قلعه رودخان دژی مستحکم در دل جنگل‌های گیلان

قلعه رودخان میراثی ماندگار و با عظمت‌ترین دژ نظامی گیلان در دل جنگل و بر فراز ارتفاعات فومن قرار دارد که مدت‌ها مرکز فرمانروایان گیلان بوده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، دژ قلعه رودخان یا قلعه حسامی نام قلعه‌ای تاریخی در 20 کیلومتری جنوب غربی شهر فومن در استان گیلان است که چون در کنار رودخانه‌ای بنا شده، معادل باستانی آن "دژ رودگان" یا "روگان" (دژی که در کنار رود قرار دارد) تغییر یافته و به نام قلعهٔ رودخان خوانده می‌شود.


این قلعه تاریخی میراث مهمی است از دژهای نظامی حکومتی در گیلان است که مدت ها مرکز فرمانروایان گیلان بوده و از بزرگترین و با عظمت‎ترین دژهای نظامی گیلان و حتی ایران محسوب می‌شود. این قلعه در دوران‌های تاریخی به نام‌های «قلعهٔ هزارپله»، «حسامی»، «سکسار»، «سگسار» و «سگسال» نیز خوانده شده است و در ارتفاعی بین 665 تا 715 متر از سطح دریا واقع شده است.


برخی از کارشناسان، ساخت قلعه را که با 6/2 هکتار مساحت بر فراز ارتفاعات روستای رودخان قرار گرفته در دوران ساسانیان و مقارن با حمله عرب‌ها به ایران دانسته‌اند. دیوار قلعه 1500 متر طول دارد و در آن 65 برج و بارو قرار گرفته شده و در دورهٔ سلجوقیان این قلعه تجدید بنا شده و از پایگاه‌های مبارزاتی اسماعیلیان بوده است.


بر روی کتیبه سر در ورودی قلعه که اکنون در موزهٔ گنجینهٔ رشت نگهداری می‌شود٬ درج شده که این قلعه در سال 918 تا 921 هجری قمری برای سلطان حسام‌الدین امیردباج بن امیر علاءالدین اسحق تجدید بنا شده است.


قلعه رودخان دژی غیر قابل نفوذ
این قلعه تاریخی به دلیل به کار گرفته شدن شیوه‎های مختلف معماری در بنای آن و همچنین دربرداشتن اشکال هندسی متنوع در ساختمان آن دارای زیبایی خاصی است که از دو بخش ارگ (محل زندگی حاکم و حرم‌سرای وی) و قورخانه (محل فعالیت‌های نظامی و زندگی سربازان) و سه بخش غربی ، میانی و شرقی تشکیل شده که ارگ در قسمت غربی این بنا در دو طبقه واقع شده و جنس آن از آجر است. تاسیساتی چون آب انبار و تعدادی واحد مسکونی نیز در این بخش وجود دارد. بیشتر پژوهشگران از جمله دکتر ستوده بر این باورند که شاه‌نشین قلعه که امن ترین نقطه قلعه است نیز در این بخش بوده است.


قراول‌خانه‌ها در قسمت شرقی در دو طبقه با نورگیرها و روزنه‌های متعدد بر اطراف مسلط است. چشمه‌ای نیز میان قلعه و گودترین محل آن وجود دارد. بخش شرقی نیز که مساحتش از بخش غربی کمتر است مشتمل بر ساختمان‌هایی است که بناهای موجود در آن بیشتر جنبه نظامی داشته است. یک دروازه ورودی، زندان، درب اضطراری( دزد در )، حمام و آبریزگاه و تعدادی واحد مسکونی از جمله تاسیسات این بخش به شمار می‌آید.

 

40 برج دیده‌بانی دور تا دور قلعه را احاطه کرده که اتاق‌های هشت ضلعی آن با طاق‌های گنبدی پوشانده شده است. دور تا دور دیوارها و برج‌ها روزنه‌هایی شیب‌دار دیده می‌شود که برای ریختن مواد مذاب و تیراندازی تعبیه شده‌اند.
 

بخش میانی قلعه رودخان که به صورت گود ناودیس مانندی است شامل دروازه اصلی و چندین برج است. در طول تاریخ قلعه، هیچ‌گاه دشمنی به آن نفوذ نکرده و نتوانسته آن را فتح کند.

 

طبیعت قلعه رودخان
از روستای قلعه رودخان تا خود قلعه طبیعت بسیار زیبا و چشم اندازهای زیادی وجود دارد که توجه هر بیننده ای را به خود جلب می‌کند. رفت و آمد با وسیله نقلیه تا فاصله یک و نیم کیلومتری قلعه رودخان امکان دارد. در مسیر صعود به قلعه، درختانی با قدمت زیاد، به سمت آسمان سر برافراشته‌اند و نور از لابه لای شاخه‌های این درختان به پایین می‌ریزد.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 239606

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha