مسعود دریس، معاون طرح و برنامه بنیادفرهنگی مهدوی موعود(عج) در گفتوگو با خبرنگار حوزه مهدویت خبرگزاری شبستان با طرح سوالی مبنی بر اینکه دلایل ضروری آشنایی با روش های مقابله ای، فتنه شناسی و فتنه ستیزی در دوره آخرالزمان چیست؟ گفت: حجم سنگین تبلیغات علیه مسلمانان، استیلای خبری و رسانه ای دشمنان، وجود شبهات و پرسش های بسیار و تولید مستمر شبهه های دینی ازسوی دشمن، رواج فرهنگ لذت گرایی و رفاه زدگی، دسترسی آسان و حتی قانونی(در برخی فرهنگ ها) به مفاسد اخلاقی جنسی و دامن زدن نهادهای رسمی، دولتی و قانونی به این مفاسد، فروپاشی نظام خانواده و تبدیل خانه ها به یک استراحت گاه شبانه با توجه به روابط آزاد دختر و پسر و زن و مرد و گریز جوانان از پذیرش مسئولیت خانوادگی ازجمله ضروریات توجه به مقابله با انحرافات است.
وی بروز بحران هویت در جوانان، اشتغال بیش از حد به فعالیت های دنیوی و غفلت از آخرت به خاطر بحران های اقتصادی و طمع ورزی، تعدد و تنوع مکاتب فردی و الحادی با شعارهای ضددینی و شیطانی، وجود حاکمان فاسد سیاسی و روشنفکران دین ستیز را از ملزومات آشنایی با فتنه شناسی در دوره آخرالزمان عنوان کرد.
دریس اظهارداشت: مهارت های مقابله ای کمک می کند تا راهبرد و روش های مفید در دسترس داشت، هنگام مواجه شدن با مشکلات و معضلات بتوان آن ها را تحمل کرد و با حداقل خسارت ممکنه از آن ها عبور کرد.
معاون طرح و برنامه بنیادفرهنگی مهدوی موعود(عج) روش نه گفتن و اجتناب را یکی از اصلی ترین روش های مقابله ای و مهارت های لازم برای حیات طیبه در دروه آخرالزمان دانست و بیان کرد: نه گفتن به افراد، افکار، جریان ها و محیط های غیرمناسب و آلوده وجود این مهارت موفقیت های مثبت انسان را به شدت ارتقاء می بخشد و منابع و آثار متعددی ازجمله مدیرت زمان، ذخیره سازی زمان، حذف زوائد زندگی و مفیدسازی آن، سالم ماندن در محیط های آلوده، فرصت سازی برای برنامه ریزی و مدیریت فردی، سلامت روح و جان از آلودگی ها، صیانت از حریم دینی و اخلاقی فرد و عدم عقوبت آخرتی و مصونیت از خشم الهی دارد.
وی افزود: یکی از مشخصات دوره آخرالزمان رواج گناه، تباهی، فساد و هرج و مرج فرهنگی و اخلاقی است. دوره ای که در آن همه ارزش های انسانی و اسلامی به مخاطره می افتد و چه بسا ارزش ها و هنجارهایی که به ضد ارزش و ناهنجاری تبدیل شود، داشتن مهارت صبر و استقامت در مقابل گناه بسیار مفیدتر بوده و در دوره آخرالزمان مهم است.
دریس گفت: مراقبت به معنای محافظت از خود در برابر شرایط بد، افراد ناباب و اندیشه های ناسالم و رفتارهای اشتباه است، کسب مهارت مراقبت به ویژه در دوره آخرالزمان برای سالم ماندن بسیار ضروری است؛ چرا که در صورت عدم مراقبت از خود، ممکن است انسان به وادی هلاکت بیفتند.
معاون طرح و برنامه بنیادفرهنگی مهدوی موعود(عج) بیان داشت: ازجمله شیوه های لازم برای زندگی دوره آخرالزمان مهارت های خودافزایی اخلاقی است. خود افزایی اخلاقی به معنای تحصیل زیبایی های اخلاقی و زینت آرایی روح به مکارم اخلاقی و شخصیت افزایی معنوی خود است.
وی بابیان اینکه پیامبر اکرم(ص) هدف بعثت خویش را اتمام مکارم اخلاقی و زیباسازی روح و روان بشریت معرفی می کنند، گفت: آراسته شدن دل به زیبایی های معنوی و صفات پسندیده دارای آثار و منافع بی شمار دنیوی و آخرتی است که روایات اهل بیت(ع) به این آثار اشاره می نمایند.
دریس بااشاره به اینکه یکی از آسیب های اخلاقی دوران آخرالزمان یأس و ناامیدی و خود ناتوان سازی است، اظهارداشت: عوامل پیدایش این حالت منفی اخلاقی در افراد غلبه ظاهری دشمن و فرهنگ باطل، ضعف جبهه حق، طولانی شدن عصر غیبت و عدم تلاش و جدیت اهل ایمان در مقام عمل و عبادت و اصلاح گری فردی و اجتماعی است، از این رو یکی از توصیه های مکرر قرآن و اهل بیت(ع) برای اهل این دوران، جدیت و جهاد در دو جبهه درونی(جهاد با نفس) و جبهه بیرونی(اصلاحگری اجتماعی) است.
معاون طرح و برنامه بنیادفرهنگی مهدوی موعود(عج) بیان داشت: در دوره پرخطر آخرالزمان که فتنه، تاریکی، شک و تحیر، غلبه ظاهری باطل، ارتداد و برگشت از دین، بداخلاقی، بی اخلاقی و تشویق به بدی ها و منکرات از ویژگی های آن است، برای پایداری ایمان و اخلاق و تقویت عقیده و معنویت هر انسان نیازمند پناهگاه علمی و دژی مستحکم و معنوی است تا بتواند از خود در برابر این آسیب ها و آفات محافظت کند.
وی افزود: استراتژی راهبردی اهل بیت(ع) در این دوره برای نجات بخشی مومنان، پناه بردن به قرآن و تمسک به آیات بینات آن است. این رهنمودها در دو بخش عام تمسک به قرآن در همه دوران ها و شرایط خاص تمسک به قرآن در شرایط بحرانی و به ویژه دوره آخرالزمان قابل پیگیری است.
دریس گفت: یکی از روش های لازم برای زندگی موفق و روبه رشد علم افزایی مداوم و توانایی ایجاد فضای علمی و پرشور در زندگی است که از مهمترین و فراگیرترین راهکارهای ایجاد این فضا، داشتن مهارت خواندن و انس با کتاب و کتابخوانی است.
معاون طرح و برنامه بنیادفرهنگی مهدوی موعود(عج) افزود: این درحالی است که براساس رهنمودهای پیشوایان دین، یکی از شیوه های مقابله با حوادث آخرالزمان و یکی از مهارت های لازم آن دوران نیز مهارت کتابخوانی و حفظ آثار مکتوب آن است.
وی با بیان اینکه از دیدگاه اسلام ازدواج زیباترین و دوست داشتنی بنایی است که شکل می گیرد و این بنای انسانی برپایه محبت، عدالت، خدمت، معنویت و سخاوت بنیان گذاری شده است، خاطرنشان کرد: ازجمله عوامل مهم موفقیت در زندگی کسب مهارت های خانه داری، خانواده داری برای زن و مرد در روابط دوسویه زناشویی و روابط چندسویه با فرزندان و سایر نزدیکان است.
دریس بااشاره به اینکه یکی از مهمترین سرمایه های معنوی انسان، سرمایه دین، اخلاق و ادب است که حفظ این سرمایه به هزینه های مادی و معنوی و تلاش و کوشش بسیار نیاز دارد، ادامه داد: برای حفاظت از سرمایه دین در دوره پرخطر آخرالزمان راهکارهایی در روایات آمده است که می توان به ارتباط با خدا، خواندن دعای معرفت و ثبات، تلاش برای تحصیل باور استدلالی و یقین، کسب محبت اهل بیت(ع)، معرفت افزائی، عقل مداری، ادب گرایی، فقاهت دینی، قرآن محوری، عدم سختگیری و سهولت و روش امیدواری و انتظار در این خصوص اشاره کرد.
معاون طرح و برنامه بنیادفرهنگی مهدوی موعود(عج) کسب مهارت امیدواری و تولید امید در دیگران و فضای جامعه خصوصا در دوره آخرالزمان از ضروری ترین مهارت های لازم زندگی دانست و بیان داشت: در این دوره عوامل متعددی به یأس و بدبینی نسبت به آینده دامن می زنند، عواملی چون غیبت و پنهانی امام زمان(عج) و طولانی شدن آن، فعالیت مکاتب و فرقه های گوناگون فکری و اخلاقی با حجم تبلیغاتی سنگین دینی و ایجاد تحیر در انسان ها، ارتداد عناصر مشهور به دیانت، استیلا و سلطه خبری رسانه های ضد دینی در جهان و ورود هنرمندان و روشنفکران غیرمتعهد در تخریب افکار و ارزش ها و تبلیغات ضعیف حق جویان و ناتوانی دینداران.
وی همچنین ادامه داد: فراوانی گناهان و خطاهایی همچون: رباخواری، حرام خواری، رشوه، انحرافات جنسی، قمار، شراب و قانونی شدن و فرهنگی شدن آن ها، وجود علمای سوء و ضددین و کم تعدادی و ناشناخته بودن عالمان معنوی اصیل و با تقوی، کوتاهی افراد برای استحکام مبانی دینی خود، وجود شبهات فراوان دینی و تکثیر آن ها، تضعیف نهاد خانواده و تجمل گرایی، رفاه طلبی و اسراف گری و راحت طلبی نیز به ناامیدی نسبت به آینده دامن می زند.
دریس گفت: در برابر این عوامل متعدد یأس آفرین چه بسا حفظ دینداری و مقاومت کردن، امری محال به نظر برسد و همین دلیل روایات معصومین(ع) به حفظ حالت امیدواری و درک ارزشمندی آن سفارش بسیار شده و حتی احراز آن نوعی عبادت تلقی شده است.
پایان پیام/
نظر شما