به گزارش خبرنگار شبستان، محمدجعفر محمدزاده معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد در نشست بررسی شیوه های مدیریتی رسانه های کشور که صبح امروز 4 اسفند ماه در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد، ضمن بیان این مطلب گفت:باید تلاش کنیم رسانه و مطبوعات را به حوزه فرهنگ بازگردانیم، زیرا اگر فرهنگ دچار آسیب شود تمامی حوزه ها آسیب می بینند و دوری فضای مطبوعات از حوزه فرهنگی سبب ایجاد شکاف و آسیب در سایر بخش های جامعه خواهد شد.
وی افزود: مطبوعات و رسانه های کشور از حوزه فرهنگ به سیاست لغزیده اند. هیچ شکی نیست که رسانه ابزار خوبی برای پیشبرد اهداف سیاسی است اما فعالیت های حزبی رسانه های خاص خود را می طلبد و اگر تمامی فضای مطبوعاتی کشور به این سمت سوق داده شوند، سیاست زدگی همچون آفتی فضای اطلاع رسانی را در می نوردد و رسانه ها که وظیفه ارتقاء آگاهی های عمومی جامعه و سطح بینش مردم را بر عهده دارند بامشکل مواجه می شوند.
محمدزاده اظهار کرد: می بایست وضع موجود را با ادبیات ارتباطی، فرهنگی و رسانه ای ارتقاء داد تا شاهد رشد شاخصه های مختلف رسانه ای در یک پروسه زمانی مشخص باشیم.
به گفته محمدزاده گسترش روز افزون کارتل های رسانه ای، آسیب جدی به جریان مطبوعاتی کشور می زند. وی هم چنین، عدم شکل گیری فضای رقابتی را مهمترین معضل ایجاد شده توسط این موسسات مطبوعاتی عنوان کرد.
معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد عدم جذب نیروهای دانشگاهی و تحصیل کرده در رسانه های کشور را یکی دیگر از معضلات جریان مطبوعاتی دانست و گفت:در اکثر مطبوعات، اتکا بر تجربه افراد است بر تحصیلات فعالان این حوزه اولویت دارد و این سبب می شود نیروهای متخصص این حوزه جذب بازار کار شوند.
وی همچنین عدم ارائه شاخص و معیار حقیقی برای انتخاب مطبوعات برتر به جامعه را یکی دیگر از معضلات این حوزه دانست و گفت:چون شاخص درست در این حوزه وجود ندارد عدالت نیز اجرا نمی شود. حتی در پرداخت یارانه ها، به علت عدم تعریف شاخص صحیح برای تعیین سطح کمی و کیفی مطبوعات این مشکل ایجاد می شود. همین مسئله در ارائه مجوز به متقاضیان حوزه رسانه وجود دارد. اینکه برخی با روابط و نامه نگاری های گوناگون به اخذ مجوز می پردازند مسئله مهمی است که عموما سبب می شود افراد با عدم توانایی فکری و یا مالی مورد نیاز برای گرداندن یک رسانه به تاسیس آن بپردازند و در همان ابتدا با مشکل روبرو شوند.
محمدزاده فضای نمایشگاه مطبوعات را در خوشبینانه ترین حالت یک دکه بزرگ مطبوعاتی عنوان کرد و گفت:روزهای اول، دوم و سوم شاید بتوان شاهد اتفاقاتی در این فضا -که می بایست فضای حاکم بر مطبوعات کشور را نشان بدهد- بود اما از آن روزها به بعد روزنامه ها و خبرگزاری ها به فضایی تشریفاتی برای مصاحبه ها و عکس های خبری از شخصیت های بازدیدکننده از نمایشگاه تبدیل می شوند و غرفه های بی امکانات نیز در روزهای ابتدائی بی صاحب رها می شوند و این وضعیت مهمترین رویداد مطبوعاتی در کشور ما است.
وی همچنین به راهکارهای نادرست برخی از جراید برای بالا بردن تیراژ اشاره کرد و گفت: قرارداد با شرکتها و مراکزی چون راهآهن برای خرید روزنامه به منظور بالا رفتن تیراژ یکی از مسایلی است که حتی در برخی موارد سبب بروز مشکلاتی در این عرصه خواهد شد. ارتقاء جمعیت اهل مطالعه مطبوعات مهمترین راهکاری است که در این زمینه وجود دارد. اشتراک نشریات تخصصی با 50 درصد تخفیف یکی از راهکارهایی است که می توان برای حل این مسئله در نظر گرفته است.
محمدزاده تأکید کرد: توسعه کیفی خبرگزاریها و حرکت به سمت تولید خبر با فاصله گرفتن از نقش مصرفکنندگی از دیگر فعالیت هایی است که می بایست در جهت انجام آن بکوشیم. ما باید سعی کنیم تا صدای رسانههای داخلی فراتر از مرزهای ایران شنیده شود، زیرا امروزه حتی در عراق و افغانستان نیز توجهی به رسانههای کشورمان نمیشود. از سوی دیگر، ایجاد اتحادیه مطبوعات جهان اسلام همزمان با نمایشگاه مطبوعات آتی یکی از حرکتهایی است که در جهت معرفی فراملی رسانههای کشور انجام شده است.
معاون مطبوعاتی در ادامه با اشاره به 125 دفتر خبری از نشریات خارجی در کشورمان گفت: تنها ارتباط ایران در این سالها با دفاتر نشریات خارجی، نظارت بر فعالیتهای ایشان بوده است تا حرفی علیه مصالح ملی عنوان نکنند. اما اگر مطلبی پیرامون خوبی و عظمتهای کشورمان همچون حضور میلیونها در روز 22 بهمن و یا در نماز عید فطر مطرح شده است به آن بیتوجه بودهایم. به همین منظور جایزه جهانی صلح و عدالت را در میان نشریاتی که در ایران دفتر نمایندگی دارند برگزار کرده ایم و هر کدام بتوانند تصویری واقعی از ایران و صلح و عظمت در آن را به جهانیان بشناسانند مورد تشویق قرار خواهند گرفت.
وی در پایان ارزیابی مستمر بر نشریات را به صورت فصلی و معرفی برترین سرویسها و صفحات روزنامهها، تدوین تاریخ شفاهی مطبوعات و تأسیس سرای روزنامهنگاران به منظور ایجاد تعاملات بیشتر این قشر با یکدیگر را از فعالیتهایی دانست که از سوی معاون مطبوعاتی در روزهای پایانی سال جاری و یا در ابتدای سال آتی پیگیری خواهد شد.
پایان پیام/
نظر شما