خبرگزاری شبستان: 686 نفر برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری 24 خرداد ثبت نام کردند. با توجه به تعداد و تخصص ثبت نام کنندگان، می توان گفت که در انتخابات پیش رو نه تنها سلایق سیاسی گوناگون، بلکه گروههای مختلف اجتماعی پا به عرصه انتخاب شدن گذاشته اند. بر اساس آمارهای ارائه شده، در میان ثبت نام کنندگانِ نامزدی یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، 12 درصد دارای مدرک دکتری؛ 22 درصد فوق لیسانس؛ 31 درصد لیسانس؛ 1 درصد حوزوی؛ 8 درصد فوق دیپلم؛ 17 درصد دیپلم و 9 درصد زیر دیپلم هستند. همچنین از لحاظ تخصص، تجربه و مشاغلی هم که این افراد بدان ها اشتغال داشته اند، تفاوت زیادی در میان ثبت نام کنندگان دیده می شود.
از سوی دیگر، رئیس جمهور از میان نخبگان یا سرآمدان مذهبی و سیاسی، یا به تعبیر بهتر «رِجال مذهبی و سیاسی» برگزیده می شود که صلاحیت ها و شرایط تصریح شده در قانون اساسی در آنها احراز شده باشد؛ که این با توجه به اهمیت جایگاه ریاست جمهوری در نظام جمهوری اسلامی ایران است، که باز هم در قانون اساسی بدان تصریح شده است.
از منظری، می توان گفت شمار بالای ثبت نام کنندگان برای نامزدی انتخابات ریاست جمهوری، حکایت از سلایق سیاسی زیادی در جامعه ما دارد که در موسوم انتخابات بهتر به چشم می آیند. این امر هم، به نوبه خود نشانگر آن است که جامعه ما لزوماً به لحاظ سیاسی دوقطبی نیست. اما از منظری دیگر، می توان این نکته را هم در نظر داشت که نبود موانع قانونی سختگیرانه برای ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری، آسیب هایی را نیز به همراه دارد که از جمله آنها ایجاد بار اضافی برای شورای نگهبان قانون اساسی، و طولانی تر شدن زمان بررسی صلاحیت ثبت نام کنندگان است. بنابراین، با توجه به تجربه های زیادی که نظام جمهوری اسلامی ایران در برگزاری انتخابات متعدد داشته است، به نظر می رسد که ما نیازمند سازوکارهای مناسب تری برای ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری هستیم. سازوکارهایی که نقاط ضعف و آسیب های کنونی در آنها وجود نداشته باشد. تا شاهد صحنه هایی چون حضور افرادی که در تعادل روحی روانی آنان نیز تردید است در وزارت کشور نباشیم. از سویی دیگر جمهوری اسلامی یک نظام مردم سالار است و نگاهی کوتاه به همین تعدد کاندیداها نشان می دهد که طیف های فکری گوناگون در چارچوب قانون اساسی و شرع حق ابراز وجود و فعالیت دارند.
نویسنده: اقدس اقبال
پایان پیام/
نظر شما