حسام‌الدین طباطبایی: تصویرسازی مذهبی اقتصاد ضعیفی دارد

عضو هیات انتخاب و داوری پنجمین جشنواره بین‌المللی تجسمی فجر گفت: متاسفانه از آنجا که تصویرگری مذهبی از اقتصاد ضعیفی برخوردار است، در این بخش کمبودهایی زیادی داریم که جشنواره تجسمی فجر در پی پر کردن آنهاست.<BR>

به گزارش خبرگزاری شبستان، حسام‌الدین طباطبایی از داوران بخش تصویرگری درباره کیفیت آثار به نمایش در آمده در بخش نمایشگاهی این دوره از جشنواره گفت: از میان بیش از 500 اثری که به دبیرخانه رسید 48 اثر انتخاب شد و فکر می‌کنم همه آثار بیش از ده بار دیده شد و مورد ارزیابی قرار گرفت. نحوه داوری ما نیز دوره‌ای بود، به این ترتیب که هر کدام از آثاری که من کنار می‌گذاشتم یکی دیگر از داوران در مورد آن نظر می‌داد و درباره قضاوت دیگران، من نظر می‌دادم. نهایتا به نظرم این 48 اثری که انتخاب شد از نظر تکنیک و برخورد با موضوع، آثار متفاوتی هستند که در نمایشگاه ارائه شدند.


وی با اشاره به وضعیت تصویرسازی که این روزها پویا نیست، گفت: متاسفانه موضوع جشنواره امسال توجه به تصویرسازی مذهبی است که در جایگاه خود قابل توجه است. زیرا در این بخش دچار ضعف‌های بسیاری هستیم. از آنجا که تصویرسازی جدا از دیگر هنرها، یک فعالیت گروهی است و نویسنده، ناشر و تصویرگر در آن دخیل هستند، اگر هر کدام از زمانه خود عقب بمانند تصویرگری دچار مشکل می‌شود. برای همین بررسی علل عدم رشد تصویرگری در هر شاخه‌ای همچون شاخه تصویرگری مذهبی دلایل مختلفی دارد.


این هنرمند افزود: به گمانم این تصور غلطی است که فکر می‌کنیم چون در کشوری مذهبی زندگی می‌کنیم پس تصویرگری مذهبی‌مان که این دوره موضوع جشنواره بر مبنای آن انتخاب شد، نیز رو به رشد است. ما معمولا در تیترهای مذهبی به شکل شعاری در تصویرسازی باقی مانده‌ایم و کار جدی در این زمینه انجام نشده است. از سویی دیگر جشنواره‌های معتبر تصویرسازی دنیا هم به سمتی نگاه دارند که اصولا کارهای فانتزی را می‌پسندد و این سلیقه تصویرگران را تغییر داده است.


وی ادامه داد: وقتی یک تصویرگر با موضوعی مذهبی رو‌به‌رو می‌شود باید چند لایه کار را ببیند و مطالعه را مبنای کار خود قرار دهد. اما متاسفانه اقتصاد تصویرگری مذهبی آنقدر ضعیف است که پویایی کمتر در آن دیده می‌شود. حتی برای کسی مثل من که کارم را تعطیل کرده‌ام و سال‌هاست با مطالعه تصویرگری مذهبی را دنبال می‌کنم آنقدر اقتصاد این حرفه ضعیف است که عملا نمی‌توان انتظار اینهمه وقت گذاشتن برای خلق آثار تصویرسازی را داشت.


طباطبایی در ادامه درباره داوری آثار جشنواره گفت: اگر دستمان باز بود ترجیح می‌دادیم بدترین کارها را که به شکل درست با موضوع جشنواره برخورد کرده بودند، انتخاب و تشویق کنیم تا سال بعد بتوانند کار بهتر ارائه دهند. اما مجبور بودیم به بهترین‌ها جایزه بدهیم و آنهایی را انتخاب کنیم که نزدیک‌ترین مسیر را تا موضوع رفته بودند.


تاریخ سفال با «خاکِ حافظه» در جشنواره تجسمی فجر مرور می شود

 

فیلم مستند «خاکِ حافظه» به کارگردانی «مسعود امینی تیرانی» با موضوع تکنولوژی طراحی ظروف سفالی و نقوش بکار رفته روی آنها، در جشنواره تجسمی فجر اکران عمومی می شود.

 

 فیلم مستند «خاکِ حافظه» ساخته «مسعود امینی تیرانی» که توانسته به بخش «مسابقه» فیلم های مستند تجسمی این دوره از جشنواره راه یابد، چهارشنبه نهم اسفندماه ساعت 16:45 در سینما تک موزه هنرهای معاصر تهران روی پرده می رود.


برپایه این خبر، ساخت این مستند 72 دقیقه ای دوسال زمان برده است که «رضا خوشدل راد» و گروه مستند شبکه 4 سیما آن را تهیه کرده اند.


در خلاصه داستان مستند «خاکِ حافظه» آمده است: سفال از زمان پیدایش تا زمان حاضر بخشی از حافظه ایرانی است، این فیلم به تکنولوژی طراحی ظروف سفالی و نقوش بکار رفته روی آن که بخشی از حافظه تاریخی ماست، می پردازد.


«مسعود امینی تیرانی» مستندهای زارچ، فیروز آباد، فرا مِه، هزار و یک روز و ... را در کارنامه هنری خود دارد.


برخی از عوامل فیلم مستند «خاکِ حافظه» عبارتند از:  نویسندگان و پژوهشگران: امیرحسین ثنایی - مسعود امینی تیرانی، تصویربردار: مسعود امینی تیرانی، تدوین و صداگذاری: مسعود امینی تیرانی - انسیه صائبی، گویندگان گفتار متن: بهروز رضوی- شهرام درخشان و عکاس: فرخ مولوی.


قدرت الله عاقلی: معنویت و روحانیت باید در ذات اثر هنری باشد


قدرت‌الله عاقلی؛ مجسمه‌ساز باسابقه که در بخش ویژه پنجمین جشنواره بین‌المللی تجسمی فجر حضور دارد، معتقد است نگاه معنوی و روحانی در هنر، باید در ذات اثر هنری متجلی شود.


این هنرمند با اشاره به موضوع بخش نگاه ویژه که به پیامبر اکرم (ص) اختصاص داشت، گفت: اثری که در نمایشگاه این دوره از جشنواره ارائه کردم از مجموعه آثار مرغان بهشتی است که پیشتر بر روی آن کار می‌‌کردم. در این دوره از جشنواره با توجه به موضوع پیامبر اکرم (ص) یک نمونه از بهترین آثار این مجموعه را که برای خودم نگه داشته بودم در نمایشگاه جشنواره پنجم فجر ارائه دادم.


وی در ادامه افزود: البته نگاه من به جشنواره تجسمی فجر جدا از مسائل مختلف، نوعی نگاه صنفی را نیز دنبال می‌کرد و به دنبال این موضوع نیز بودم که بخش مجسمه‌سازی جشنواره فعال‌تر و پویا‌تر برگزار شود.


عاقلی در مورد برگزار شدن موضوعی این دوره از جشنواره نیز گفت: معتقدم این مساله برای جشنواره تجسمی فجر بهانه‌ای است برای یک گردهمایی بزرگ هنرمندان؛ زیرا اعتقادی به موضوع در عالم هنر ندارم و به نظرم موضوع همواره در ذات اثر هنری وجود دارد. البته در برخی از هنرها همچون کاریکاتور و پوستر که پویایی آنها به سفارش است ارائه موضوع بدون اشکال است. ولی در هنرهایی مثل مجسمه‌سازی که جنبه آرتیستیک دارند، و ایده محور هستند، معنویت و روحانیت باید در ذات این آثار باشد و ارائه موضوع نمی‌تواند کمکی به رشد آنها داشته باشد.


وی همچنین درباره کمبود نگاه به اقتصاد هنر در بدنه جشنواره تجسمی فجر گفت: خرید آثار بخش نگاه ویژه یکی از محاسن جشنواره پنجم تجسمی فجر است، اگرچه این کار نمی‌تواند به خودی خود مشکلی از اقتصاد هنر را برطرف کند. باید این نگاه ادامه داشته باشد تا به مرور زمان یک اتفاق در عالم هنر شکل بگیرد. ولی متاسفانه کمتر این نوع اتفاقات خوب مستمر می‌مانند و پس از یک دوره به دست فراموشی سپرده می‌شوند.


این مجسمه‌ساز همچنین برگزاری بخش نگاه ویژه را برای هنرمندان پیشکسوت و باسابقه مثبت ارزیابی کرد و افزود: این که در پنجمین جشنواره تجسمی فجر بخشی خارج از بخش رقابتی طراحی و زمینه حضور هنرمندان حرفه‌ای را در جشنواره فراهم کرده، اتفاقی قابل توجه است. زیرا یکی از مشکلات جشنواره‌ها و دوسالانه‌های هنری کشور این است که می‌خواهند استادان و دانشجویان و هنرمندان جوان را در کنار هم داشته باشند. اما این مساله مشکلاتی را به همراه خواهد داشت. زیرا شان هنرمند حرفه‌ای که نیازی به حضور در رقابت‌ها را ندارد به درستی در نظر گرفته نمی‌شود. ما از استادی می‌خواهیم که با دانشجوی خود رقابت کند. در حالی که اگر دانشجو برگزیده شود جایگاه استاد متزلزل خواهد شد و اگر استاد برگزیده شود محکوم به ناداوری و مسائل پشت پرده خواهیم شد. بر این اساس برگزاری بخشی همچون نگاه ویژه که امکان حضور هنرمندان حرفه‌ای را در جشنواره مهیا می‌کند کار ارزشمندی است.

 

 

مش اسماعیل با «هنرمندان معاصر ایران» به جشنواره تجسمی فجر می آید


فیلم مستند «هنرمندان معاصر ایران» ساخته «هومن حسنی» که به زندگی و آثار «توکل اسماعیلی»؛ مجسمه ساز معاصر می پردازد، در جشنواره تجسمی فجر به نمایش درمی آید.

 

فیلم مستند «هنرمندان معاصر ایران» که به زندگی و آثار «توکل اسماعیلی» ملقب به مش اسماعیل (از مجسمه سازان معاصر کشورمان) می پردازد، در بخش «ویژه» فیلم های مستند تجسمی این دوره از جشنواره روی پرده سینما تک می رود.


این مستند – پرتره 22 دقیقه ای را « هومن حسنی» کارگردانی کرده است و چهارشنبه نهم اسفندماه ساعت 20:15 – 18:30 اکران می شود.


حسنی در مجموعه مستندهای «هنرمندان معاصر ایران» مستندی نیز درباره «هوشنگ پزشکنیا»؛ نقاش و طراح ساخته است که در روزهای برگزاری جشنواره فیلم های مستند تجسمی فجر نمایش داده می شود.

 

برخی از عوامل مستند «هنرمندان معاصر ایران؛ مش اسماعیل» عبارتند از:  نویسنده و پژوهشگر: محمد حسن حامدی، تصویربردار: امیر حمیدی نوید، تدوین، گوینده گفتار متن و تهیه کننده: هومن حسنی، عکاس: مهرناز لک فرد.


بنا به گزارش روابط عمومی پنجمین جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر، جشنواره فیلم های مستند هنرهای تجسمی فجر از شنبه پنجم اسفندماه در سینماتک موزه هنرهای معاصر تهران آغاز شده و تا دهم اسفند ادامه خواهد داشت.

پنجمین جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر 13 اسفندماه به کار خود پایان می دهد.

 

پایان پیام/

کد خبر 232319

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha