خبرگزاری شبستان- فرهنگ و ادب: بعد از برنامه موفق اردوی آموزشی یک روزه بازدید از چاپخانههای تهران که اسفندماه سال گذشته به همت دفتر امور چاپ و معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با هدف آشنایی خبرنگاران حوزه ادبیات و کتاب با مراحل چاپ برگزار شد، این بار نیز به همت اتحادیه و تعاونی چاپخانه داران، برنامه بازدید سرپرست معاونت امور فرهنگی ارشاد به همراه تعدادی از خبرنگاران از شهرک صنعتی شمس آباد که تعداد اندکی واحدهای چاپی در آن فعال هستند، در روز چهارشنبه 8 خرداد ماه ترتیب داده شد.
در این سفر 6 ساعته، «علی اسماعیلی» سرپرست معاونت امورفرهنگی، «احمد علمشاهی» مدیرکل دفترامور چاپ ارشاد، تعدادی از اعضای سیاستگذاری صنعت چاپ کشور و تعداد معدودی از خبرنگاران خبرگزاریها، از روند کار در دو چاپخانه فعال در شهرک صنعتی شمس آباد با نامهای «آریا بنیامین» و «بسپار شفاف پوشش»، چاپخانه «فرا رنگ آریا» واقع در 5 کیلومتری تهران و همچنین شرکت چاپ و انتشارات دانشگاه پیام نور که واقع در داخل شهر تهران بود، بازدید به عمل آوردند.
* بازدید سوم: 5 کیلومتری تهران، چاپخانه فرارنگ آریا
تولیدکننده جعبههای سیگار باکیفیت و انتقاد از واردات انبوه این جعبهها به کشور
چاپخانه شرکت چاپ و بسته بندی فرارنگ آریا، مقصد سوم بازدید بود که در 5 کیلومتری تهران قرار داشت. «امیرحسین رازقی» مدیرعامل این چاپخانه در ابتدای امر توضیحاتی درباره روند چاپ و تعداد دستگاههای فرارنگ آریا در اختیار خبرنگاران قرار داد. وی گفت: فعالیت شرکت ما در دو بخش چاپ جعبه بسته بندی و نشریات انجام میدهد و ما دستگاههای لازم برای انجام این امور را هم در حوزه چاپ و هم در حوزه صحافی در اختیار دارد که همگی وارداتی از کشور آلمان است. از 4 دستگاه حوزه چاپ و صحافی این شرکت دو دستگاه 4.5 ورقی سایز بزرگ و یک دستگاه دو ورقی، خط کامل صحافی فعال هستند.
رازقی ادامه داد: این چاپخانه عمده جعبههای مربوط به محصولات غذایی، آرایشی و بهداشتی و نیز برخی کتب نفیس و کتابهای آموزشی حوزه زبان انگلیسی را در کشور تولید میکند.
مدیرعامل چاپخانه فرارنگ آریا با بیان اینکه در حال حاضر با 50 درصد ظرفیت تولیدی خود کار میکنیم، در مورد صادرات این چاپخانه توضیح داد: به خاطر ضمانتنامههای بانکی، امکان صادرات را نداریم و تقریبا اکثر مشتریهایمان را به خاطر نوسانات نرخ ارز از دست دادهایم. فرارنگ آریا، صد درصد خصوصی است و اخیراً فشار بانکها برای وصول مطالبات معوق بابت تسهیلاتی که ما از صندوق ذخیره ارزی دریافت کردهایم، زیاد شده است و این در حالی است که ما با این وضعیت تولید حتی نمی توانیم اقساط را پرداخت کنیم.
وی در ادامه یکی از اصلیترین مشکلاتش را بحث واردات محصولات چاپی به ویژه واردات جعبههای سیگار از گمرک بوشهر دانست و تاکید کرد: ما در چاپخانه فرارنگ آریا جعبههای سیگار با کیفیت بسیار بالایی تولید میکنیم، دولت به راحتی اجازه واردات این جعبههای خارجی را که دارای کیفیت لازم هم نیست، میدهد.
پس از توضیحات مبسوط رازقی، به سمت اتاقی در طبقه فوقانی چاپخانه هدایت شدیم که در آن، تمامی محصولات چاپی فرارنگ آریا و همچنین تعدادی نمونههای خارجی چاپی برای مقایسه کیفیت آنها با نمونههای داخلی ارائه شده بود.
* بازدید چهارم: شرکت چاپ و انتشارات دانشگاه پیام نور
کتابهای ارزان چاپخانه پیام نور/ دستگاه فیلم لیتوگرافی 50 ساله در این چاپخانه
در ادامه سفر 6 ساعته برای بازدید چاپخانهها، «قاسم حمزهای» مشاور «علی اسماعیلی» سرپرست معاونت فرهنگی ارشاد و همچنین مدیر شرکت چاپ و انتشارات دانشگاه پیام نور، به ما ملحق شد تا آخرین بازدید را نیز از این شرکت چاپ داشته باشیم.
وی قبل از اینکه به چاپخانه وارد شویم، توضیحاتی درباره فعالیت چاپخانه پیام نور ارائه داد و گفت: این چاپخانه، پس از انقلاب اسلامی در اختیار دانشگاه پیام نور قرار گرفت و با عنایت ویژه مسئولان سابق دانشگاه پیام نور از جمله آقایان «سیدمحمدحسینی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و «علی اسماعیلی» سرپرست فعلی معاونت فرهنگی وزارت ارشاد، چاپخانه انتشارات دانشگاه پیام نور در حال حاضر توانایی تولید 6 هزار عنوان کتاب درسی را در سال دارد که 5 هزار عنوان آن کتاب های دانشگاه پیام نور است.
افزایش تیراژ کتابهای پیام نور از 7 به 16 میلیون نسخه در آینده نزدیک
وی خاطرنشان کرد: تمامی مراحل تهیه چاپ و توزیع این کتابها در چاپخانه انتشارت دانشگاه پیام نور انجام می شود که بیش از یک میلیون دانشجوی دانشگاه پیام نور کتابهای چاپ شده در این چاپخانه را مورد استفاده قرار میدهند.
حمزهای ابراز امیدواری کرد که تیراژ کتابهای پیام نور از 7 میلیون به 16 میلیون نسخه در آینده نزدیک برسد و افزود: چاپخانه انتشارات دانشگاه پیام 2 هزار عنوان کتاب خود را با تیراژ 7 میلیون جلد در سال تولید می کند و ما برای رساندن این عدد به 16 میلیون جلد برنامه مشخصی داریم.
مشاور معاونت فرهنگی ارشاد بیان کرد: چاپخانه انتشارات دانشگاه پیام نور بیش از 800 نماینده در بخش خصوصی در سراسر کشور دارد که به صورت زنجیرهای کتابهای انتشارات دانشگاه پیام نور را توزیع میکنند.
وی با اشاره به اینکه هزینه تولید هر صفحه از کتابهای دانشگاه پیام نور 35 تا 50 تومان و هزینه پرداختی دانشجویان 10 تا 12 تومان است، گفت: کتابهای انتشارات دانشگاه پیام نور ارزان ترین کتابهای درسی در کشور محسوب می شود و این به خاطر این است که دانشگاه به ما یارانه میدهد؛ در حالی که هر صفحه از کتابهای ما 35 تا 50 تومان هزینه بر می دارد، هر صفحه برای مصرف کننده که همان دانشجو باشد 10 تا 12 تومان هزینه می برد.
دستگاه فیلم لیتوگرافی 50 ساله در چاپخانه پیام نور
به گزارش شبستان، چاپخانه دانشگاه پیام نور دو خط تولید قدیمی و سنتی و جدید دارد که بخش لیتوگرافی قدیمی آن، دستگاه فیلمی به قدمت 50 سال را در اختیار دارد که برند کریش آلمان است. همچنین بخش لیتوگرافی جدید آن نیز بسیار فعال است.
پس از بازدید از انبار کتابهای چاپ شده دانشگاه پیام نور و صرف ناهار، نشست علی اسماعیلی با اعضای شورای سیاستگذاری صنعت چاپ کشور برگزار شد و بعد از آن نیز اسماعیلی و اعضای این شورا به سوالات خبرنگاران پاسخ دادند.
پایان پیام/
گزارش: آزاده فضلی
نظر شما