هادی حوری معتقد است گستردگی خطوط قرمز در موضوعات دفاع مقدس و انقلاب، باعث محدودیت نمایشنامهنویسان شده است.
هادی حوری؛ نمایشنامه نویس؛ پیرامون شعار زدگی بسیاری از متون نمایشی با مضامین دفاع مقدس و انقلاب اسلامی به خبرنگار صحنه گفت: گاهی فضای تئاتر کشور به سمتی میل میکند که نمایشنامهنویس برای اجرای متن خود مجبور میشود به شعاری نویسی روی آورد. وقتی نمایشنامهنویسی میبیند متن شعارزدهاش بیشتر مورد توجه مسئولین است، همچنان به شعارینویسی ادامه میدهد. پس سلایق مدیران تئاتری بر نازل شدن سطح کیفی متون برخی موضوعات، تاثیر محسوس دارد.
وی ادامه داد: نمایشنامهنویسی در موضوع دفاع مقدس با توجه به شرایط جامعهی ما ناخودآگاه شعاری هست ولی تاکید موکد بر رعایت خطوط قرمز در موضوعات انقلاب و دفاع مقدس باعث میشود نمایشنامهنویس به شعارینویسی سوق پیدا کند.
این کارشناس تئاتر در پاسخ به این سوال که با توجه به شرایط موجود چرا نویسندگان با خلاقیت خود از شعارینویسی دوری نمیکنند گفت: گاهی به دلیل بیسوادی برخی کارشناسانی که برای متولیان تئاتر دست به انتخاب میزنند، و نیز بیسوادی برخی مدیرانی که برای اجرای نمایشها مجوز صادر میکنند، جلوی بروز خلاقیت نویسندگان گرفته میشود. متاسفانه اگر یک کارشناس، به علت بیسوادی خودش، محتوای متنی را دریافت نکند، نظر بر رد آن متن نمایشی میدهد. برای همین معتقدم خیلی اوقات جلوی کار نوآوران اینگونه گرفته میشود.
حوری همچنین افزود: با اینکه تعداد نویسندگان حرفهای ما چندان گسترده نیست اما به هرحال مگر میشود در میان همین تعداد، نویسندهی خلاق نداشته باشیم؟ حتما داریم ولی فضا و امکانات محدود اجرایی تئاتر نیز اجازه نمیدهد خلاقیت نویسندگان به مرحلهی شکوفایی و منصهی ظهور برسد. منظور آنکه فرصت دیده شدن آثار نویسندگان بسیار محدود است.
وی ادامه داد: در نظر بگیرد در طول جشنوارههای یکسال کشور، چه تعدادی متن نمایشی نوشته میشود و چند درصد آنها فرصت دیده شدن پیدا میکنند. آیا همهی آن آثاری که در ارزشیابیها رد میشوند دارای هیچ خلاقیتی نیستند؟ البته که میتوان در میان آثار مردود شده آثار کم و بیش خلاقی هم جست اما فرصت بروز این خلاقیت به نویسندهاش داده نمیشود.
این نمایشنامه نویس خاطرنشان کرد: خود من بیش از چهل متن نمایشی نوشتهام ولی از این تعداد، آثاری مجوز اجرا گرفتهاند که به نظر خودم خلاقیت کمتری نسبت به بقیهی آثارم دارند و کمتر دوستشان دارم. ضمن اینکه بخشهای اساسیای هم از همان آثار به صحنه رفته به دلایل گوناگون حذف شدهاند.
وی در مورد متن نمایش "اگر سپیده سر زده" که در حال حاضر به کارگردانی سیدجواد روشن در تماشاخانهی "ماه" حوزه هنری به صحنه میرود اظهار داشت: در نمایش "اگر سپیده سر زد" بخشی از متن با توجه به سلیقهی کارگردان حذف شده است البته من نیز این را پذیرفتهام و گلایهای هم ندارم و به جواد روشن نیز گفتهام که این نمایش در اجرا، مولفهی شماست من اعتراضی ندارم اما به هر حال قسمتهایی از متن من حذف شده است.
هادی حوری در مورد ممیزیهایی که گاهی توسط کارشناسان نظارتهای ارزشیابی بر متنهای نمایشی لحاظ میشود توضیح داد: البته اضافه میکنم که تمام کارشناسان نظارتهای ارزشیابی، بیسواد نیستند اما همان دوستان نیز گاهی در چهارچوبهای قرار میگیرند که چارهای جز حذف ندارد و دستشان بسته است. خود من جز کارشناسان شورای ارزشیابی اداره کل هنرهای نمایشی بودهام و از تنگناها و چهارچوبها با خبرم. اما متاسفانه خطوط قرمزی که برای تئاتر تعیین شده به شدت گسترده و سلیقهای است.
وی همچنین اضافه کرد: بارها تلاش شده است که منشوری تهیه شود که مبنا تصمیمات شورای نظارت ارزشیابی اداره کل هنرهای نمایشی باشد که تکلیف نویسندگان نیز مشخص باشد اما متاسفانه نبود چنین منشوری، باعث بلاتکلیفی هموارهی نویسندگان است.
حوری با بیان اینکه نویسندگان همواره باید خود را با سلایق مدیران سازگار کنند گفت: صحبت اصلی نویسندگانی که میخواهند آثارشان در جشنوارهها و صحنهها دیده شود این است که آقایان مدیر! لطفا سلایق خود را با صراحت بیان کنید تا بر مبنای آن بنویسیم! و ضمنا بگویید تا چه مدتی مدیر هستید و سلایق مدیر بعدی که به جای شما خواهد نشست چقدر با سلایق شما مطابقت دارد؟ متاسفانه این بلاتکلیفی نویسندگان از دلایل اصلی نزول سطح آثار نمایشی است.
هادی حوری در پایان گفتگوی خود در مورد گرایشهای اخیر حوزه هنری در نمایشهایی که در یکسال اخیر به صحنه برده است گفت: به نظر میرسد در حال حاضر در مدیریت تئاتر حوزه هنری گرایش به سمت عملی شدن تئوریهای آکادمیک تئاتر وجود دارد و سعی کرده از آثار شعاری دوری کند و نیز مطلع هستم در تئاتر مراکز استانی حوزه هنری نیز تکاپویی به وجود آمده است که این حرکت حتما به ثمرات مثبتی خواهد رسید البته اگر ادامه پیدا کند. اما اینکه چقدر این حرکت به نتیجهی کاملا مطلوب برسد وابسته به امکاناتی است که در خدمت مدیریت تئاتر حوزه هنری قرار گیرد و اینکه چقدر دیگر عوامل برای اجرایی شدن تئوریهای رییس مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری همراهی خواهند کرد که در هر حال آغاز حرکت حوزه هنری قابل تقدیر است.
نظر شما