به گزارش خبرنگار شبستان، شامگاه گذشته برنامه زنده تهران بیست میزبان سید محمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بود و او به سوالات فرهنگی در خصوص تئاتر و سینما همچنین بیمه هنرمندان پاسخ گفت.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این برنامه در خصوص بیمه هنرمندان گفت: برخی این گونه تصور میکنند، هنگامیکه بزرگان از دنیا میروند آن زمان است که به یادشان افتاده و پیام تسلیتی اعلام و یا در مجالس ترحیم شرکت میکنیم، در حالیکه اینگونه نیست، بنا بر این است که چه هنرمندان جوان و چه پیشکسوتان مورد حمایت باشند، البته این حمایتها در دوران حیاتشان صورت میگیرد نه پس از اینکه بزرگان را از دست داده باشیم.
به گفته حسینی، این گونه فعالیتها در دو بخش انجام میشود، نخست از طریق صندوق حمایت از هنرمندان به شکل وام یا بیمه تکمیلی و حتی پیگیریهای اخیر برای وام مسکن، اینها نیازهای ضروری است که باید دنبال کنیم؛ اما مهمتر از این مسئله اینکه فرهنگ و هنر یک کشور رونق داشته باشد، باید برنامههای فراوانی در کشور وجود داشته باشد، جشنوارهها و نمایشگاهها از آن جمله است تا هنرمندان آثار خود را ارائه دهند.
حسینی ضمن اشاره به کمبود بودجه افزود: امسال با وجود مشکلات مالی سعی کردیم همه برنامهها به موقع برگزار شود. ما باید بستر را برای اینکه هنرمندان بتوانند آثار و کارهای خود را ارائه کنند آماده کنیم، حمایتهایی هم باید در ساخت فیلم، موسیقی و برنامههای گوناگون انجام شود.البته این فعالیتها نباید معطوف به کلانشهرها باشد باید کل کشور را هم در نظر بگیریم . طبیعی است که استان تهران ظرفیتها و قابلیتهایی دارد؛ باید یک اهتمام ویژهای به استان تهران داشته باشیم اما نگاه باید ملی باشد لذا این حمایت در این قالب انجام میشود، هرجا اطلاع داشتیم و فرصت کردیم شخصا حضور پیدا کردیم و سعی کردیم به سهم خود هم خسته نباشید و خدا قوت بگوییم و اگر هم نیازی هست برطرف شود تا کمتر شاهد گرفتاریهای این قشر جامعه باشیم.
به گفته وزیر رهنگ و ارشاد اسلامی، تعداد اعضای صندوق حمایت از هنرمندان با افزایش مواجه بوده، هم افرادی که بیمه تامین اجتماعی یا تکمیلی شدهاند چرا که محدودیتی در این باره وجود ندارد.
وی در پرسش به سوالی خرید آثار هنرمندان گفت: امسال هم در بودجه داشتیم که این خریدها انجام شود، بیش از مقداری که در نظر گرفته شده بود خرید را انجام دادیم یعنی در حدود 600 میلیون تومان بودجه به این مهم اختصاص یافت، اما به طور پراکنده هم اقداماتی انجام میشود؛ یکی از کارهایی که ما برای آثار هنرمندان انجام میدهیم اینکه نه تنها در سراسر کشور این آثار در نمایشگاهها ارائه میشود بلکه در خارج از ایران هم سعی میکنیم آثار هنرمندان را عرضه کنیم؛ مثلا هفته گذشته در بوسنی هفته فرهنگی را برگزار کردیم که بخشی از آن مرتبط به آثار هنری بود.دستگاههایی که میتوانند کمک کنند باید بیش از اینها به این موضوع توجه کنند، البته بحث پیوست فرهنگی هنوز نهایی نشده اما وقتی یک ساختمان دولتی متعلق به یک نهاد، ساخته میشود باید آثار هنری هم در آن دیده شود، ابتدا در طراحی اصل ساختمان از هنرمندان کمک گرفته شود و یا تابلوهای متعدی نصب شود.
حسینی دربحث بیمه هنرمندان گفت: در بیمه تامین اجتماعی که شامل حال افراد میشود محدودیت نداریم، فرد هنرمند در هر رشته از عکاسی و سینما و هنرهای تجسمی و... میتواند بیمه شود، حتی در برخی شاخهها همانند فعالان قرآنی که تا پیش از این به آن توجه نمیشد را هم اضافه کردیم، افرادی که در عرصه فضای مجازی کار میکنند هم جزو خانواده بزرگ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هستند این افراد هم شامل بیمه میشوند، بیمه تکمیلی برای پیشکسوتان بسیار مفید است چرا که در راستای هزینه بیماریها میتوانند خدمات متنوعی دریافت کنند.
وی درباره تئاترایران و جشنواره تئاتر فجر گفت: در جشنواره مجال و فرصتی نیست که اجراها طولانی مدت باشد، حداکثر چند اجرا بیشتر انجام نمیشود تا سایرین هم فرصتی برای اجرا داشته باشند، اما در حال حاضر در تالار وحدت و تالار شهر تقریبا اکثر برنامهها از سوی معاونت هنری ثبت و ضبط میشود؛ در راستای تعامل خوبی که با صدا و سیما داریم این برنامهها در اختیار شبکههای مختلف قرار میگیرد، این آمادگی از سوی ما وجود دارد و محدودیتی نداریم؛ هنرمندان تئاتر هم راضی هستند این کار انجام شود.در تئاتر هرچه به سمت نمایشنامههایی حرکت کنیم که ایرانی باشد و با فرهنگ ما سازگارتر، قطعا مردم هم بیشتر استقبال میکنند اینکه صرفا بیاییم ترجمه تئاترهایی که در خارج است را استفاده کنیم درست نیست، گاهی اوقات مردم با آنها ارتباط برقرار نمیکنند و شاید این موضوع برای قشر خاصی از تحصیلکردههای رشته تئاتر مناسب باشد. در حال حاضر حرکتی خوبی به سمت متون برگرفته از فرهنگ کشور وجود دارد که نکته مثبتی است.
وی افزود: شاهد جوانان خوبی در این شاخه هنری هستیم، امسال آثار متنوع از سراسر کشور ارائه شده است و اغلب استانها در آن شرکت دارند؛ در بازدیدی که داشتم دیدم افرادی که کارها را ارزیابی میکنند راضی هستند و از کیفیت خوب آثار سخن میگویند.
در بخشی از برنامه پژمان کریمی منتقد و روزنامه نگار ضمن ارتباط تلفنی سوالاتی را از سیدمحمد حسینی پرسید.
وی با انتقاد از دوره های گذشته و اینکه در دورههای پیشین، جشنواره در خور نام فجر برگزار نشد، درباره جشنواره سی و یکم فیلم فجر سوال کرد و از اتفاقات این دوره جویا شد، چرا که در جشنواره سال گذشته تنها یک فیلم با مضمون انقلاب اسلامی ارائه شد و متاسفانه آنهم به حدی ضعیف بود که اعتراض منتقدان را بر انگیخت.
حسینی در این راستا پاسخ داد: البته مفهوم انقلاب اسلامی این نیست که ما بخواهیم در سی و چهار سال قبل متوقف شویم، درباره بحثهای روز هم فیلم ساخته میشود، مثل فیلمی که درباره حوادث سال 88 بود که در این راستا چند فیلم داشتیم، اما بطور طبیعی در طول سی و اندی سال که جشنواره فجر برگزار شده به نوعی کارنامه سینمای ایران در طول سال بوده است.فیلمهای ساخته شده امسال در جشنواره ارائه میشود و در راستای تائید سخنان آقای کریمی با آن توقع و انتظاراتی که نیروهای انقلاب داشتند فاصله داشتند، اما سعی ما بر این بوده که واقعا اولویتها را در نظر بگیریم، حمایتها در مسیر درستی باشد. فکر میکنیم باید یک امر بینابین را در نظر بگیریم نه اینکه بگوییم هر فیلم با هر مضمونی آزادانه ساخته شود و نه اینکه بگوییم هر فیلمی که ارائه میشود باید درباره انقلاب باشد.
حسینی گفت: فکر میکنیم که اگر اصول رعایت شود، آموزنده و مفید باشد در جهت اهداف انقلاب است؛ لذا امسال در مقایسه با سالهای گذشته فیلمهای متنوعی داریم؛ از فیلم دفاع مقدسی تا فیلمی که یک روحانی نقش اول آن است.
او فزود: فیلمهای اجتماعی به قصد برطرفشدن معضلات باید تولید شودنه این که بخواهیم ناهنجاریها را در جامعه ترویج کنیم، بنیاد فارابی با سرمایهگذاری فیلمهایی درباره بیداری اسلامی تهیه کرده است، امسال فیلمهایی درباره مشکلات سومالی تا فیلمی که از همدستی آمریکا و رژیم صهیونیستی در افغانستان برای قاچاق اعضای بدن افراد تهیه شده است اکران میشود.در این دوره فیلمها متنوع هستند، فیلم عقاب صحرا مربوط به صلح حدیبیه است. فیلم استرداد درباره وقایع تاریخ معاصر پس از کودتای 28 مرداد و حوادث پیرامونی آن است؛ این موضوعات نشان میدهد اگر از مسیر واقعی فاصله گرفته بودیم باز هم در پی بازگشت به مسیر واقعی هستیم.
کریمی در سوال دیگر پیرامون جشنواره سال گذشته گفت: در جشنواره سال گذشته شاهد فیلمهایی بودیم که به مضمون خیانت پرداخته بودند، اما بصورت دقیقتر میخواهم بپرسم جشنواره امسال نسبت به سال گذشته گامی رو به جلو است یا خیر؟
حسینی پاسخ داد: قطعا اینگونه است، دقت و مراقبتهایی صورت گرفته تا فیلمها مناسب و کمتر مسئله ساز باشد، البته در سال گذشته هم تعداد کمی از فیلمها بحث انگیز شدند، اگر از تهیه کننده یا کارگردان آن فیلمها سوال کنید قصدشان تقبیح بوده نه ترویج؛ اما گاهی برداشتها متفاوت است، اما اگر مقایسهای با سال گذشته داشته باشیم قطعا گامهایی برداشته شده و کارهای قابل دفاعتری تهیه شده است، ما هرگز ادعا نمیکنیم به قله و شرایط مطلوب رسیدهایم و هنوز جای کار وجود دارد. فکر میکنم امسال شاهد کارهای متنوع و خوب باشیم، فیلم اولیهایی هم به جشنواره رسیده، هیات انتخاب همه از قابل قبول بودن آن سخن میگفتند.
در ادامه کریمی در سوالی ضمن اشاره به اینکه سینمای ایران در قیاس با سینمای سایر کشورها گفت:سینمای ایران سینمایی نجیب است، اما متاسفانه دارای فقر بینش و اندیشه هستیم و در وضعیت فعلی گمان نمیکنم بتوانیم به سینمای ملیمان دست یابیم. جشنواره عمار اخیرا برگزار شد که بستری مناسب برای شناسایی استعدادهایی است که در گوشه و کنار کشورمان وجود دارد.شما برای ورود و تزریق نیروهای تازه نفس، مستعد و متعهد چه کردهاید؟
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ این سوال تصریح کرد: ما در عین حال که باید از سرمایه موجود سینمای ایران بهره بگیریم، پیشکسوتانی که سالهای سال کارکردهاند، کارگردانهایی که مهارت لازم را دارند و میتوانند آثار فاخر و ارزشمندی را ارائه دهند از این رو باید از سرمایههای موجود استفاده کنیم. همیشه باید این نگاه را به آینده داشته باشیم، خوشبختانه در کشور ما جوانهای مستعد فراوان و علاقهمندی وجود دارند، یکی از کارهای اساسی که انجام دادیم، تجهیز دفاتر انجمن سینمای جوان در سراسر کشور است یعنی سعی کردیم عدالت امکانات و تجهیزات رعایت شود جوانان آموزش ببینند و عنصر تعهد را هم مدنظر داشتیم.
وی بیان کرد: در حال حاضر روز به روز بر تعداد آثار جوانان افزوده میشود، آنها جسارت بیشتری دارند لذا این مسئله مدنظر بوده و دوستان سینمای جوان هم باید ورود کنند و فکر میکنم در این زمینه توفیقات خوبی داشتهایم.
حسینی در این برنامه به پیامکهای ارسالی هم پاسخ داد و درباره ستاد حمایت و صیانت از محصولات فرهنگی گفت: این ستاد تمام تلاش خود را میکند تا کپیهای غیر مجاز صورت نگیرد، نسبتا هم فعالیتهای خوبی انجام میشود، تا پیش از این فیلمهایی که همزمان در پرده سینما اکران میشد سیدی آنها به شیوه غیر مجاز در کشور فروخته میشد اما با همکاری خوب دستگاههای مختلف پیشرفتهای خوبی انجام شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره یکی از پیامکها که پیرامون کاغذ ارسال شده و حاوی این مطلب بود که یا وعده ندهید یا اگر میدهید عمل کنید، افزود: بخشی از گرانی کاغذ طبیعی است، چون ارز با قیمت 1200 تومان دیگر ارائه نمیشود، کاغذ با ارز مبادلهای وارد و یا افراد آزاد تهیه میکنند، طبیعی است که بخش اضافه قیمت را داشته باشیم، اما بازهم جلسات را پیگیری میکنیم، همین که از نوسانات شدید جلوگیری کردیم و بازار به آرامش رسید نکته مهمی است.کارگروهی تشکیل دادیم که با وزارت صنایع همکاری میکند، البته سعی داریم سرمایهگذاری کنیم تا واردات هم انجام شود، بخشی در دست اجراست، امیدواریم قیمتها تثبیت شود و شاهد نوسانات نباشیم.
حسینی در این برنامه ضمن تکذیب تعطیلی جشنواره موسیقی بیان کرد: تعطیلی در کار نیست من تکذیب میکنم، شاید تحولات و تغییراتی انجام شود، اما این هفته پنجشنبه برنامهای در بزرگداشت مولوی داریم و اپرای شمس اجرا میشود. جشنواره موسیقی امسال با شکوه هرچه تمامتر و متنوع برگزار خواهد شد.
وی در پایان به جشنوارهای که برای اولین بار درباره حضرت خدیجه برگزار میشود اشاره و متذکر شد: او شخصیتی است که ضمن خدمات فراوان همواره در دوران سختی در کنار پیامبر بودند، در آستانه هفته وحدت هستیم از این رو این شخصیت را انتخاب کردیم، شخصیتی است که هیچ اختلافی بین مسلمانها درباره او وجود ندارد و همین موضوع کمک میکند تا مسلمانها همگرایی بیشتر داشته باشند. این جشنواره سهشنبه هفته جاری برپا میشود.
حسینی به جایزه کتاب سال اشاره و آن را از مهمترین جشنوارهها خواند که 50 سکه به برگزیدگان اهدا میکند.
وزیر ارشاد کم شدن تعداد سکههای این جایزه را تکذیب کرد و گفت: در کنار کتاب سال جایزه جهانی هم برگزار میشود، نویسندگانی که درباره ایران و اسلام کتابی نوشته باشند در ایام بهمن مورد تجلیل قرار میگیرند.
پایان پیام/
نظر شما