علم حضرت زینب (س) لدنی بود یا اکتسابی؟

بهترین دلیل بر علم حضرت زینب (س) سخنان بدون نقص و پر محتوای ایشان در واقعه عاشورا و پس از آن در شام است که قطعا بر علوم خاصی تسلط داشته و قلب و روح شان گنجینه معارفی بوده که قابل توجه است.<BR> <BR>

حجت الاسلام والمسلمین مهدی اسماعیلی، مدیر گروه حدیث پژوهشکده باقرالعلوم (ع) در تعریف علم لدنی به خبرنگار شبستان گفت: در تعریف علم لدنی باید بگویم این قسم، علمی است که از طریق کسب تجربه و دانش آموختگی در محضر استاد و تلمذ حاصل نمی شود و حالتی الهامی دارد و خداوند به هر بنده ای که اراده کند عطا می فرماید.
وی تصریح کرد: مثلا انبیا و پیامبران الهی به وسیله وحی این گنجینه الهی را دریافت می کردند و در هیچ مدرسه و کلاسی و از هیچ فرد و بشری این علم را دریافت نکردند. پس از انبیا، اوصیا و اولیای خداوند نیز این علم را به گونه و شیوه های دیگری دریافت می کردند که از آن جمله می توان الهام به قلب و ذهن یا برقراری ارتباط با فرشته ای غیر از حضرت جبرئیل به آن اشاره کرد.
حجت الاسلام اسماعیلی با بیان اینکه از این تعریف، جایگاه علم اکتسابی نیز مشخص می شود و بدیهی است این علم از طریق آموختن حاصل می شود، ادامه داد: اما در خصوص بانوی بزرگوار اسلام حضرت زینب(س) باید گفت نمی توان ادعا کرد ایشان علم لدنی داشته و باید در این زمینه توقف نمود. اما نباید فراموش کرد که ایشان دانش آموخته مکتبی است که در آن از تعالیم پیامبر گرامی اسلام (ص)، احضرت علی (ع)، حضرت زهرا (س)، امام حسن و امام حسین(علیهم السلام) بهره وافر برده اند و این یادگیری طی سال های طولانی انجام شده است. وی افزود: در بسیاری از موارد که افراد مختلف به این معصومین(ع) مراجعه و سوالات خاصی را مطرح می کردند، ایشان در این مجالس حضور داشتند و در جریان این گفت و شنودها قرار می گرفتند و در نتیجه دریچه ای از علوم روی حضرت (س) گشوده می شد.
حجت الاسلام اسماعیلی بیان کرد: بنابراین نمی توان ادعا کرد که علم حضرت زینب (س) لدنی بوده و اگر کسی چنین ادعایی کند، باید دلیل محکمی بر آن اقامه کند. اگرچه ایشان شخصیت بزرگی دارند، اما برای اثبات بزرگی ایشان نباید به هر وسیله ای تمسک جست ضمن اینکه نباید فراموش کنیم بزرگ زاده همیشه بزرگ است.
مدیر گروه حدیث پژوهشکده باقرالعلوم (ع) در پاسخ به این سوال که مصدایق علم حضرت زینب (س) در چه ظرف زمان یا مکانی ظهور و بروز می یافت، عنوان کرد: متاسفانه به دلیل شرایطی که زمان حیات ائمه معصومین (ع) در جامعه حاکم بود، بسیاری از علومی که از سوی ایشان نقل می شد از روی تعمد یا غفلت جمع آوری و منتشر نمی شد، این اتفاق در زمان حیات این بانوی مکرمه نیز متاسفانه افتاده است و قطعا بسیاری از سخنان ارزشمند و علومی که می توانست از ایشان به دست ما برسد و در مسائل مختلف راهگشا باشد، به همان دلایل ذکرشده در دسترس مسلمانان و جامعه بشری قرار نگرفت.
وی تاکید کرد: اما اینکه بهترین دلیل بر علم ایشان و اینکه شخصیت حضرت (س) از این بُعد کم نظیر بوده، سخنان بدون نقص و پر محتوای ایشان در واقعه عاشورا و پس از آن در شام است که با بررسی آن می توان دریافت این سخنان از زبان شخصی بیان شده که قطعا بر علوم خاصی تسلط داشته و قلب و روح شان گنجینه معارفی بوده که قابل توجه است.
حجت الاسلام اسماعیلی خاطرنشان کرد: یک فرد در شرایط عادی وقتی سخنرانی می کند ممکن است با خطا و اشتباه در گفتن مطالب و جمع بندی آن مواجه شود اما در استنادات، اشارات و بیانات حضرت کوچکترین خطایی نمی توان یافت و این موضوع نشان از آن دارد که ایشان منبعی از علوم برگرفته از جد بزرگوار خویش و پدر و مادر و برادران معصوم علیهم السلام خود در سینه داشته اند.
پایان پیام/

 

کد خبر 257327

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha