد که با آنها هم می تواند به دولت اوباما کمک کند و هم می تواند ضربه سختی به پیکره آن وارد کند.
اوباما به شدت نیازمند کمک روسیه برای بیرون کشیدن نیروهایش از افغانستان است.
او همچنین خواستار همکاری روسیه یا حداقل توافق کامل مسکو با واشنگتن در دیگر صحنه های بین المللی است.
اما پوتین دلیلی برای کمک به آمریکا نمی بیند.از زمان انتخاب او به عنوان رئیس جمهوری روسیه در سال گذشته میلادی رویکرد سیاسی مبنی بر مقابله با غرب به ویژه ایالات متحده آمریکا برای روس ها روشن شده است.
ماه دسامبر بود که خصمانه ترین قوانین از سوی هر دو کشور علیه دیگری به امضا رسید و وخامت روابط میان دو طرف را دو چندان کرد.
دوما دولتی به بهانه قرار دادن و زیر سوال بردن سوابق حقوق بشری روسیه قانون جلوگیری از به فرزندی پذیرفتن کودکان روس از سوی خانواده های آمریکایی را وضع کرد.
باراک اوباما اکنون در تصمیم گیری در مورد اینکه تا چه اندازه در مقابل پوتین سر تعظیم فرود آورد و به خواست های او توجه کند دچار آشفتگی زیاد است.
کینه اوباما از پوتین از بهار گذشته آغاز شذ یعنی زمانی که رییس جمهوری روسیه از دعوت همتای آمریکایی خود برای دیدار از «Oval Office» امتناع کرد.
استفان سستانوویچ،کارشناس روس در شورای روابط خارجی می گوید:بحث اصلی برای پوتین و اوباما این است که موضوعاتی که اصلا بر روی آنها توافق ندارند مثل دموکراسی ،ایران و سوریه را کنار بگذارند اما اگر این کار را انجام دهند چه مسائلی باقی بماند که برای هر دو دارای اهمیت باشد و بتوانند در آن موراد با هم همکاری کنند ؟
به گفته او تنها گزینه محتمل این است که در دور جدید ریسات جمهوری اوباما لیست همکاری دو کشور محدود تر از چهار سال قبل شود.
روسیه مانند آمریکا دارای حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل است و عضویت آن در دیگر نهادهای بین المللی می تواند ضربه های بین المللی سنگینی به آمریکا که پیش از این ابرقدرت بوده است وارد کند.
پوتین با گفتن یک «نه» می تواند اهداف آمریکا را فراتر از مرزهای این کشور دچار مشکل کند.
قدرت آمریکا اکنون محدود شده است . بعید نیست که در آنیده ای نزدیک اوباما یا طرح نصب سپر دفاع موشکی در اروپا که روسیه مدت هاست با آن مخالفت کرده را منتفی کند و یا اقداماتی را برای بیشتر شدن روابط تجاری میان دو کشور انجام دهد.
از دیدگاه روسیه اوباما دو نگرانی عمده مسکو در مورد دفاع موشکی و مداخله نظامی در سوریه در یک سال اخیر نادیده گرفته است.
برداشت مقامات روس در این باره این است که آمریکا قدرت اصلی خود را در تونایی اش برای تسلط بر دوستان و دشمنانش می داند.
از زمان ریاست جمهوری رونالد ریگان تا کنون هیچ یک از روسای جمهوری آمریکا در دوره های دوم خود روابط بهتری نسبت به دوره های اول ریاست جمهوری با روسیه نداشته اند اما هیچ یک هم شروع بسیار بدی در دروه دوم مانند باراک اوباما نداشته اند.
رئیس جمهوری آمریکا با وضع قانون ماه دسامبر نشان داد که تا پایان دوره اش روابط خوبی با مسکو نخواهد داشت.
روسیه مانند آمریکا دارای حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل است و می تواند ضربه های بین المللی سنگینی به آمریکا که پیش یک هژمون تاثیر گذار در جهان بوده است وارد کند.
کد خبر 216821
نظر شما