عبدالله امیدی، روانشناس و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، با بیان اینکه باورها هم جنبه فردی و هم اجتماعی دارند، گفت: بررسی نقش باورها به این صورت است که به دنبال باورها، انتظارات و به دنبال انتظارات هیجان برای عمل به وجود می آید یعنی براساس آن باورهایی که داریم انتظاراتی در ذهن ما شکل می گیرد که می خواهیم آنها را به مرحله عمل برسانیم.
وی اظهارکرد: زمانی که شما باور به معاد دارید، انتظار یک پیامد در ذهن شما شکل می گیرد که براساس آن انتظار، ما می توانیم رفتارهای خود را تنظیم کنیم. .بنابراین به دنبال باور به معاد، انتظار شکل می گیرد از این رو یک رابطه علمی در ما شکل می گیرد که اگر من این رفتار را انجام دهم، در آینده که تحت عنوان معاد در متون دینی از ان یاد می شود من به پیامد رفتاری خود می رسم.
امیدی با بیان اینکه معاد، روز داوری و قضاوت اعمال انسانها است، افزود: چنین باوری ما را متوجه اعمال و مراقبت از رفتارمان می کند که مبادا پیامد منفی یا مجازاتی برای ما در پی داشته باشد و از جنبه مثبت نیز قابل بررسی است .اگر انسان انتظار و اعتقاد داشته باشد که رفتار مثبت وی در این دنیا و اخرت به یک نتیجه مثبت منتهی خواهد شد. قاعدتاً این نتیجه مثبت برای انسان نقش پاداش و تربیت کنندگی در رفتارش دارد که در جهت دهی رفتار انسانها نقش مهمی را ایفا می کند.
این روانشناس با بیان اینکه باورهای دینی در هدفمندکردن رفتارهای انسان ها تاثیر بسزایی دارد، تصریح کرد: این باورها به رفتارهای افراد معنا می بخشید که این معنا می تواند موجب هدایت انسان به صراط مستقیم شود.
افزایش جرایم در جامعه، بیانگر تضعیف باورهای دینی افراد
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان بااشاره به تضعیف باورهای دینی افراد در افزایش جرایم در جامعه کنونی ما خاطرنشان کرد: اگر ما جامعه را به عنوان یک سیستمی در نظر بگیریم که در آن زندگی می کنیم باید گفت: یکی از نقش های هر سیستم تنظیم رفتار و هیجانات افراد است اگر این سیستم، پایدار و دارای ثبات باشد موجب بروز رفتارها و هیجانات باثبات می شود، بنابراین اگر در سیستم زندگی و سیستم اجتماعی باورهای مذهبی وجود داشته باشند و این باورها دارای پشتوانه بوده و مورد حمایت نیز واقع شوند، می توانند باعث نظم بخشی و ثبات هیجانی سیستم شوند زیرا در بسیاری از مواقع افراد افکار و اعتقاداتی دارند ولی چون پشتوانه ای ندارند هیچ نقش مثبتی را نمی توانند در زندگی انسان ایفا کنند.
امیدی با بیان اینکه ثبات هیجانی در جامعه ما بسیار ضعیف است گفت: جامعه ما در تنظیم هیجانی و تعادل بخشی نقش خود را به خوبی ایفا نکرده ،این امر تا حدودی به دلیل غفلت از باورهای دینی می باشد زیرا همه به دنبال این هستند که نیازهای خود را فوری، باعجله و بدون صرف وقت ارضاء کنند .اگر در جامعه ای هدف افراد فقط ارضاء نیازها در حال حاضر باشند یعنی همین الان در زندگی به رضایت برسیم این امر باعث می شود که من نتوانم هیجانات با ثباتی داشته باشم و جامعه هم نتواند آن نظم بخشی هیجانی را در افرادش ایجاد کند ،چون نظم بخشی هیجانی ممکن است وجود نداشته باشد و به دنبال این امر رفتارهای خارج از نورم و قاعده که اصطلاحا رفتارهای تکانشی گفته می شود به وجود آید که باعث ایجاد جرم و اعتیاد در جامعه می شود.
نقش باورهای دینی در بقا و دوام یک سیستم
این روانشناس خاطرنشان کرد: باورهای دینی هم مانند یک سیستم ایفای نقش می کند. اگر سیستم به دنبال ارضای نیازهای خودی باشد، بقایش زیرسوال می رود بنابراین باورهای دینی نقش مهمی در بقا و دوام یک سیستم به ویژه در جامعه ایرانی ما که دارای یک پشتوانه مذهبی است دارد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان در ادامه تصریح کرد: به عقیده بنده اگر باورهای مذهبی از سوی خود جامعه درست ارایه و مورد حمایت قرار گیرد در نظم بخشی هیجانی افراد نقش بسیار موثر و مهمی خواهد داشت.
وی بااشاره به نقش نابسامانی های اقتصادی در افزایش جرایم در جامعه افزود: وقتی صحبت از نابسامانی های اقتصادی می شود احتمال ضعیف بودن پشتوانه مذهبی نیز در آن بسیار زیاد است .سیاست یعنی مدیریت و اجرا ،زمانی که مدیریت و ان اعمال سیاسی که در حال انجام است دارای حساب و کتاب باشد (نابسامان نباشد) می تواند باعث حفظ و بقای این سیستم باشد در غیر این صورت سیستم از میان خواهد رفت.
نقش سیاست در جامعه ایجاد امنیت است
امیدی با بیان اینکه اساس امنیت در جامعه پشتوانه مهمی برای نظم هیجانی افراد است خاطرنشان کرد: اگر افراد در جامعه احساس امنیت کنند آرامش و ثبات می یابند. بنابراین نقش سیاست در جامعه ایجاد امنیت است لذا سیاست می تواند ارتباط بسیار تنگاتنگی بین نظم های سیاسی و تنظیم هیجانی و احساس امنیت در یک جامعه داشته باشد.
پایان پیام/
نظر شما