به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر امیدعلی مسعودی مدیر گروه ارتباطات دانشگاه سوره در نشست بررسی شیوه های مدیریتی در رسانه های کشور که به از سوی پژوهشگاه فرهنگ و هنر و ارتباطات، صبح امروز چهارم اسفند در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد، ضمن بیان این مطلب گفت: مطبوعات زمانی به ایران وارد شد که دنیای غرب سه مرحله مطبوعات استبدادی، انقلابی و تجاری را از سر گذرانده بود و میرزا صالح شیرازی در آن زمان تصور می کرد که توسعه کشور از راه ورود رسانه ها و تمامی عناصر فرهنگ غربی قابل اجراست. میرزا صالح در شرایطی روزنامه را به کشور وارد کرد که حتی شاه نیز سواد خواندن نداشت و بسیاری از افراد تحصیلکرده در غرب نیز نگاه فراماسونری داشتند، بنابراین باید توجه داشت که ما با این وضعیت فعالیت در حوزه مطبوعات را آغاز کرده ایم.
وی افزود: پس از همگانی شدن امتیاز مطبوعات نیز، تنها مقوله ای که از آزادی به ما رسید، به جان هم افتادن نشریات گوناگون و موضعگیری آنها در مقابل یکدیگر بود .اتفاقی که پس از پیروزی انقلاب اسلامی و آزادی مطبوعات باز هم شاهد آن بودیم.
مسعودی همچنین به سه دوره مختلف روزنامه نگاری تجربی نهضت انگلیسی، حوزه آکادمیک آمریکا و سبک تلفیقی تجربه و آکادمیک فرانسه اشاره کرد و گفت: ما در شرایطی دوره تجربی را طی می کنیم که مطبوعات کشورمان در سه حوزه دولتی، خصوصی و حزبی به سر می برند اگرچه این تعاریف زیاد هم دقیق نیست و بسیاری از تعاریف موجود گاهی آنقدر با هم ترکیب می شوند که نمی توان به صورت شفاف، رسانه ای را خصوصی، دولتی یا حزبی دانست.
وی اذعان داشت: همچنین در این وضعیت عموماً افراد غیرحرفه ای بر سر کار می آیند و تعاریف صحیحی نیز از نیروی متخصص وجود ندارد.
مدیر گروه تبلیغ و ارتباطات دانشگاه سوره تحلیل بازار در فضای رسانه ای را یکی از مهمترین موضوعات قابل توجه در بررسی وضعیت مطبوعات کشور دانست و گفت: بومی گرایی و تمرکززدایی از تهران به منظور توجه عادلانه به رسانه های نقاط مختلف کشور خصوصاً نشریات تخصصی از مسائل بسیار مهمی است که می تواند به ارتقاء فضای رسانه ای کمک کند.
دکتر محمدرضا رسولی عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد دیگر سخنران این نشست بود. وی حوزه مطبوعات را بسیار وسیع توصیف کرد و رسیدن به حوزه روزنامه نگاری حرفه ای را نیز تنها در گرو فعالیت ها و شاخصه های حرفه ای و ضابطه مند دانست.
رسولی افزود: اینکه مطبوعات کشور نتوانسته اند کارکردهای روزنامه نگاری درستی داشته باشند دلایل گوناگونی دارد که از جمله آن ها می توان به فقدان مطبوعات حزبی و به دوش کشیدن بار مسئولیت آن توسط فضای کمی مطبوعات کشور و همچنین محدودیت های دولتی -که منجر به اتفاقاتی ناخوشایند در حوزه رسانه شده است- اشاره کرد.
رسولی اظهار کرد: عدم رشد مطبوعات در شرایط رقابتی، توزیع نامتوازن مطبوعات در بازار، عدم وجود زیرساخت های صحیح برای رشد مطبوعات، تربیت نیروی انسانی متخصص، روابط ناصحیح و بی اخلاقی های میان رسانه ای در جذب آگهی های تجاری، مهمترین مشکلات حوزه مدیریت رسانه در کشور ماست.
وی در پایان گفت: مطبوعات در کشور ما ضعیف هستند و بدنه ضعیف رسانه ای قادر به تربیت روزنامه نگاران قدرتمند و موفق نخواهد بود. هم چنین مدل توزیع نیز در ایران بسیار قدیمی است و باید دانست که توزیع هوشمندانه نیازمند مطالعه دقیق بازار است که تاکنون در سیستم مدیریت مطبوعاتی ما مورد توجه جدی واقع نشده است.
پایان پیام/
نظر شما