ریا کاری باعث آسیب پذیری روابط اجتماعی می شود

یک پژوهشگر علوم اجتماعی گفت: ریاکاری باعث از بین رفتن حس اعتماد در جامعه و درنهایت آسیب پذیری روابط اجتماعی می شود.

طاهره جوکار در گفت‌وگو با خبرنگارخبرگزاری شبستان در اراک، گفت: ریاکار، انسانی است که با اعتقاد به خیر و ثواب بودن عملی، تنها برای وانمود کردن و نمایش دادن به دیگران به انجام عمل دست می‌زند.

 

وی افزود: دین مبین اسلام با شدیدترین الفاظ به تقبیح پدیده زشت ریا و ریاکاری پرداخته و چه از منظر قرآن کریم و چه در قالب احادیث و روایات معصومین (ع)، این پدیده نکوهیده را تقبیح کرده است.

جوکار در ادامه به قرآن کریم اشاره می‌کند که در این باره می‌فرماید: «هر کس به دیدار پروردگارش امید بسته، باید کاری شایسته کند و کسی را شریک پروردگارش قرار ندهد.»

 

این پژوهشگر علوم اجتماعی در ادامه گفت: پیامبر اسلام (ص) نیز با بیان صریح و روشن، خطاب به کسانی‌که ظاهری موجه و متدین دارند، اما در باطن به راه خلاف می‌روند، می‌فرماید: «مبغوض‌ترین بنده نزد خداوند کسی است که لباسش بهتر از کردارش باشد، جامه‌اش جامه پیامبران و کردارش کردار جباران و گردنکشان باشد.»

 

وی یکی از راه‌های مبارزه با ریا، توجه فرد ریاکار به آثار زیانبار این عمل زشت و آگاهی وی از پاداش عظیم الهی برای انجام اعمال خالی از ریا و مخلصانه است.

 

جوکار اظهار کرد: ریا در ساختار اجتماعی جامعه در فرایند زمانی خاصی شکل حقیقی و رفتاری به خود گرفته است و اگر بخواهیم این معضل اخلاقی را اصلاح کنیم، باید از ریشه و ساختار اجتماعی، این اصلاح صورت گیرد تا به نتیجه مطلوب و ایده آل آن برسیم.

 

وی گفت: در بررسی مسائل اجتماعی، عواملی وجود دارد که در گرایش افراد به ریاکاری مؤثر است که از جمله این عوامل می‌توان به ایجاد فضای رقابت نامناسب و چشم و هم‌چشمی در میان افراد جامعه نام برد.

این پژوهشگر علوم اجتماعی گفت: برای ریشه‌کن کردن این منکر اخلاقی در جامعه، باید زمینه‌های فرهنگی را در جامعه شناسایی کنیم و با ارایه برنامه منسجم و پیوسته به افراد القا کنیم که برای کسب موقعیت‌ها و جایگاه‌های اجتماعی به ریا متوسل نشوند، بلکه با صداقت و راستی در این مسیر وارد شوند.

 

وی تصریح کرد: رابطه انسان بادیگران نیز در اثر ریا خدشه دار می‏شود چرا که گویی انسان ریاکار به مکر و فریب دیگران روی آورده است و چنین کاری در واقع خروج از معیارهای اخلاق اجتماعی است.

 

جوکار ادامه داد: ریاکار خواه در عبادت ریا کند و خواه در اعمال دیگر در هر صورت دیگران را دچار فریب کاری خود کرده است در نتیجه به طور کلی می‏توان گفت ریا کاری باعث تزلزل روابطه انسانی و اجتماعی است.

 

جوکار اظهار کرد: ریا قلب انسان ریاکار را تیره و مانع رشد و کمال او می‏شود و باعث آسیب پذیری روابط اجتماعی نیز می شود،زیرا باعث از بین رفتن حس اعتماد در جامعه می‏شود و انسان‏ها را دچار سوءظن می‏سازد سوءظن خود مانع از سهولت و سلامت روابط فرهنگی، سیاسی و اقتصادی است و فضای جامعه را ناخوشایند و غیر قابل تحمل می‏کند.


پایان پیام/
 

کد خبر 240830

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha