خانه مشروطیت اصفهان؛ خانه ای به سبک معماری قاجاری

خانه مشروطیت اصفهان، خانه ای با سبک معماری قاجاری و متعلق به آیت الله نورالله نجفی اصفهانی، رهبر انقلاب مشروطه در اصفهان است که هر سال مسافران زیادی از آن بازدید می کنند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از اصفهان، بناها و ساختمان ها هر کدام از ویژگی های منحصر بفردی برخوردار هستند، بناها از نظر دوره تاریخی، معماری، ویژگی ها و امکانات و غیره از درجه اهمیت و اعتبار برخوردار هستند، اما برخی از بناها در دوران مختلف شاهد و ناظر بر مهمترین تحولات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی زمان خود بوده اند و امروز وجود آن ها می تواند در روند تحقیقات آن مقطع زمانی تاثیرگذار و حتی نقش اصلی را ایفا نماید.

 

خانه مشروطیت اصفهان یکی از مکان هایی است که می توان از آن به عنوان یکی از مهمترین بناهای تاثیرگذار در تاریخ معاصر اصفهان و حتی ایران یاد کرد.

 

این مکان یک‌صد سال پیش میعادگاه علما، آزادی‌خواهان، رجال سیاسی ـ فرهنگی و مردم اصفهان بود تا درباره مشروطیت و حکومت غیرمستبدانه و امور مدنی خود مشورت و تفکر نمایند. نام مشروطیت در حقیقت دربرگیرنده "قانون‌گرایی" است و حکومت "مردم‌سالاری" و "مشورت" را به ذهن متبادر می سازد، به همین دلیل می‌توان با قدم گذاشتن در این خانه و مطالعه اسناد و مدارک و تصاویر موجود در آن به اهمیت این مباحث و سیر تاریخی و اندیشه نسل‌های گذشته پی‌برد.

 

اتفاقات تاریخی مهمی در این محل روی داده است که قسمتی از فرهنگ و تاریخ شهر اصفهان و در حقیقت ریشه برخی از تحولات زندگی امروز ما را می‌توان در آن دید، علاوه بر تاریخ یک‌صد سال اخیر و وقایع مربوط به دوران مشروطه و جنگ اول جهانی و اوایل سلطنت رضاشاه پهلوی، این خانه محل زندگی و متعلق به آیت‌الله حاج آقا نورالله نجفی اصفهانی است که رئیس علما و آزادی‌خواهان اصفهان و بختیاری در آن دوره بوده است.

 

سومین جاذبه تاریخی این خانه، زیبایی و چشم‌انداز معماری آن است که از دو شاه‌نشین در جبهه شمالی و جنوبی بنا و نیز دوازده اتاق تشکیل شده است، که یاد‌آور طرز زندگی و آداب و رسوم نیاکان ماست.

 

از نظر معماری خانه مشروطه اصفهان از جمله آثار متعلق به دوره قاجار است و از دو بخش اندرونی و بیرونی می باشد، ورودی اصلی این خانه در قسمت شمالی قرار داشته و اکنون به طور کامل مسدود و تخریب گشته است ورودی فعلی این خانه در حال حاضر در قسمت جنوب خانه و به حیاط اندرونی باز می شود.

 

بیرونی شامل یک جبهه است که این جبهه یک اتاق هفت دری زیبا و با شکوه است که دو ردیف در یکی به سمت حیاط جنوبی و دیگری به سمت حیاط شمالی باز می شوند. دو اتاق در دو طرف این هفت دری قرار دارد که بین هر کدام از این اتاقها و اتاق هفت دری یک راهرو وجود دارد که به حیاط دوم منتهی می شود.

 

دو در بسیار زیبا و نفیس در هفت دری وجود دارد که به سمت راهرو باز می شوند و تزئینات گچبری و نقاشیهای شیرو شکر اتاق جلب توجه می کند. بخش اندرونی شامل چهار جبهه زیبا و تقریبا پابرجاست که قوس های قاجار و پنجره های زیبای رنگی این چهار جبهه کاملا مشهود است، اتاق شاه نشین که در شمال خانه قرار دارد توسط ارسی های پنج لنگه به حیاط مشرف می شود و بوسیله پلکان قرینه در طرفین تالار می توان به آن دسترسی پیدا کرد.

 

ارسی های این اتاق تقریبا تخریب شده است ولی نقاشی های بسیار زیبای این اتاق از شاخص ترین تزئینات این خانه است، جبهه غربی این اندرونی شامل یک اتاق سه دری است که با پنجره های رنگی و طاقچه های بلند با قوس هلالی کارشده است. در سمت راست این اطاق نیز اطاقی با پنجره های نوساز الحاقی وجود دارد، در جبهه شرقی چهار اتاق قرار دارد که دو اتاق سه دری بوده و دو اتاق دیگر پنجره های الحاقی دارند.

 

ضلع جنوبی حیاط اندرونی مشتمل بر تالاری در میان و دو اتاق سه دری در طرفین آن است. این فضاها بین دو بخش اندرونی و بیرونی جای گرفته و توسط هفت دریها به اندرونی اشراف دارند. تالار به تزئینات گچبری و نقاشی های شیر و شکر مزین است. نقاشی های به شیوه شیر و شکر، گچبری، بخاری گچبری شده، ارسی با شیشه های رنگی از تزئینات به کار رفته در این بناست.

 

دخل و تصرف چشمگیری به غیر از جایگزین کردن یک سری پنجره های جدید به جای پنجره های فرسوده و احداث دیواری در جنوب خانه در این خانه تاریخی انجام نشده است.

 

خانه  مشروطه اصفهان یکی از بناهایی است که در ایام نوروز می تواند میزبان هنردوستان، میهمانان و مسافران اصفهان باشد و می توان در این بنای ارزشمند تاریخی پیوند تاریخ معاصر و معماری را مشاهده کرد.

 

خانه مشروطه اصفهان در محور دولت خانه صفوی در ضلع شرقی میدان حضرت امام (ره) در محله قصر منشی واقع در خیابان نشاط کوچه چهاردهم (مقصود بیک)است.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 239066

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha