/خبرگزاری شبستان-یزد/
یزد در فلات مرکزی ایران و در همسایگی کویر لوت با آب و هوای خشک و نیمه خشک، آفتاب سوزان، کویر و بیابان های متعدد در نگاه اول از استان های کویری کشور است.
معماران نیز شهر را به شکل بافت متراکم و فشرده با کوچه های باریک، دیوارهای بلند، ساباط و بادگیر متناسب با آب و هوای کویری طراحی کرده اند تا شهر و مردمان آن از آفتاب و شلاق بادهای گرم در امان باشند.
اما یزد برای دوستدارن طبیعت دنیای ناشناخته هاست، دنیائی که خود را در پشت چهره کویری پنهان کرده است، خانه های خشت و گلی یزد با حوض و باغچه ای از درختان کم آبخواه نظیر انار و انجیر نقاشی شده تا فضای خنک و دل انگیزی را برای ساکنان آن به همراه داشته باشد.
در خارج از خانه های خشت و گلی و در جنوب شهر یزد رشته کوه های شیرکوه با قلههای پوشیده از برف، دره های سرسبز، مناطق ییلاقی و چشمه سارها قرار دارد تا چهره کویری این استان با مناطق زیبا، سرسبز و خوش آب و هوا تزئین شود.
در دامنههاى شیرکوه آب فراوان ناشى از ذوب برف وجود دارد و کشاورزان سخت کوش یزدی این مناطق را به باغستانهایى سرسبز و زیبا با پوشش گیاهى متراکم تبدیل کرده اند.
ارتفاعات تفت در گویش محلی به پشتکوه، پیشکوه و میانکوه معروف است، درههاى سرسبز و زیباى منشاد، بنادک سادات، طرزجان و دهبالا در میانکوه و درههاى سانیج و بردستان در پشتکوه پوشیده از پوشش گیاهى طبیعى و باغستان های متعدد است، این مناطق به دلیل برخوردارى از آب و هواى خنک در تابستان گرم از ییلاق های سنتى مردم محسوب مىشود.
"ده بالا" معروفترین و خوش آب و هواترین ییلاق یزد است، این منطقه با باغها، مزارع خرم و پر طراوت،درختان میوه و چشمهسارهاى متعدد نخستین ییلاق در مسیر حرکت از یزد به میانکوه محسوب می شود، باقىآباد، طرزجان، بنادک سادات، منشاد، فخرآباد، ثانىآباد از دیگر ییلاق ها و مناطق خوش آب و هوا میانکوه است.
در ادامه مسیر میانکوه، از جادهاى آسفالته که از میان کوهها مىگذرد مىتوان به مناطق "نیر" و "گاریزات" رسید و از پشتکوه دیدن کرد؛ پشتکوه در جنوب و پشت سلسله جبال شیرکوه واقع شده است و از همین روى به این نام خوانده مىشود.
"نیر" در درهاى سنگلاخ نسبتا باریک واقع شده که از سه سو در محاصره کوههاست این منطقه در میان درهاى سنگلاخى واقع شده و بخش دیگر آن جلگهاى وسیع است که در آن مىتوان از جایگاهى بلند و زیبا به نام "سنگ عروس"، زیبایىهاى "نیر" را به نظاره نشست.
بنادک، دیزره، سخوید، شواز و بیداخوید ییلاقهاى دیگر یزد هستند که بخش بزرگى از آبادىهاى رشته جبال پیشکوه را در بر گرفته و میان مناطق ندوشن، دهشیر و تفت قرار دارند.
نصرآباد، مزرعهٔ آخوند، علىآباد، شاهآباد، شریفآباد، صادقآباد و سانیچ از دیگر ییلاقهاى پیشکوه است، از پیشکوه مىتوان با طى حدود 40 کیلومتر دوباره به یزد بازگشت.
ساکنان جنوب یزد زندگی را در دل طبیعت سامان داده اند این منطقه با قنوات، کاریز و چشمه سارهای متعدد همانند قلبی است که آب را به دیگر اعضا و جوارح یزد ارزانی می دارد.
از چشمه های معروف یزد که در نواحی جنوبی این استان و در رشته کوه های شیرکوه قرار دارد؛ غربالبیز است که در دامنه کوهی به همین نام قرار گرفته و آب چشمه آن از حفره های متعدد در داخل کوه بیرون می آید.
آب چشمه غربالبیز با اینکه از شکاف کوه خارج می شود دارای ماهی بوده و راز آن هنوز برای مردم ناشناخته است.
در غربالبیز برخی از اکتشاف های باستان شناسی نشان می دهد که در این منطقه از هزاره دوم قبل از میلاد سکونت وجود داشته و آثاری مربوط به عصر مس در غربالبیز شامل مجسمه انسان، حیوانات مختلف و انواع سرنیزه در اندازه های گوناگون حاکی از سابقه طولانی این منطقه است.
در ادامه رشته کوه های شیرکوه به جنوبیترین نقطه استان یزد می رسیم، این منطقه در ارتفاع 1600 متر از سطح دریا پوشش جنگلی وجود دارد که از آن جمله می توان به جنگلهای پسته وحشی "باغ شادی"و جنگلهای بادام کوهی "چنار ناز" اشاره کرد.
پایان پیام/
نظر شما