به گزارش خبرنگار سیاست خارجی شبستان، مصطفی دولتیار، رییس دفتر مطالعات بین الملل وزارت خارجه کشورمان در مراسم اختتامیه همایش دو روزه جمهوری اسلامی ایران و همکاریهای منطقه ای در اوراسیا با تاکید بر بحران افغانستان به عنوان مهمترین موضوع امنیتی منطقه اوراسیا به تشریح موکدات برنامه های این همایش پرداخت.
دولتیار مقایسه منطقه اوراسیا با اتحادیه اروپا را در طول این همایش یکی از مهمترین موضوعات دانست و گفت: سخنرانان اوراسیا را با اتحادیه اروپا مقایسه کردند و گفتند: اتحادیه اروپا صرفنظر و دستاوردها و مشکلاتش از ابتدا یک اشکال جدی داشته که خودش را یک بلوک مسیحی تعریف می کرد و به همین دلیل کشورهایی مانند ترکیه سالهاست که پشت در این بلوک قرار دارند و نمی توانند عضو ان شوند.
وی افزود: بر این اساس اوراسیا را می توان یک منطقه تمدنی نامید که فقط مسیحی و ارتودوکس نیست بلکه مرزی بین تمدن های مختلف قائل نشده است.
تمدن های اوراسیا از جمله اوراسیای مرکزی ایران، هند، چین همگی در این منطقه به یک میزان سهم دارند.
دولتیار تاکید بر ظرفیتهای تاریخی منطقه اوراسیا را یکی دیگر از موضوعات مهم این همایش دانست و گفت: کشورهای این منطقه ظرفیت های عظیمی برای شکل گیری یک تمدن تاریخی در قلب اوراسیا دارد.
رییس دفتر مطالعات بین الملل وزارت خارجه اضافه کرد: در این که اوراسیا هنوز به لحاظ مفهومی به اندازه کافی توسعه نیافته شکی نیست و این نکته ای است که باید به آن توجه کرد هنوز مشکلاتی مثل تروریست، افراط گرایی، مواد مخدر، توسعه نیافتگی اقتصادی و سیاسی مشکلات زیست محیطی و درگیری های قومی و مذهبی چالشهای منطقه است که عبور از ان بدون مشارکت دسته جمعی ممکن نیست.
وی با بیان اینکه برای ایجاد یک معماری جدید آسیایی که طبعاً حوزه اوراسیا هم بخشی از آن خواهد بود نیازمند افزایش تبادل نظر در تمام حوزه ها هستیم تصریح کرد: نخبگان سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی همچنین نیروی انسانی و تمدن ها باید در این مشارکت دسته جمعی فعال باشند.
دولتیار همچنین با تاکید بر این نکته که منطقه اوراسیا میراث دار ظرفیت های عظیم تاریخی است افزود: از این ظرفیت ها با تبادل نظر و هم افزایی فکری باید استفاده کرد.
وی خاطرنشان کرد: ظرفیت های اقتصادی این منطقه نیز در همایش مورد تاکید قرار گرفت و زمینه های انرژی و همچنین این مطلب که ژئوپولتیک انرژی و همکاری های اقتصادی اوراسیا و ظرفیت های بسیار زیادی دارد از جمله موضوعات مهم همایش بود علاوه بر این ظرفیت های تکنولوژیک و فن آوری نیز طبق نظر نخبگان می تواند مکمل ظرفیت های انرژی این منطقه باشد.
دولتیار به بحران عظیم افغانستان که منطقه را نیز تحت تاثیر قرار داده و اشاره کرد و گفت: طبق نظر سخنرانان همایش بحران افغانستان راه حل نظامی ندارد و این واقعیت اثبات شده که با توجه به رویکرد نظامی سالیان دور و دراز در این کشور هنوز بحران افغانستان حل نشده است ماهیت بحران این کشور یک بحران امنیتی است.
وی در پایان تصریح کرد: تروریست افراط گرایی جرایم سازمان یافته فقط مختص افغانستان نیست و کل منطقه را تحت تاثیر قرار می دهد همچنین حضور نیروهای خارجی و تروریسم دو روی یک سکه هستند که همدیگر را تقویت می کند.
پایان پیام/
نظر شما