به گزارش خبرنگار شبستان، علی معلم دامغانی، رییس فرهنگستان هنر ایران، در مراسم رونمایی سه کتاب خانه محتشم، خانه امینی و خانه موسوی که عصر روز گذشته در فرهنگستان هنر برگزار شد، گفت: افرادی مثل من که بیشتر با تکیه بر ذهن سخن میگویند صمیمیتر چیزها را بیان میکنند و اگر همین سخنان را بنویسند مجال تصرف است، بنابراین حقیقت را به صورت شفاهی و از دل برآمده بیان میکنند.
وی درباره سه کتاب فوق نیز خاطرنشان کرد: چاپ و نشر این کتابها خدمتی بزرگ برای ماست، خدمتی که از سوی سلسله ارجمندان برای آیندگان به یادگار گذاشته شده و زمینههای سیاسی و فرهنگی مناسب را برای ما معلوم میکند.
وی ادامه داد: چندی پیش در جلسهای رسمی درباره دریای شمال که بسیار با اهمیت است سخنی گفتیم، بعضی این دریا را مازندران و برخی نیز کاسپین مینامند و برخی نیز نام خزر را بر آن ترجیح میدهند. در واقع خزریها قومی یهودی بودند که در کنار این دریا زندگی میکردند، پس بهتر است نام این دریا کاسپین (قزوین) باشد چرا که اگر دریا را مازندران نیز بخوانیم اهالی گیلان را از آن محروم کرده ایم.
وی همچنین گفت: ما در نقطهای از جهان واقع شدیم که بسیاری از هنرها و دانشهایی که در نزد ماست در معرض نابودی است و امروز روزگار به جانبی سیر میکند که بیشتر هنرمندان احساس بینیازی میکنند اما ما باید تلاش کنیم تا هنرهایمان را پاس بداریم.
معلم دامغانی اضافه کرد: زمانی که اعلام شد همه جهان روستاست در واقع ویرانی روستا را فریاد کشیدند و امروز لازم است در جاهایی مثل فرهنگستان هنر موسوعهها، دایرهالمعارفها و دانشنامهها را جمعآوری کنیم چرا که باید رفت و چیزهایی را از خود به یادگار گذاشت.
رییس فرهنگستان هنر ایران خاطرنشان کرد: فرهنگستان هنر برای چاپ و انتشار آثاری که هویت و شخصیت مردم جامعه را نشان دهد برای نسل بعد و نسل آن سوی آبها تلاش میکند.
وی گفت: دکتر طالقانی که بانی موزه فرهنگ مردم در گیلان است خود پیامی برای سلسله جوانتر دارد. وی سالیان سال در بزرگترین دانشگاههای غرب معلم بود اما هویت خویش را نگاه داشت و بانی این موزه و همچنین این کتابها شد.
وی تصریح کرد: اگر امروز کسی از سلسله ما ساعتها موسیقی این سرزمین را ضبط کند مثل دکتر طالقانی شایسته ستایش است. اگر کسی هنرهای رو به نابودی ما را در پروژهای ضمانت کند قطعا خدمت بزرگی انجام داده است و از زمره کارهایی است که به ذهن عزیزان گذشته و ما نیز آن را دنبال میکنیم و از آن حمایت میکنیم.
وی در پایان عنوان کرد: فردا اگر نشانی از این معانی نباشد خواهید فهمید که با برپایی این موزه و تألیف این کتابها چه خدمتی به این سرزمین شده است. کتابها خود گویا هستند و امیدوارم که اکنون که در آستانه نوروز قرار داریم آبسالی امسال مایه سعادت ایرانیان باشد و خداوند ما را به جانب فرهنگ و هنر سوق دهد.
در ادامه این نشست، مسعود علویان صدر، معاون احیای ثبت و گردشگری نیز گفت: تجربه برپایی موزه روستایی مردم گیلان یکی از موفقترین در این زمینه است.
وی ادامه داد: دکتر طالقانی با پایهگذاری این موزه سد را شکست و ثابت کرد که اگر کاری به دانشگاه محول شود دانشگاه میتواند فضاهای جدیدی را خلق بکند و موفق باشد.
وی همچنین گفت: امروز نیازهای انسان به سرعت به سمت جهانی شدن حرکت میکند، ضرورت اندیشه نو، فکر نو در جامعه ما را به سمت حفظ داشتههای خودمان سوق میدهد، بنابراین ما باید به میراث فرهنگی به عنوان زمینهساز ارتباط فضا و زمانها بیندیشیم و این یک تغییر در رویکرد، تفکر و اندیشه میخواهد، پس ما باید فرصتهای توسعه را در جامعه مطرح کنیم.
وی همچنین تصریح کرد: موزهها ویژگیهای متعددی دارند، بنابراین باید زمینهساز شناخت درست در جامعه باشند تا جامعه در چارچوب آنها رشد پیدا کند. همچنین موزهها باید زمینهساز رشد و فرهنگ جامعه باشند و اندیشههایی را که در طول تاریخ تداوم پیدا کرده انتقال دهند.
علویان صدر یادآور شد: توافق با جامعه محلی به معنی تعهد بر حفاظت فرهنگ نیز یکی دیگر از ویژگیهای این موزههاست که برای ملحق شدن مردم در چارچوب اندیشههای فرهنگی به آن نیازمندیم.
معاون احیای ثبت و گردشگری ادامه داد: پویایی باید رکن رکین موزهها باشد، میراث فرهنگی برای پاسخگویی به نیازهای جامعه در حال حاضر است نه گذشته، پس انتظار ما از موزهها یکی از بحثهای مهم در این زمینه است.
وی عنوان کرد: ما بایستی علوم انسانی و دانشهای مردمشناسی تحلیلی را در حوزه خلق نمادها فعال کنیم. نکته بعدی نیز سیاست است که بایستی خودباوری را به جامعه و نسل جدید به ما معرفی بکنند و پشتوانه و پایهگذار جدی باشد.
وی در پایان عنوان کرد: موزهها باید در کنار علم و آگاهی و ایجاد فرصت برای باروری جامعه توسعه به ارمغان بیاورند، در واقع میراث فرهنگی ما یک مقوله صددرصد مردمی است که ما آن را دولتی کردهایم، بنابراین باید آن را به طور کامل به مردم پس بدهیم تا مردم خودشان پاسداشت فرهنگ و هنر خود باشند.
پایان پیام/
نظر شما