مسئول کمیسیون فرهنگی نماز جمعه استان کرمان به مناسبت فرا رسیدن سالروز شهادت شهید مطهری و روز معلم در گفتگو با خبرنگار شبستان، با استناد به قصار 73 نهج البلاغه که امام علی(علیه السلام)فرمود " کسیکه خود را در مقام پیشوائى و امام مردم قرار مىدهد باید پیش از آنکه به تعلیم دیگران بپردازد به تعلیم خویش پردازد و باید تأدیب کردن او به عملش پیش از تأدیب کردن به زبانش باشد؛ کسیکه معلم و ادب کننده خویشتن است، به احترام سزاوارتر است از کسى که معلم و مربى مردم است"نکات مهمی در این خصوص بیان کرد.
حجت الاسلام حمید اسماعیل پور با تصریح به اینکه چنانچه کسی تعلیم نفس خود را نقطه آغاز مسئولیت خطیر معلمی قرار دهد قطعاً نتایج خوبی در آخر کار بدست می آورد، افزود: به هر میزان که ظرفیت اجرای این دستور امام در وجود انسان ها نهفته باشد به همان مقدار نتیجه کامل تر خواهد بود.
وی فراز دیگری از این فرمایش حضرت در خصوص اجلال و احترام و تکریم معلم در روزگاری که سیستم نظام آموزشی به شکل امروزی هم نبوده است را حاکی از مباحث مهمی دانست و افزود: تعبیر به "معلم" توسط حضرت که در قرآن کریم هم از همین ماده و باب آمده است تعبیر بسیار رسایی است.
امام جمعه راین، تعبیر امام علی(علیه السلام) در خصوص معلم و تجلیل از معلمی که مورد اشاره آن حضرت است را روشنگر وظایفی دانست که بر عهده معلمین است زیرا حضرت، معلمی را سزاوار به تجلیل می دانند که قبل از تأدیب دیگران تأدیب نفس خویش بپردازد.
وی با طرح این پرسش که این ملاک مطرح شده از سوی امام علی(علیه السلام)در خصوص تجلیل از معلمی که نخست به تأدیب نفس خویش می پردازد، تا چه میزان در جامعه ما مورد توجه است؟! ادامه داد: اساس وجود انسان تعلیم او در مسیر هدایت است و علوم روز حواشی هستند در حالیکه متأسفانه امروز هدف اصلی که سعادت انسان هاست مغفول مانده و پرداختن به حواشی مذکور متن کار قرار گرفته است.
مسئول گروه نهج البلاغه مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی قم با تأکید بر اهمیت چیستی هدف معلم هنگام ورود به سیستم آموزشی، خاطرنشان کرد: اینکه آیا معلم واقعاً به جهت تعلیم و به سعادت رساندن دانش آموزران وارد این سیستم می شود و قبل از تعلیم آنان به تعلیم نفس خویش می پردازد یا خیر؟ بسیار حائز اهمیت است.
وی با اشاره به لایه های مختلف روح یک انسان از لحاظ فکر و اندیشه، عاطفه، احساسات، عقاید و.. که باعث تأثیرگذاری و تأثیرپذیری های متفاوت او می شود؛ بر توجه معلم به این مهم تأکید کرد و گفت: "انسان" با یک چوب که به نجار سپرده می شود تا او را به هر شکلی درآورد قطعاً متفاوت است.
حجت الاسلام اسماعیل پور، تخصص معلم در رشته ای که بر اساس آن به سیستم آموزشی راه پیدا می کند را نکته حائز اهمیت دیگری ذکر کرد و گفت: متأسفانه امروز عده ای از افراد با داشتن حداقل مدرک تحصیلی به استخدام آموزش و پرورش در می آیند و در نتیجه ناتوان از رسالت معلمی هستند و لذا آنان را به امور دیگر می گمارند.
وی تعبیر ارزشمند امام خامنه ای که معلم را بسان سوزنبان قطار می دانند که مسیر حرکت قطار را تغییر می دهد؛ نقش معلمان در مسیر هدایت انسان را بسیار سرنوشت ساز خواند و افزود: معلمان باید به نقش خود واقف بوده و ارزش خود را بداند که در چه جایگاهی قرار دارند.
امام جمعه راین تعبیر "فارغ التحصیل" را تعبیر نادرستی خواند و گفت: انسان تا زمان مرگ هیچگاه فارغ التحصیل نمی شود و خواسته و ناخواسته در مسیر تعلیم است و بر همین اساس همواره نیازمند معلم است.
وی در خصوص آسیب هایی که جایگاه معلمی را تهدید می کند؛ اظهار کرد: چنانچه یک معلم به کار خود به عنوان شغل نگاه کند و هدفش تأمین معیشت از این مسیر باشد و یا از تأدیب نفس خود غافل شود در تربیت مردم دچار قصور می شود.
مسئول کمیسیون فرهنگی نماز جمعه راین، داشتن نگاه شاغلانه به معلمی را نگاهی کوته بینانه و مغایر با افق دید وسیع به این جایگاه دانست و افزود: هرکجا که چنین مسئله ای وجود داشته باشد و دغدغه های معیشتی مطرح باشد قطعاً به جایگاه معلمی به صورت دقیق و خوب توجه نشده است زیرا شما هرگز نمی پذیرید که مثلاً دغدغه های معیشتی یک مادر در عاطفه او نسبت به فرزند تأثیرگذار باشد.
وی وجود هرگونه خلل در مسیر تعلیم و تربیت را باعث ایجاد خلل های بسیار و بازماندن انسان ها از هدایت و رفتن به سیر قهقرایی دانست.
پایان پیام/
نظر شما