به گزارش خبرنگار شبستان، «عباس سلیمی نمین» در نشست بررسی راهکارهای سطح تعاملی ادبیات مقاومت ایران و جهان، با اشاره به اینکه تلاش یک ملت برای حفظ ارزشهای خود قابل تحسین است، گفت: باید به فرهنگ مقاومت با نگاهی فراملی و بشری توجه کرد. تعریف ما از فرهنگ مقاومت، فرهنگی فراملی است و معتقدیم که اگر ما مصالح بشریت را در نظر داشته باشیم به مصالح خودمان نیز می رسیم، اما اگر جزئی نگر باشیم، نمی توانیم به منافع داخلی و خارجی ملت دست یابیم.
نقش آفرینی الگوها و مبانی نظری در فرهنگ مقاومت
وی با بیان اینکه دو پارامتر الگو و مبانی نظری در فرهنگ مقاومت نقش آفرین است، اظهار کرد: ادبیات مقاومت دارای شاخصه هایی است که قرآن نیز آنها را ذکر کرده؛ دعوتی که قرآن دارد، بر مبنای منافع ملتها است و این این نوع مقاومت را امری جاری در بستر زمان تعریف می کند.
سلیمی نمین خاطرنشان کرد: اما در ایران فرهنگ مقاومت، در مقطعی از زمان، نگاهش را تنها محدود به شیعه کرد، البته لازم است بگویم که انقلاب اسلامی این بحث را عینیت بخشید اما آنچه که در این راستا تاثیرگذار بود، مسائل نظری بود که امام خمینی در این ارتباط عینیت بخشیدند.
وی تاکید کرد: امام خمینی در واقع خودشان اسوه فرهنگ مقاومت بودند و به عنوان یک الگو، مبانی نظری را نیز عینیت بخشیدند. به گونه ای که اقدامی را که تهدید برای خودشان محسوب می شد، به نفع بشریت می دانستند.
فرهنگ مقاومت کشورها برای دیگر فرهنگها احترامی قائل نیستند
این کارشناس فرهنگی تاریخی، درباره نقاط افتراق و همچنین برقراری تعامل با جهان در مورد ادبیات مقاومت گفت: نقطه افتراق در این زمینه این است که فرهنگ مقاومت کشورها نسبت به دیگر مقاومت ها در کشورهای دیگر احترامی قائل نیستند و پیوندی بین آنها ایجاد نمی شود؛ اما در انقلاب اسلامی نگاه تحسین آمیزی نسبت به بقیه مقاومت ها وجود دارد، هرچند که اطلاع دارد که آن کشور مقاومت واقعی را پایه ریزی نمی کند.
وی در ادامه توضیح داد: با وجود اینکه انقلاب اسلامی برای نفس ایستادگی در برابر ظلم ارزش قائل است، اما ما نتوانستیم این نگاه را تسری دهیم و دشمنان توانستند از این ضعف استفاده کرده و نسبت به این نگاه جمهوری اسلامی، بین ملت های عرب شک برانگیزند و این وحشت بین ملتهای عربی ایجاد شد که ماقصد داریم مسلمانان تمام جهان را به سوی شیعه شدن سوق دهیم.
لبنانی ها نمونه بارز فرهنگ مقاومت هستند
سلیمی نمین خاطرنشان کرد: نمود این نوع ادبیات موفق در بین ممالک اسلامی، لبنانی ها هستند که توانستند نمایندگی مسیحیان را نیز در این مورد در دست داشته باشند، چراکه هویت یک مسیحی را به عنوان یک انسان دارای شخصیت حفظ می کنند. این نوع فرهنگ مقاومت در لبنان به گونه ای ارائه می شود که هیچ مسیحی در لبنان نگرانی برای از بین رفتن هویت خود ندارد.
وی در بخش دیگری از سخنانش درباره توسعه استراتژی فرهنگ مقاومت بیان کرد: اگر بتوانیم فصل مشترک این نوع فرهنگ با بشریت را ایجاد کنیم، باید به تعریف اولیه اسلام از موضوع مقاومت و ارزش قائل شدن آن برای همه فرهنگ ها برسیم؛ فرهنگی که همه نوع مقاومتی را به رسمیت می شناسد.
برخی سخنرانان در رسانه ملی فرهنگ مقاومت را دچار انحراف میکنند
سلیمی نمین در انتقاد به برخی سخنرانان در رسانه ملی که این موضوع را نفی می کنند، گفت: بسیاری از سخنرانان امروز در رسانه ملی هیچ ارزشی برای مقاومت ها قائل نیستند و با این تعریف، ما شرایط اولیه خودمان را از دست می دهیم. در حال حاضر نگاه محدودنگر جرات ابراز وجود دارد و به نوعی نیز به آن ارزش داده شده است، در صورتی که هر چه از تعریف اولیه اسلام دور شویم، فرصت برای دشمنان برای رخنه را باز می کنیم.
انقلاب اسلامی ایدئولوژی مبارزه را از بی دینی به دین محور بودن تغییر داد
در بخش دیگری از این نشست، «بهروز اثباتی» دبیر جایزه ادبی شهید آوینی توضیحاتی درباره مدل های مختلف مقاومت در جهان و تشابهات آنها با یکدیگر سخن گفت. وی در این باره توضیح داد: شاید انقلاب ما بزرگترین نماد مفهومی در حوزه مقاومت است، اما انقلاب اسلامی ایدئولوژی مبارزه را از بی دینی به دین محور بودن تغییر داد. اما نگاه دیگران در این زمینه، نوعی نگاه نوستالژی وطن گرایانه است.
وی تاکید کرد: ایدئولوژی مبارزه هر جای دنیا نمود خودش را پیدا می کند و شاخص های ادبی شکل می گیرد. ادبیات کارکرد انتقال فرهنگ و تغییر آن را دارد و به همین دلیل باید از اشتراکات معنا به مفهوم مقاومت دست یابیم.
وی همچنین هدف جایزه ادبی شهید آوینی را بررسی اختلافات در فرهنگ های مقاومت جهان دانست و افزود: جایزه ادبی شهید آوینی به دنبال کشف نقاط تشابه و اختلاف فرهنگ های مقاومت هستیم تا اختلافات مورد بررسی قرار گیرد.
پایان پیام/
نظر شما