چرا در ساخت بارگاه اهل بیت علیهم السلام از طلا استفاده می شود؟

در دین اسلام از زیور نمودن مساجد به طلا منع شده است با این حال چرا در ساخت بارگاه اهل بیت علیهم السلام از طلا استفاده می شود؟

به گزارش خبرگزاری شبستان، پاسخ به این سوال در ضمن توجه به موارد زیر است:

1) ابتدا باید توجه داشت که احکام مسجد با حرم متفاوت است. این دو مکان هرچند از اماکن مقدس به شمار می روند و در برخی از احکام نیز با یکدیگر یکسانند؛ اما نکته بسیار مهم این که حرمت زینت به طلا، مختص مسجد است نه حرم؛ لذا ادله حرمت زینت به طلا شامل حرم نخواهد شد و اصل زینت نمودن حرم به طلا در دایرۀ عمومات حلیت قرار می گیرد و از طرفی مشمول حکم آیۀ شریفه:«وَمَنْ یُعَظِّمْ شَعائِرَ اللَّهِ فَانَّها مِنْ تَقْوَى الْقُلُوبِ»؛[1] نیز خواهد بود.
 

 

2) تزئین گنبد و ضریح اهل بیت علیهم السلام به طلا و نقره بیانگر اوج محبت شیعه به امامان خویش می باشد و هنگامی که قصد تکریم و تجلیل از اشخاص بی بدیل همچون امامان معصوم است، باید تفاوتی بین آنها و دیگر شخصیت های مورد احترام انسان ها و یا بارگاه های دیگر سلاطین وجود داشته باشد تا تصور نوعی همسانی برای بینندگان حاصل نشود ؛ این امر در عین کم توجهی اکثر مردم ،از اهمیت بسزایی برخوردار است . مثلا در بارگاه امامین کاظمین دیده می شود که بر خلاف سنت معماری اسلامی و شرقی، روی یک بارگاه دو گنبد قرارگرفته تا نشان دهد در زیر این بقعه دو امام مدفون هستند و در واقع ساختن گنبد روی مقابر ائمه به عنوان نماد مذهبی تلقی شده است و مورد قبول عامه مسلمین بوده و جزء فرهنگ جدایی ناپذیر آنهاست.به طوری که حتی غیر مسلمانان نیز هنگامی که با چنین اماکنی روبرو می شوند با این سول مواجه می شوند که چنین اماکن با عظمت بااین گنبد و بارگاه برای چیست؟ مگر چه شحصیتی در این مکان مدفون است که چنین تکریمی از او صورت گرفته است؟ این خود عاملی است که راهی را به سوی هدایت پیدا کنند و حتی شما اگر فرزندان خود را به این اماکن ببرید نا خود آگاه با دیدن این گنبد طلائی که مانند آفتاب بر فراز بارگاه می درخشد سوالاتی در زمینه ی آن مکان خواهد پرسید که این نیز از نگاه دین پژوهی و تربیت دینی جامعه از اهمیت بسزایی برخوردار است و چه فایده ای بالاتر از این که جامعه به این وسیله با اهل بیت و معارف آنها آشنا

شوند و همین امر موجب تحقیق و شناخت این افراد از امام رضا خواهد شد. بنابراین، این نوع تکریم از سوی دوستداران اهل بیت،منشا عقیدتی دارد.

 

3) هرچند در اسلام بر حقیقت و روح تعالیم و معارف دینی تاکید بسیار شده اما ظواهر و امور ظاهری هم از اهمیت بسیاری برخوردار است .اما نمی توان تاثیر شگرف امور ظاهری را در جلب توجه و تالیف قلوب به سمت این مکان ها و در نتیجه، بهره مندی از معنویت و روحانیت موجود در این مکان ها ، انکار کرد . دستوراتی استحبابی مانند خوش صدا بودن موذن و قاری قرآن یا زیبا و آراسته بودن امام جماعت نشان می دهد که توجه به ظواهر و بهره گیری از قدرت احساسات و تمایلات بصری و حسی بشر برای رهیافت به حقیقت باطنی قابل انکار نیست .اگر گفته شود که این کار اسراف است در پاسخ می گوییم که اسراف یه معنای مصرف بیهوده یا مصرفی است که غرض عقلائی در آن تصور نشود در حالیکه هیچ یک از این دو امر در طلاکاری و تزیین مراقد ائمه علیهم السلام وجود ندارد و از سوی دیگر برخی می گویند آیا کمک به فقرا بر طلا کاری گنبد ائمه ترجیح ندارد؟ در پاسخ باید گفت که اسلام قوانین خاصی را برای تامین نیازمندان وضع کرده است که می توان به مساله زکات و خمس و صدقات و ... اشاره نمود، اگر همه ی افراد به این واجب مهم عمل می کردند مشگل فقرا نیز تا حدی مرتفع می شد

بنابراین، مشکل فقر در جامعه، ناشی از عدم پرداخت حقوق مالی همچون زکات و خمس است نه مطلا کردن چند گنبد و ضریح.

تصور کنید که زیارت امام رضا(ع) رفته اید، اگر به جای ضریح نقره ای، آهن و حلبیِ رنگ کرده بود، یا هر چیز دیگر، آیا خودمان نمی گفتیم که چقدر بی قابل است؟ چقدر بی مهری نسبت به امامان کرده ایم و برای او ارزش قائل نشده ایم؟ آیا به خود چنین نمی گفتیم؟

 

4) نکته ی بسیار مهم دیگر که باید به آن توجه کرد این است که بسیاری از منابع مالی در ساخت ضریح و گنبد مراقد اهل بیت علیهم السلام از کمک های مردمی و از موقوفات است و ما نمی توانیم بر خلاف خواست مردم و واقفین، آن اموال را صرف فقراء کنیم؛ مردم به خوبی مراکز جمع آوری کمک به فقراء را می دانند و کو و بیش نیز کمک می کنند اما وجود فقراء موجب نادیده گرفتن خاص مردمی نمی شود.

5) برفرض که ما از طلاکاری و نقره کاری این مراکز مقدس صرفنظر کنیم، آیا با هزینه کردن آن در راه فقراء، فقر ریشه کن خواهد شد؟ مطمئنا چنین واقعه ا ی روی نخواهد داد زیرا تاکنون چندین برابر این هزینها صرف فقرا شده اما هنوز هم ریشه کن نشده است، لذا باید گفت: هر سخن جائی و هر نکته مکانی دارد.

 

-------------------------------------------------------------------------------

[1].الحج/32. هر کس شعائر الهى را تعظیم و تکریم کند، آن نشانه تقواى دلها است.

پایان پیام/
 

 

کد خبر 268585

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha