بصیرت و جهاد علمی از ویژگی های تیم های اضطراری درمان در زمان جنگ بود

معاون آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، اخلاص عمل، بصیرت و جهاد علمی را از جمله ویژگی های تیم های اضطراری درمان در زمان جنگ تحمیلی عنوان کرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از اهواز، دکتر محمدعلی محققی، معاون آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، عصر گذشتنه(2 اسفند) در مراسم افتتاحیه پنجمین دوره اردوهای راهیان‌نور اساتید دانشگاه‌های علوم‌پزشکی سراسر کشور که در بیمارستان صحرایی امام حسین(ع)خرمشهر برگزار شد، گفت: هر آنچه جامعه پر افتخار پزشکی کشور پا به پا و هم‌ راستا با رزمندگان در دوران دفاع مقدس ثبت کرد، از یک مسیر و روند پرشتاب و بسیار تأثیرگذار برخوردار است.

 

وی اضافه کرد: در روزهای آغازین جنگ، امداد رسانی در مراحل اولیه و با امکانات ضعیف و بعضا بدون امکانات انجام می‌شد، به تدریج مجموعه‌های امداد در سالن و بهداری رزمی شکل گرفت و امکاناتی فراهم شد تا به تناسب نیازها به درمان مجروحان بپردازند.

 

وی با بیان اینکه این مجموعه‌ها به برپایی بیمارستان‌های صحرایی منجر شد که در آنها امکان انجام اعمال جراحی فوری وجود داشت، خاطر نشان کرد: بیمارستان‌های صحرایی در جنگ کره و همچنین جنگ ویتنام نقش‌های مهمی را ایفا کرده بودند.

 

دکتر محققی، اظهارداشت: آخرین رکوردی که در انجام اعمال جراحی در این بیمارستان‌ها ثبت شده بود، رکورد 35 تا 40 دقیقه از زمان مجروحیت تا مهیا شدن امکانات برای عمل جراحی مانند جراحی مغز بود، این رکورد در جنگ تحمیلی شکسته شد و به 15 تا 20 دقیقه کاهش پیدا کرد.

 

وی ادامه داد: ظرفیت و پتانسیل این بیمارستان‌ها به حدی بود که در طول تاریخ علم پزشکی کشور، شرایطی مشابه آن وجود ندارد و عمل هی جراحی در مدت زمان کوتاه، با کیفیت بالا و بسیار متعدد و با نتایج درخشان در بیمارستان‌های صحرایی دوران جنگ تحمیلی انجام می‌شد.

 

معاون آموزشی وزارت بهداشت، درمان و ‌آموزش پزشکی، افزود: بسیاری از تجربه‌های کار در بیمارستان‌های صحرایی ناگفته مانده و حتی در بحث‌های علمی، بسیاری از زوایای علمی و مطالب اتفاق افتاده در دوران دفاع مقدس به صورت گسترده مطرح نشده است.

 

وی یکی از دلایل برگزاری کنگره جامعه جراحان و دفاع مقدس در این هفته را کنکاش و بازسازی فعالیت‌های علمی انجام شده در دوران دفاع مقدس دانست و تصریح کرد: یکی ویژگی‌های تیم اضطراری درمان و امداد رسانی در جنگ تحمیلی، داشتن اخلاص عمل بود؛ کاری که به این تیم‌ها سپرده می‌شد، مخلصانه انجام می‌دادند و در آن زمان تجلی این اخلاص در رفتار، اعمال و فعالیت‌های آن‌ها کاملاً مشهود بود.

 

وی دومین ویژگی‌ تیم‌های اضطراری را بصیرت خواند و عنوان کرد: اعضای این تیم‌ها افق دیدشان محدود نبود و هماهنگ با افقی بود که امام(ره) و ملت ما داشت، بصیرت همان چیزی است که در تیم‌های اضطراری دفاع مقدس تجلی پیدا کرد ولی امروز نه تنها جامعه پزشکی ما بلکه آحاد مردم ما بیش از گذشته و هر زمان دیگر به آن نیاز دارند.

 

دکتر محققی، اذعان داشت: ویژگی‌ دیگر تیم‌های اضطراری و اصحاب جامعه پزشکی که جنگ را اداره می کردند، علم و تجربه بود و این صحنه‌ها هم مرتباً بر تجربیات آنان می‌افزود و در جنگ از نهایت پیشرفت علم در جنگ استفاده می‌شد؛ ما همچنان به همه این ویژگی‌ها در مثال و مصادق امروز نیاز داریم.

 

وی بیان کرد: در این جنگ، تدبیر، آگاهی، هوشیاری و حسابگری دقیق و بر اساس اصول، لازم است و توصیه می‌کنم که وسط میدان باشید و وسط میدان بودن با تجهیزات فرهنگی و فکری و محاسبه قبلی میسر است، چرا که در مقابل جنگ امروز ما، تهاجم‌گران فرهنگی، سیاسی، نظامی و اقتصادی دنیای کفر و استکبار قرار دارند و این به هوشیاری، تدبیر و بصیرت نیازمند است تا این فتنه‌ها مهار شود و انقلاب مسیر کمال خود را همچنان طی کند.

 

وی یاد آور شد: در بحرانی‌ترین سال‌هایی که گذشت، نظام اسلامی تنها سنگر مبارزه با ظلم و استکبار در دنیا بود و هیچ جای دیگری چنین سنگری وجود نداشت، اما امروز در پرتوی الهامی که از این انقلاب عظیم گرفته شده، ملت‌ها بیدار شده‌اند و این خیزش عظیم اسلامی اتفاق افتاد؛ لذا دفاع از نظام از وظایف همه ماست.

 

معاون آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، با بیان اینکه در صحنه علم، جهاد علمی مطرح است، ادامه‌داد: ما در دانشگاه‌ها به نواندیشی و نوآوری علمی و از همه مهم‌تر به جهاد علمی احتیاج داریم و جهاد علمی یکی دیگر از ویژگی‌های تیم‌های اضطراری در 8 سال دفاع مقدس است.

 

وی اضافه کرد: یک گروه خاصی با ابزار جهادگرانه علمی توانستند در کوتاه‌ترین زمان ممکن و در شرایطی که طیف عظیمی از مجروحان شیمیایی روی زمین مانده بود، عامل شیمیایی، روش مهار اولیه آن و روش جلوگیری از مرگ و میر اولیه را شناسایی کند و به کار بگیرد.

 

وی با بیان اینکه جهاد زمانی اتفاق می‌افتد که مخالف وجود داشته باشد، خاطر نشان کرد: در صحنه علمی امروز هم اگر حکم این است که قله‌های علمی عالم را فتح کنیم، شیوه‌ای که باید به کار بگیریم، شیوه جهاد علمی است، این جهاد علمی روزی در جامعه پزشکی ما متجلی و باعث شد دستاوردهای ارزشمندی حاصل شود که هرچه آن را یادآوری کنیم، باز هم کم است.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 22242

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha