خبرگزاری شبستان، یکی از بخش های اساسی توریسم و گردشگری، اکوتوریسم یا طبیعت گردی می باشد. طبیعت بکر و زیبا و بعضاً منحصر به فرد روستاهای ایران از پتانسیل بسیار بالایی جهت ترویج گردشگری برخوردار می باشد که علاوه بر تأثیر بر اقتصاد کلان کشور می تواند از طریق فروش صنایع دستی روستا و نیز مازاد محصولات روستائیان، در افزایش درآمد آنان نیز مؤثر باشد.
شناساندن پتانسیل های گردشگری روستایی و نیز پیگیری جهت ایجاد تسهیلات لازم در روستاها توسط سازمان های مرتبط می تواند از طریق اردوهای جهادی صورت گیرد.
گردشگری روستایی نیز از جمله انواع گردشگری است که در دیگر کشورها از جذاب و سودآوری بسیاری برخوردار است.
کشور ایران و به ویژه استان کهگیلویه وبویراحمد در این زمینه پتانسیل های قابل توجهی دارد که در صورت توجه و بالفعل کردن آن، شاهد تحول جدی در روند توسعه گردشگری استان خواهیم بود.
استان کهگیلویه و بویراحمد با برخورداری از جاذبه های تاریخی - فرهنگی - طبیعی و موقعیت خاص جغرافیایی در جنوب غرب کشور قرار دارد.
بر اساس نقشه باستان شناسی و مطالعات صورت گرفته در استان کهگیلویه وبویراحمد 2 هزار و 500 محوطه، ابنیه و آثار تاریخی در این استان وجود دارد که تاکنون یک هزار و 700 مورد از آنها شناسایی و 700 مورد نیز به ثبت ملی رسیده است.
به عقیده کارشناسان؛ روستای هدف گردشگری به محدوده ای جغرافیایی اطلاق می شود که در آن یک و یا مجموعه ای از جاذبه های تاریخی، طبیعی و فرهنگی وجود داشته باشد و وجود این جاذبه ها انگیزه ای برای سفر و اقامت گردشگران شود.
گردشگری روستایی چیست؟
گردشگری روستایی، گردشگری کشاورزی، طبیعت گردی و گردشگری سبز از جمله تعابیر متعددی هستند که به فعالیت های گردشگری واقع در خارج از شهرها اطلاق می شود.
در توجیه شایستگی توجه عادلانه دولتها به هر دو رویکرد گردشگری نظرات متنوعی ابراز شده است.برخی متصورند که اعمال هرگونه گردشگری در نواحی روستایی به صرفه است و جوامع روستایی را احیا می کند؛ ولی از دیگر سو برخی معتقدند تنها روستاییان مستحق دریافت مزایایی هستند که از گردشگری روستایی نشات می گیرد. این اظهارنظرها در حالی صورت می گیرد که گردشگری عاملی مهم در سوق دهی سرمایه های شهری و توجه بنگاه های اقتصادی به محیط های روستایی است، لیکن تاثیر بسیار اندکی در افزایش درآمد روستاییان و کشاورزان دارد.
مطمئنا گردشگری با توجه به رویکرد ساکنین مقاصد گردشگری روستایی نسبت به اقتصاد محلی و چگونگی استفاده از محصولات محلی و سرمایه بومی شان جلوه های متفاوتی را به خود خواهد دید.
مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری کهگیلویه وبویراحمد با اشاره به اینکه ورود گردشگران و مسافران به هر منطقه موجب توسعه منطقه هدف می شود، به خبرنگار شبستان گفت: براساس برآوردهای سازمان جهانی جهانگردی، اقامت سه شبانه روز یک گردشگر خارجی 60 دلار برای آن منطقه ثروت تولید می کند و ورود هر 11 گردشگر خارجی ایجاد یک شغل مستقیم و دو شغل غیر مستقیم را در پی دارد.
حمیدرضا واعظی زاده با بیان اینکه امسال چهار میلیون مسافر در ایام تعطیل وارد استان شدند، گفت: در سال 90 بیش از هفت میلیون و 500 هزار نفر گردشگر داخلی از مناطق دیدنی کهگیلویه و بویراحمد دیدن کرده اند که نیمی از این تعداد روستاهای استان را مورد بازدید قرار دادند .
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان بهره مندی از آثار فرهنگی - تاریخی، طبیعی و هنرهای سنتی متکی بر نظام جامع را از اهداف رونق روستاهای هدف گردشگری این استان عنوان کرد و گفت: معرفی و شناسایی روستاهای هدف گردشگری در جلوگیری از مهاجرت روستائیان به شهرها، در ایجاد اشتغال، جذب گردشگر و معرفی نقاط بکر سطح استان موثر است.
واعظی زاده عنوان کرد: به منظور جذب گردشگر توسعه زیرساختها در روستاهای هدف گردشگری در دستور کار این سازمان قرار گرفت که ساخت مهمانسرا، سوئیت، سفره خانه سنتی و موزه روستایی در این روستاها در دست اجراست همچنین کار مطالعاتی 11 منطقه گردشگری در این مناطق نیز انجام شده است.
واعظی زاده گفت: ساخت و تهیه زیرساختهای گردشگری روستاهای هدف گردشگری در دستور کار است عملیات محوطه سازی این روستا بر عهده میراث فرهنگی و بهسازی مسیر روستا بر عهده بنیاد مسکن خواهد بود که امیدواریم این اقدامات هر چه سریع تر به پایان برسد.
چشم اندازهای زیبای طبیعی، صنایع دستی و تولیدات سنتی، جاذبه های تاریخی و فرهنگی از جاذبه هایی است که در روستاهای هدف گردشگری استان به طور محسوس یافت می شود.
معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان برخورداری از طبیعیت بکر، فعالیت مناسب اکوتوریسم، وجود بناهای تاریخی، اماکن مذهبی، قدمت روستا، بافت و نحوه ساخت، صنایع دستی آن منطقه از جمله معیارهای انتخاب روستاها به عنوان روستای هدف گردشگری است.
رحیم دادی نژاد گفت: رعایت بافت و اجرای طرح هادی با رویکرد گردشگری از جمله اقداماتی است که در این روستاها باید انجام شود.
وی بیان داشت: به منظور ترمیم و بهبود وضعیت روستاها همچنین ترمیم بناهایی که دچار تخریب شده اند این سازمان از ساکنان برای ساخت بافت های تخریب شده حمایت می کند.
اختصاص وامهای قرض الحسنه مقاوم سازی و تسهیلات بلاعوض ترمیم بافت ها از جمله حمایت های مالی دولتی به شمار می رود.
صادق پارسه، کارشناس میراث فرهنگی و گردشگری کهگیلویه هم افزایش تعداد شرکت های گردشگری، هتل ها، مهمان پذیرها، تعداد پروازها و گسترش تبلیغات را از جمله برنامه های این سازمان برای جلب گردشگر عنوان کرد .
شناسایی مناطق روستایی، قابلیت ها و توانمندی های این روستاها، ارائه خدمات رفاهی و خدماتی در روستاهای هدف، نصب تابلوی راهنما و مشخصه روستا، آموزش دهیاران و مردم جهت ارائه خدمات مناسب و ساماندهی زیرساخت های گردشگری در این روستاها از مواردی است که این سازمان به منظور جذف و رفاه گردشگران در روستاها در دست اجرا دارد.
مدیر روابط عمومی اداره کل راه و ترابری استان از دیگر راهکارهای توسعه گردشگری را توسعه راههای استان عنوان کرد و گفت : 8 سال پیش تنها پنج کیلومتر بزرگراه در استان وجود داشت که در حال حاضر به 47 کیلومتر رسیده است و طبق اطلاعات موجود تا پایان سال جاری به 112 کیلومتر می رسد که بسیاری از روستاهای استان در مسیر این بزرگراه ها قرار دارند.
مهران مسعودی با بیان اینکه در سال 1384 طول راه های روستایی تنها 800 کیلومتر بود گفت:این میزان هم اکنون به 2 هزار و 200 کیلومتر رسیده و طبق برآوردهای موجود تاپایان سال جاری به 2 هزار و 700 کیلومتر می رسد.
مدیر کل میراث فرهنگی و گردشگری استان گفت: تعداد مجتمع های خدمات رفاهی بین راهی نیز هم اکنون به هفت واحد رسیده است و تا پایان سال جاری به 9 مجتمع می رسد.
واعظی زاده همچنین به افزایش پروازها نیز اشاره کرد و گفت: تا پایان سال جاری تعداد پروازهای رفت و برگشت فرودگاه های استان از 582 پرواز به 700 پرواز درسال جاری افزایش خواهد یافت و این امر در افزایش جذب گردشگر تاثیرگذار است.
مجموعه این عوامل باعث شده است امکان مسافرت به استان افزایش یافته و در نتیجه شرایط جذب گردشگر به روستاهای استان نیز بهبود یابد.
مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد در باره مشکلات فراروی توسعه گردشگری روستایی استان نیز گفت: مهم ترین مشکل این استان کمبود ظرفیت اقامتی و پذیرایی از مسافران در این روستاها است؛ چرا که گردشگر در صورت بازدید از روستا حتما باید تا پیش از غروب وارد مرکز آن شهرستان شده و اتراق کند.
وی با بیان اینکه حجم زیاد مسافران و گردشگران از روستاها متناسب با امکانات موجود نیست، افزود: از سرمایه گذارانی که تمایل به سرمایه گذاری در این فرصت اقتصادی را داشته باشند به صورت جدی حمایت می شود.
گفتنی است، 11 روستا به عنوان روستای هدف گردشگری در این استان انتخاب شد که شامل روستاهای : تنگ تامرادی، چشمه بلقیس، دِیل، دِلی بَهرام بَیگی، سَربیشه، طَسوج، کاکان، کَریک، مارین، مُختار و مَیمَند هستند و 7 روستا هم در استانه ثبت هستند که شامل روستاهای :دِهنو، شِهنِیز، منصور آباد دَشتروم، کوخدان، آرو، دِژکوه، چَم بُلبُل و َدره آخوند می شوند .
پایان پیام/
نظر شما