محمد مهدی کریمی نیا، استاد حقوق در حوزه و دانشگاه و مولف کتاب های "همزیستی مسالمت آمیز در اسلام و حقوق بین الملل" و "ماهیت صهیونیسم و مسیحیت"، "حقوقی بی الملل خصوصی" و "آیات الاحکام جزایی" در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستاندر قم با اشاره به وضعیت شیعیان در کشورهای مسلمان، گفت: شیعیان در کشورهای مسلمان غیر از ایران در مقایسه با اهل سنت جزء اقلیت های دینی و مذهبی محسوب می شوند.
وی ادامه داد: عربستان، کویت و مصر از جمله این کشورهای عرب زبان و مسلمان هستند و وضعیت در آن کشورها با آنچه در ایران با اکثریت شیعه وجود دارد، بسیار متفاوت می باشد.
بر اساس قوانین بین المللی باید حقوق اقلیت های مذهبی را رعایت کرد// مصر در قبال جان شیعیان خود مسئول است
این استاد رشته حقوق با تاکید بر نگاه قانون بین الملل به اقلیت های دینی و مذهبی، تصریح کرد: در قوانین حقوقی بین الملل برای اقلیت های مذهبی احترام قائل شده و حکومت ها ملزم می باشند تا حداکثر حقوق لازم برای پیروان این مذاهب را فراهم کنند.
وی با اشاره به اتفاق اخیر در کشور مصر و به شهادت رسانیدن شیخ شحاته که از شیعیان این کشور می باشد، ادامه داد: حداقل این حقوق، تامین امنیت جانی پیروان اقلیت های مذهبی در کشورهای مختلف است به لحاظ سازمان بین الملل و مجامع بین المللی کشور مصر در مقابل این اتفاق و در خصوص وضعیت شعیانش مسئول است.
مولف کتاب "همزیستی مسالمت آمیز در اسلام و حقوق بین الملل" گفت: می توان از طریق سازمان کنفرانس اسلامی و اتحادیه عرب به کشور مصر گوشزد کرد که ملزم به رعایت حقوق شهروندان خود و به ویژه اقلیت های مذهبی است.
وی با بیان اینکه سازمان دیده بان حقوق بشر مسئول رسیدگی به این نوع مسائل می باشد، خاطرنشان کرد: این سازمان به لحاظ بین المللی در این موضوع مسئولیت دارد و کفرانس کشورهای اسلامی نیز به لحاظ اینکه این اتفاق نسبت به اقلیتی از مسلمانان رخ داده وظیفه دارد تا از طریق اتحادیه عرب که اتفاقا مصر خود یکی از اعضای تاثیرگذار ای اتحادیه است، نسبت به اتخا موضعی مناسب اقدام کند.
نقش دانشمند الازهر در ایجاد آرامش در مصر بسیار پررنگ است
کریم نیا تصریح کرد: کشور مصر باید از جنبه حقوق اقلیت های مذهبی به این مسئله توجه کند و از جهتی هم دانشمندان دانشگاه الازهر باید حقوق شیعیان در این کشور را به رسمیت بشناسند چرا که این حرکت تاثیر غیر قابل انکاری در بهبود این وضعیت خواهد داشت.
حرکت آیت الله بروجردی و شیخ شلتوت، نقشه راهی مناسب برای رسیدن به منطقه اسلامی و متحد
وی با اشاره به گذشته ای از دانشگاه الازهر و اقدامات شیخ محمود شلتوت برای بهبود روابط شیعیان و اهل تسنن در این کشور افزود: وی که در زمان آیت الله بروجردی ریاست این دانشگاه را بر عهده داشت و از رهبران دینی مصر بود با فتوایی بجا توانست بسیاری از این اختلافات را کم رنگ و حتی بی رنگ کند.
این استاد حوزه ادامه داد: شیخ شلتوت در نتیجه نامه نگاری های فراوان و ارتباط خوبی که با آیت الله بروجردی داشت و در زمان برگزاری همایش تقریب مذاهب در کشور مصر فتوایی مبنی بر این که عمل کردن به قول ائمه اطهار(ع) مجاز است، صادر کرد.
وی تصریح کرد: هر دوی این بزرگان یعنی هم آیت الله بروجردی و هم شیخ شلتوت به تقریب مذاهب معتقد بودند و خواستار زندگی مسالمت آمیز عموم مسلمین اعم از شیعه و سنی در کار یکدیگر بودند.
مجمع جهانی تقریب مذاهب در مقابل کشتار شیعیان موضع آشکار اختیار کند
وی با تاکید بر لزوم توجه فعالان در مجمع جهانی تقریب مذاهب به این موضوع، خاطرنشان کرد: باید اقدام جدی در این خصوص صورت بگیرد و این مجمع با فراخواندن علمای الازهر و اهل سنت تدابیری را فراهم کرده و زمینه را برای زندگی مسالمت آمیز همه اقلیت های مسلمان در کنار یکدیگرفراهم کنند و در ان مسیر می توان به فتاوایی از این دست(فتوای ذکر شده شیخ شلتوت) استاد کرد.
کریم نیا گفت: مشکلی که الآن درگیر آن هستیم به فتواهای برخی علمای وهابیت مربوط می شود که از کشورهایی مثل عربستان، اردن و بعضا مصر نشات می گیرد.
فقهای وهابی با فتواهای مسئله دارشان باعث رواج مسلمان کشی در کشورهای مختلف هستند
وی ادامه داد: این فرهنگ تفرقه و نفرت برانگیز از سوی وهابیت باعث چنین اتفاقاتی در منطقه شده و به این درگیری ها دامن می زند.
وی با تاکید بر لزوم توجه بیشتر این علما به مضامین فتاوا و همچنین تاثیرات آن بر مسائل منطقه، افزود: این افراد فتواهایی می دهند، مبنی بر کافر بودن شیعیان و تعیین جوایزی برای کشتن آنها.
این حقوقدان تصریح کرد: چندی پیش فتوایی از اردن صادر شد که به مهاجمان در سوریه اجازه می داد تا زنان شیعه را اسیر کرده و به عنوان کنیز از آنها استفاده کنند و متاسفانه فتواهای عجیب و غریب از این دست باعث ایجاد اوضاع نافرجامی شده است.
وی با اشاره به روند افزایش چنین فتاوایی در ماه های اخیر، خاطرنشان کرد: متاسفانه در نتیجه این روند رفتارهای سلفی ها در مقابل شیعیان غلیظ تر شده و در ادامه در کشورهای پاکستان، افغانستان، سوریه، مصر و لبنان مردم بیگناه و مخصوصا شیعیان قربانی می شوند.
کریم نیا با تاکید بر لزوم واکنش سریع و اقدام مناسب مجمع تقریب مذاهب اسلامی در این خصوص، گفت: این مجمع دانشمندان شیعه و سنی از کشورهای مختلف را شامل می شود و باید در این خصوص موضعی آشکار و روشن داشته باشند.
اندیشمندان شیعه و سنی می توانند صادر کنندگان چنین فتاوایی را به حاشیه برانند
وی افزود: این اندیشمندان باید با موضع مشخص خود فقهای متعصب وهابی را به حاشیه رانده و باعث نزدیکی بیشتر و زندگی مسالمت آمیز شیعیان و اهل تسنن در کنار یکدیگر شوند.
کشورهای منطقه از ایران الگو بگیرند
نویسنده کتاب "ماهیت صهیونیسم و مسیحیت" گفت: ایران نمونه موفق این الگوست و می توان به رسیدن به اتحاد بین تمام مذاهب اسلامی از راهبرد ایران اسلامی الگو گرفت.
وی تصریح کرد: در کشور ما علمای شیعه و سنی با هم به وحدت رسیده اند و این وحدت امروز به بطن جامعه هم نفوذ کرده و در رفتارهای عموم مردم خودنمایی می کند.
کریم نیا ادامه داد: ما نیازمند حضور جدی سازمان ها و نهادهای بین المللی اسلامی برای حل بحران های این چنینی هستیم و سازمان کنفرانس اسلامی و همچنین مجمع تقریب مذاهب اسلامی با متحدتر کردن مسلمانان در کشورهای مختلف نقش غرقابل انکاری در این خصوص بر عهده دارند.
وی گفت: این نهادها با ارائه راهکارهای خود می توانند وحدت را به مسلمین هدیه کنند و در صورت عملی شدن چنین مسئله ای زمینه ای برای زندگی مسالمت آمیز مذاهب مختلف در کشورهای اسلامی در کنار هم فراهم می شود.
این حقوقدان تصریح کرد: وضعیت امروز سوریه و بمب گذاری ها در عراق و کشته شدن مردم و دیگر اعمال وحشیانه در منطقه همه نتیجه عدم اتحاد و بعضا فتوای فقهای وهابی است و باید نهادهای فعال و مسلمان بین المللی به دنبال راهکاری عملی برای رفع چنی تنش هایی از منطقه باشند.
پایان پیام/
نظر شما