خبرگزاری شبستان: امنیت یکی از نیازهای حیاتی بشر است، و تامین آن از مهمترین وظایف دولتها به شمار میرود. در روزهای گذشته چند انفجار در بوستون آمریکا به وقوع پیوست که منجر به صدمات انسانی قابل توجه و ایجاد ترس و احساس ناامنی در سراسر آمریکا شد، و نگرانیهای مردم را از وقوع چنین حوادثی در آینده افزایش داد، به ویژه آنکه پس از انفجارهای بوستون، آمریکا شاهد رویدادهای دیگری چون انفجار یک کارخانه تولید کود شیمیایی، و تیراندازی به پلیس در محوطه موسسه تحقیقات صنعتی ماساچُوسِت بود که به کشته شدن دست کم یک پلیس انجامید.
نخستین سوالی که پس از هر رخداد تروریستی مطرح میشود، معطوف به عاملان و انگیزههای آنان است. در حوادث اخیر آمریکا نیز دو دسته تحلیلها و تفسیرها مطرح شدند؛ یکی، عاملان این حوادث و ریشههای این خشونتها را داخلی میداند، و این حوادث را به گروههای خشونتطلب داخلی نسبت میدهد که نارضایتی خود را بدین طریق بروز دادهاند؛ چرا که تلاشها برای محدود کردن آزادی اسلحه در آمریکا، با مخالفت شدید لابیهای اسلحه و گروههایی نظیر «میهن پرستان» که به گروههای شبه نظامی شبیهاند، روبرو شده است.
اما تحلیل دیگر، عاملان و انگیزههای این حوادث را گروههای خارجی میداند، که با معرفی برادران چچنی سارنایف، «جوهر و تیمور لنگ»، به عنوان عاملان انفجارهای بوستون، به گونهای انگشت اتهام را به سوی مسلمانان چچنی نشانه رفته است. دولت آمریکا که سابقه اتهام زنی به مسلمانان را در خصوص حوادث تروریستی در کارنامه خود دارد، این بار نیز با منتسب کردن این حوادث به خارج از کشور، و متهم کردن کشورهای دیگر، سعی دارد به اهداف خاص خود دست یابد. بر این مبنا، حوادث بوستون میتواند سرآغازی دیگر بر سیاستهای جنگطلبانه آمریکا باشد.
این در حالی است که به جای چنین اتهام زنیهایی، ضروری است که در مقابل حوادث تروریستی جامعه جهانی با عزمی جدی و بدون نگاه ابزاری وارد عمل شود. به ترتیبی که عوامل گسترش تروریسم در جهان با چالش روبرو شود، و ریشههای آن در کل جامعه جهانی خشکانده شود. به سخن دیگر، منطقیترین اقدام این است که با رسمیت شناختن امنیتِ همه ملتها، راه خشونت و تروریسم در جهان بسته شود.
نکته برجسته دیگر درباره حوادث اخیر آمریکا این است که، برخی بر این باورند که صرف نظر از اینکه چه کسی یا کسانی این کار را انجام داده اند، دولت آمریکا در روی دادن چنین حوادثی مقصر است. چه اینکه رفتار آمریکا در جهان، و کوبیدن همیشگی بر طبل نظامیگری و جنگ، مخالفتهای گروهها و دولتهای مختلف را در پی داشته است. و نکته آخر اینکه استاندارهای دوگانه دولت آمریکا در قبال مبارزه با تروریسم، بر تقویت گفتمان تروریسم موثر بوده است، به طوری که در همان حال که این کشور ادعای مبارزه علیه تروریسم را داشته است، از گروههای شناخته شده تروریستی پشتیبانی کرده است.
نویسنده: اقدس اقبال
پایان پیام/
نظر شما