زندگی بدون فلسفه تشریفاتی و تهی می شود

استاد دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه حیات منهای فلسفه تهی است، این علم را گشایشگر زندگی بشر خواند که بدون آن زندگی تشریفاتی و تعارفی می شود.

به گزارش خبرنگار شبستان حسین کلباسی، استاد دانشگاه علامه طباطبایی در هفدهمین همایش بزرگداشت ملاصدرا با عنوان "فلسفه و راه زندگی" با تبیین امکاناتی برای زندگی فلسفی در کالبد انسان امروزی گفت: در ابتدا باید این سوال را از خود بپرسیم که فلسفه به چه کار می آید؟، قطعا اگر به سراغ هر فیلسوفی رفته و این سوال را بپرسیم نمی تواند پاسخی همه فهم برای کاربرد فلسفه ارائه دهد.
وی افزود: فلسفه حقیقتا یک علم است و حیات و زندگی منهای فلسفه و فارغ از آموزه های فلسفی تهی است و معنایی تشریفاتی و تعارفی دارد؛ در واقع فلسفه گشایشی برای امکان زندگی بشری است و اموری که برای آدمی نامفهوم است در کالبد فلسفه جلوه کرده و کشف می شود.
کلباسی تصریح کرد: فلسفه به کشف حقیقت کمک کرده و می تواند هر امور نامحدود را که برای آدمی مستتر است، هویدا سازد.
استاد دانشگاه علاوه طباطبایی با اشاره به مختصات حیات فلسفی در نگاه سقراط ابراز کرد: این دانشمند یونانی حقیقتا سخنانی منحصر به زبان خود ندارد و بیان او در تمام ادوار تاریخ تسری دارد، وی سخن از رنج بشر و تفکر بشریت کرده و حقیقتا دغدغه عدالت دارد.
وی عنوان کرد: یکی از شیوه های سقراط تامل و تفکر در واژگان بدیهی است، او برای این کلمات به مردمان جامعه خود مراجعه می کرد تا حقیقت بدیهیات را کشف کنند لذا در عصر کنونی متوجه می شویم اکثر بدیهیات در کمال اختفا بوده و تفکر است که آن را آشکار می سازد و سقراط نمونه ای بارز از تجلی تفکر است.
کلباسی تاکید کرد: مختصات حیات فلسفی سقراط دعوت به فضیلت است، فضیلتی که به معنای آراستن بشریت و وضع حقیقی آدمی است و می تواند در هر چیزی نمود کند، اما سوال سقراط این بود که کدام یک از نمونه ها فضیلت است آیا پیروزی در المپیک و یا تبحر در سخنوری و ...؟
استاد دانشگاه علامه طباطبایی افزود: فضیلت آموختنی نیست دریافت کردنی است و یکی دیگر از نمونه های مختصات حیات فلسفی سقراط اشاره به معرفت نفس و دعوت سراسری سقراط به این امر است. نفس انسان مشتمل بر اموری است که اگر کشف شود بسیاری از گمشده ها برای ذهن بشری یافت می شود.
وی خاطرنشان کرد: دعوت سقراط همواره بر کشف حقیقت بوده، او معتقد بود علم و آگاهی و در معنای کلی دانستن از پندار مغز آغاز شده و تا دریافت ماهیت حقیقت تکامل می یابد، اما درجات پایین تر حقیقت علم مدنظر نیست. و علمی که به نفس الامر اثابت نکند، مجاز علم است و سقراط بشریت را دعوت به کنار زدن پرده وهم و پندار می کند و همه را فرا می خواند به معقول اول بشریت؛ حال آنکه فلسفه دعوت به معقول ثانی می کند و در لایه های غبارآلود محصور نیست و حیاتی واقعی داشته و به آسانی بدست نمی آید.
شایان ذکر است، هفدهمین همایش بزرگداشت ملاصدرا چهارشنبه، یکم خرداد با سخنرانی آیت الله سیدمحمد خامنه ای، رییس بنیاد حکمت اسلامی صدرا در مجتمع آدینه آغاز شده و تا عصر امروز ادامه دارد.
پایان پیام/

 

کد خبر 256279

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha