تولید بیش 24 هزار گلیم در کرمانشاه/ فعالیت 2 هزار نفر بافنده

گلیم بافی از جمله صنایع خانگی است و هم اکنون در بیشتر نقاط کرمانشاه رواج دارد و قدمت آن به هزاره های قبل از میلاد می رسد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از کرمانشاه، گلیم نوعی فرش بدون پرز است که از درگیری تاروپود به وجود می آید و در تولید آن از نخ پشمی، پنبه ای و یا ابریشمی استفاده می شود و بیشتر کاربرد زیر انداز را دارد.


گلیم بافی از جمله صنایع خانگی است و هم اکنون در بیشتر نقاط کرمانشاه رواج دارد و دستاوردی است که در اثر قرن ها کار سخت و پرمشقت در پای دارهای بافندگی ساده روستایی به وجود آمده است.


گلیم بافی از صنایع قدیم ایران زمین است که قدمت آن به هزاره های قبل از میلاد می رسد. از جمله معروف ترین مناطق گلیم بافی ایران استان کرمانشاه و به خصوص شهرستان هرسین است که گلیم های آن شهرت جهانی دارد.


علاوه بر هرسین گلیم در روستاهای اطراف جوانرود، گیلانغرب و بخش های آن نیز رواج دارد.


طرح ها و نقش های بکاررفته در گلیم کرمانشاه عبارتند از مل چفته، چنگ پشی، گل بلوری، گل نخودی، گل قندانی، نقوش حیوانی(گنجشک، ماهی، مرغابی، کل)، طاق و ناو طاق، نقوش انسانی(دختر، عروسک)، لوزی، ترنج و طاق وژمانی است که همگی به صورت ذهنی و انتزاعی بافته می شود.


گلیم بافی نقشه برجسته گونه ای دیگری از نوع گلیم است که تلفیقی از گلیم بافی و قالی بافی محسوب می شود.


به گونه ای که زمینه اصلی بافته به صورت گلیم باف ساده و نقوش و گل ها، مشابه قالی و به صورت گره ای پرز دار بافته می شود.


حاصل این کار بافته ای زیبا و شکیل است که انسجام و هماهنگی دو گونه از بافت را در کنار یکدیگر نشان می دهد، گلیم های نقش برجسته کرمانشاه از زیباترین محصولات در نوع خود می باشند.


این بافته راه علاوه بر زیر انداز و تابلو می تواند در ساخت محصولات دیگری چون کیف زنانه، کیف های سفری و غیره به کار برد.

 

نصرت الله سپهر معاون هنرهای سنتی و صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه، در خصوص هنر صنعت گلیم بافی به خبرنگار شبستان گفت: گلیم به شکل سنتی‌اش، معمولاً برای پوشاندن زمین، دیوار و ... است ولی امروزه به عنوان یک پوشش مدرن برای خانه‌های شهری نیز خریداری می‌شود.


وی تصریح کرد: رنگ های استفاده شده در گلیم سنتی گیاهی هستند و گاهی گلیم‌ها را برای جلوه بیشتر و کهنه شدن رنگ، با چای و پوست گردو شستشو می‌دهند.

 

سپهر، با بیان اینکه گلیم نقشه ندارد و در اصطلاح به صورت ذهنی بافته می‌شود، افزود: اندازه‌های سنتی گلیم براساس ابعاد چادرهای عشایری که آنها را می‌بافته‌اند شکل گرفته ‌است.

 

معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی استان کرمانشاه، بیشترین صادرات ما از گلیم به صورت چمدانی است، اضافه کرد: اکنون حدود دو هزار بافنده گلیم در استان کرمانشاه مشغول فعالیت هستند که بیشتر آنها در منطقه هرسین هستند و بیشتر به صورت خانگی به این هنر مشغولند.


وی با اشاره به اینکه بیش از 24 هزار گلیم در سال در کرمانشاه بافته می شود، افزود: در ایام نوروز امسال بیش از 960 میلیون تومان فروش صنایع دستی را داشتیم که گلیم نیز جزء آنها بود.


پایان پیام/

کد خبر 244823

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha