چهارشنبه سوری، زیبایی های قدیمی و زشتی های کنونی

با نزدیک شدن روز های پایانی سال نوبت به آخرین چهارشنبه سال و سنت های دیرینش می رسد که برخی رفتارهای ناهنجار می تواند چهره این شب زیبا را مخدوش کند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از استان چهارمحال و بختیاری، چهارشنبه‌سوری نام جشنی است که تغییر یافته مراسم باستانی پنج روز آخر سال به نام پنجه دزدیده یا اندرگاه است.
 

 

این جشن برگرفته از آیین زرتشتی است که ایرانیان از ۱۷۰۰ سال پیش از میلاد تاکنون در پنج روز آخر هر سال، آن را با برافروختن آتش و جشن و شادی در کنار آن برگزار می‌کنند. (1)
 

مردم استان چهارمحال و بختیاری نیز آئین خاصی را در شب چهارشنبه آخر سال اجرا می کنند که به اعتقاد قدما منجر به دور شدن نحسی از زندگی آنان می شود.


در شب آخرین چهارشنبه سال که در ایرانیان به آن «چهارشنبه سوری» می گویند، نزدیک به غروب آفتاب مردم این استان در حیاط منازل خود چوب خشک جمع آوری کرده سه تل آتش می افروزند، که البته امروزه حیاط منازل کم کم جای خود را به خیابان ها و پارک ها داده و چوب خشک نیز جایگزینی چون لاستیک ماشین و مواد محترقه پیدا کرده است!


پس از آماده شدن آتش تمام افراد خانواده در حیاط جمع شده و از روی تل های آتش یکی پس از دیگری عبور می کنند و این جملات را تکرار می کنند که « زردی من برای تو، سرخی تو برای من» و «غم برو شادی بیا، محنت برو آزادی بیا» پس از آن بزرگ تر خانواده مقداری اسفند بر آتش می ریزید و چشم زخم را برای سال آینده از اهالی منزل دور می کند.


پس از دود کردن اسفند، نوبت به شکستن ظرفی سفالی می رسد که به اعتقاد قدما این کار قضا و بلا را از اهالی خانه دور می کند.


در زمان های گذشته که هنوز بخاری های گازسوز وارد زندگی مردم این منطقه نشده بود، همه افراد خانواده این شب را تا نیمه های آن، دور کرسی جمع می شدند، آجیل می خوردند و فال حافظ می گرفتند.


در این شب، خانواده هایی که به تازگی دختر خود را به خانه بخت فرستاده اند، برای تازه عروس عیدی می برند که این عیدی شامل طبق هایی محتوایی مقداری غذا، سبزه عید، سیب سرخ و هدیه ای از طرف پدر و مادر عروس می باشد.


در برخی مناطق که هنوز سنت پختن نان خانگی به دست فراموشی سپرده نشده است، مادر خانواده نان تازه شب عید را در این شب می پزد و مقداری از آن را نیز بین اقوام نزدیک تقسیم می کند.


خیرات برای اموات خانواده ها نیز از دیگر سنت های پسندیده مردم چهارمحال و بختیاری در شب چهارشنبه سوری می باشد که خوشبختانه هنوز فراموش نشده است.


به راستی آیا این همه سنت زیبا چه کم و کاستی دارد که برای استفاده از مواد محترقه و زخمی کردن عابران که اکثریت آن را نوجوانان و بانوان تشکیل می دهند ایجاد ضرورت کند؟


1- منبع: ویکی پیدیا


پایان پیام/
 

کد خبر 26992

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha