خبرگزاری شبستان: بی شک یکی از راههای توسعه عملی مباحث فرهنگی در جامعه، فعالیت کردن در زمینههای علمی و آموزشی است. این امری است که در کانون المهدی(عج) بیش از هر چیزی ملاک فعالیت اعضای فعال و موثر آن قرار گرفته و همین امر ما را مشتاق به دیدار از کانون و گپ دلچسب و پرباری با مسئول آن در محیطی آرام و دلنشین کرده است.
سید محسن مرتضوی، مسئول کانون فرهنگی هنری شعر و ادب با عنوان کانون جامع المهدی(عج) است که با توجه به رغبت و علاقه خود به شعر و ادب، تمامی همّ و غم خود را در راه راه اندازی و هدایت صحیح این کانون به کار گرفته است. مرتضوی که در مسجد جامع المهدی(عج) در دولت آبادِ شهر ری با گرمی پذیرای حضور ماست در ابتدای صحبت های خود، نقبی به روزهای آغازین فعالیت این کانون می زند و در توضیح می گوید: باتوجه به این که این روزها دشمنان، جنگ نرم را در قالب تهاجم فرهنگی در کشورمان راه انداخته اند، همه ما موظفیم تا با غنی سازی فرهنگمان در برابر هجمه های دشمن بایستیم؛ به همین منظور در راستای فرمایش مقام معظم رهبری که برّنده ترین سلاح فرهنگی را شعر دانسته اند به فکر افتادیم تا کانون تخصصی شعر و ادبیات را در کنار مسجد راه اندازی کنیم که خوشبختانه مورد استقبال چشمگیر اهالی منطقه و گروه های سنی مختلف قرار گرفته است.
وی بیان می کند: نگاهی به پیشینه و فلسفه ساخت مساجد، حاکی از آن است که برای این اماکن مقدس کارکردی مذهبی، اجتماعی و فرهنگی پیشبینی شده است؛ اما متاسفانه بسیاری از اهالی و مسئولان، از این ظرفیتهای محلی غافل هستند و در حال حاضر بسیاری از مساجد، با وجود فضاهای مناسب فقط برای اقامه نماز و برگزاری مراسم ختم مورد استفاده قرار میگیرد. اما خوشبختانه این فرصت از نگاه ما دور نماند و با جلب موافقت امام جماعت و هیئت امنای مسجد، زمینه برپایی کانون را در بخشی از فضای داخلی مسجد فراهم کردیم.
کانون المهدی؛ پاتوقی برای درسخوان های محله دولت آباد
در واقع تاریخچه تاسیس این کانون به سال 1372 برمیگردد؛ زمانی که مسئول این کانون، خود هنوز دانش آموز بود و نیاز جوانان آن زمان را به یک مکان آرام و مناسب برای درسخواندن به خوبی درک می کرد. همین مسئله باعث شد تا با کمک تعدادی از دوستان خود، این کانون را به عنوان یک محیط علمی برای درس خوانهای محله راه اندازی و تجهیز کند که نتیجه این تلاش در طی 10 سال، ورود بیش از 200 نفر از اعضای آن به دانشگاه بود. تا جایی که مرتضوی معتقد است اگر پای صحبت بسیاری از افراد موفق محله که در آن دهه وارد دانشگاه شدهاند یا موفقیت تحصیلی کسب کردهاند، بنشینیم بیشک بخشی از موفقیت خود را مدیون حضور در این کانون می دانند.
مسئول کانون تخصصی شعر و ادب شهر ری، همجواری این کانون با مسجد المهدی را نیز عاملی در جهت تاثیر فضای معنوی مسجد بر برنامه های فرهنگی و فضاهای آموزشی و در نتیجه حضور بیشتر نوجوانان و جوانان در این مکان می داند و توضیح می دهد: جوانان فعال کانون و مسجد در کنار مطالعه و بهرهمندی از کلاسهای آموزشی، از برنامه های مذهبی مسجد هم بیبهره نمی مانند و این موضوع درصد قابل توجهی از آسیب ها و مشکلات اخلاقی را در میان این گروه کاهش میدهد.
وی سپس به فعالیت های کانون اشاره می کند و ادامه می دهد: مهم ترین فعالیت کانون المهدی، برگزاری کلاسهای تخصصی شعر و ادبیات است که به طور مستمر با حضور اساتیدی چون استاد حسین قرایی، پژوهشگر و مدرس دانشگاه برگزار میشود که برپایی آن تاکنون، استعداد نهفته بسیاری از مخاطبان را شکوفا کرده و باعث معرفی آنان به جامعه ادبی کشور شده است.
برگزاری کلاسهای حافظشناسی بخش دیگری از فعالیت های کانون پر رونق المهدی است که به گفته مرتضوی، فضا را با حضور استاد ارجمند شعر و ادبیات فارسی، حجت الاسلام حسین حلواییان لطیف تر و دلچسب تر می کند. در این کانون بسیاری از اساتید برجسته شعر و ادبیات حضور دارند و اعضای کانون از راهنمایی و آموزشهای این اساتید بزرگ بهره مند میشوند. مرتضوی توضیح می دهد که بیشترین تاکید این اساتید، بر روی آموزش اشعار آیینی است و با توجه به موقعیت مذهبی ری، این کلاس ها با استقبال عمومی شاعران مواجه و حضور پیشکسوتان در کلاسها باعث تشویق و ترغیب مخاطبان شده است.
دستاوردهای ارزشمند ادبی کانون شعر و ادب المهدی
رونمایی از کتاب «گره نگاه» اثر سرهنگ جعفری از اتفاقات خوشایند این کانون است که مسئول کانون در خصوص آن می گوید: سرهنگ جعفری یکی از نویسندگان عرصه دفاع مقدس است که آثارش مورد تقدیر مقام معظم رهبری نیز قرار گرفته و کتابش با حضور جمعی از پیشکسوتان ادبی در کانون تخصصی شعر و ادبیات مسجد جامع المهدی(عج) رونمایی شده است. مجموعه اشعار «زمزمه کاشیها» اثر شاعر فرهیخته حجت الاسلام محمد حسین انصاری نژاد یکی دیگر از آثار به چاپ رسیده در این کانون است که سال گذشته طی مراسمی در کانون ادبی مسجد جامع المهدی (عج) رونمایی شد.
مرتضوی سپس به وجود سالن مطالعه ای به متراژ 100 متر مربع و با ظرفیت 72 نفر در کنار شبستان مسجد اشاره می کند که هم اکنون پذیرای دانش آموزان مقاطع مختلف تحصیلی و دانشجویان است. او می گوید این بخش، از قسمت های مهم این کانون است؛ چرا که فضای بسیار مجهزی را برای محصلان فراهم کرده و موجب پیوند آنان با مسجد شده است. همچنین این سالن، دارای دو دستگاه رایانه متصل به اینترنت پرسرعت برای انجام امور تحصیلی و تحقیقاتی اعضاء است و افرادی که دارای لپ تاپ شخصی هستند می توانند از اینترنت وای فای (w I f I) با دانلود نامحدود استفاده کنند.
مباحث علمی یکی از مسائل مهم و قابل توجه در کانون المهدی است که مرتضوی آن را در کنار مباحث شعر و ادبیات، از مقوله های مهم در جذب جوانان و نوجوانان به کانون و وجود بیش از 200 عضو در آن می داند. او می گوید: این کلاس که در کنار سالن مطالعه قرار دارد با ظرفیت 50 نفر و دارا بودن امکانات مناسب در زمینه های مختلف از جمله برگزاری جلسات هفتگی بسیج با موضوعات بسیار گوناگون و جذاب در زمینه های دینی، عقیدتی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، آموزشی، تربیتی، ورزشی و ... و همچنین روخوانی، روان خوانی و تجوید قرآن کریم با تعلیم قاری بین المللی استاد ناصر رضایی در طول هفته فعال است.
دوره های آموزش و تمرین خط تحریری با حضور استادشاه آبادی، برگزاری کلاس های فرهنگ و آداب هیأت داری و نحوه ی برپایی هیأت ها بر اساس آیین مقدس اسلام توسط مداح اهل بیت(ع) حاج داوود شفیعی،، آموزش زبان عربی توسط حجت الاسلام والمسلمین یادبروقی برای نوجوانان و جوانان مسجد و برگزاری جلسات هفتگی بسیج خواهران و پرداختن به موضوعات گوناگون از فعالیت های علمی و دینی دیگر این کانون است که مرتضوی معتقد است در سال جاری نسبت به سال گذشته پیشرفت بسیاری داشته و قرار است مجهزتر شود. او می گوید: در کانون المهدی در راستای تکمیل کردن فعالیت های علمی و بالا بردن سطح آگاهی شرکت کنندگان، جلسات سیاسی با حضور آقای محمد ابراهیمی و نقد و تحلیل مسائل سیاسی روز تشکیل می شود؛ همچنین دوره هایی ازکلاس های مکاسب اسلامی و پرداختن به مسائلی ازقبیل کسب روزی حلال، چگونگی معامله و خرید و فروش و غش در معامله برای کسبه محل توسط حجت الاسلام والمسلمین حیدری دایر است.
تمامی کلاسهایی که در کانون فرهنگی و هنری مسجد جامع المهدی(عج) برگزار میشود بر اساس نیازسنجیهای صورت گرفته است. مرتضوی با توضیح این که توسعه فعالیت های آموزشی و فرهنگی و راه اندازی کانون دانشجویان نیز یکی دیگر از برنامه های آتی کانون است می گوید: متاسفانه درحال حاضر فضای کافی برای تجهیز کتابخانه بانوان و برپایی کلاس های آموزشی موجود نیست؛ اما درصورت توافق هیئت امنای مسجد برای واگذاری مکان مناسب به کانون، آمادگی لازم را برای فعال سازی کانون بانوان را داریم.
نیروهای متخصص فرصت همکاری ندارند
مرتضوی در پایان با اشاره به برنامه های تابستانی این کانون تاکید می کند: برای تابستان برنامه های ویژه ای داریم که مبالغ زیادی باید برای آن هزینه شود؛ من معتقدم هر کاری که شروع کنیم پول آن فراهم می شود. مشکل اصلی ما نداشتن افراد متخصصی است که وقت همکاری با کانون را داشته باشند. البته به دنبال جذب تعدادی از افراد روحانی و متخصص هستیم و در این زمینه با حوزه های علمیه نیز صحبتهایی شده است.
اگر شما هم از اهالی محله دولت آباد هستید و میخواهید سری به کانون فرهنگی و هنری مسجد جامع المهدی(عج) بزنید خوب است بدانید که تمامی کلاسهای این کانون به صورت رایگان است تا تعداد بیشتری از بچه ها بتوانند از آن استفاده کنند.
پایان پیام/
نظر شما