حجت الاسلام محمدرضا ضمیری عضو هیت علمی دانشگاه پیام نور قم، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم با اشاره به دهه تکریم و غبار رویی مساجد گفت: مساجد در صدر اسلام دچار نوسانات مختلفی بوده ولی با این حال همیشه به عنوان یک پایگاه عبادی، معنوی و سیاسی بوده اند.
وی افزود: در زمان پیامبر و ائمه(ع) نیز مسجد علاوه برپایگاه اجتماعی محلی برای رازو نیاز خداوند بوده و انسانها در این مکان مقدس رابطه عاشقانه ای با پروردگار خویش برقرار می کردند.
عضو هیت علمی دانشگاه پیام نور قم، ادامه داد:با توجه به اینکه در صدر اسلام ساختار اجتماعی کاملی شکل نگرفته بود همه مسائل و امورات جامعه ازجمله قضاوت و رفع مشکلات مردم در مساجد انجام می شده است.
حجت الاسلام ضمیری تصریح کرد: در گذشته رسیدگی به امور مهم نظامی، اعزام افراد به جبهه، تجهیز لشکر، مشورت در امور سیاسی کشور،رفع کدورت و اختلاف، تحکیم خانواده و ازدواج با محوریت مساجد برگزارمی شده است.
وی اظهارداشت: مساجد در واقع محل انسجام اجتماعی و وحدت مسلمین بوده و افراد از مناطق مختلف برای ملاقات و رفع مشکل به مساجد مراجعه می کردند.
عضو هیت علمی دانشگاه پیام نور قم، عنوان کرد: درزمان پیامبر(ص) نیز تشکیل خانواده و استمرار آن و رفع نیازهای و سازگاری در بین زوجین در مساجد انجام می شده است.
حجت الاسلام ضمیری یادآورشد: در برخی موارد نیز مساجد به عنوان مرکز آموزش و پرورش بوده و کلاسهای درس در آن برگزار می شده است.
وی ابراز کرد: در عصر حاضر نیز از دیدگاه جامعه شناسی مساجد نقش اثرگذاری بر تمامی نهادهای اجتماعی، خانواده، تعلیم و تربیت و اقتصاد دارد چرا که بسیاری از دادو ستدها در کنار مساجد انجام می شود.
عضو هیت علمی دانشگاه پیام نور قم افزود: استفاده از معماری اسلامی در مساجد از قبیل کاشی کاری، معرق و....از دیگر کارکردهای هنری مساجد است که تاثیر بسیاری در معماری شهری داشته و باید مورد توجه قرار گیرد.
حجت الاسلام ضمیری بیان داشت: امروزه نیز با توجه به گسترش جامعه و تقسیم امور اجتماعی برخی از کارکردهای مساجد در طول تاریخ از جمله قضاوت، رفع مشکلات خانوادگی، ازدواج و..کمررنگ شده است.
وی خاطر نشان کرد: مبدا برگزاری راهپیمایی و تظاهرات علیه رژیم شاه از مسجد آغاز و رهبران سیاسی و انقلابی نیز در مساجد سخنرانی می کردند و در واقع حرکت بیداری اسلامی از مساجد شکل گرفته و آغاز شده است.
نقش کلیدی مسجد در مشارکتهای اجتماعی
عضو هیت علمی دانشگاه پیام نور قم، در ادامه به نقش مساجد در طرح اوقات و فراغت جوانان گفت: برگزاری مسابقات ورزشی،ایجاد پایگاه های بسیج، تشکیل حلقه های صالحین و ..از دیگر کارکردهای مساجد در بحث اوقات فراغت است که نقش موثری در جذب و اندیشه دینی جوانان داشته است.
حجت الاسلام ضمیری افزود: انقلاب اسلامی نیز با توجه به پیشرفت تکنولوژی با برگزاری مشارکت های مردمی و سیاسی در انتخابات ریاست جمهوری، شورا و مجلس برظرفیت کارکرد مساجد افزوده ونقش کلیدی مساجد را در انجام تمامی فعالیت های دینی و سیاسی اثبات کرده است.
وی گفت: برپایی دروس حوزوی و اخلاقی علما و مراجع تقلید درمساجد اهمیت این مرکز دینی را در امور آموزشی و تربیتی و اخلاقی جامعه دو چندان کرده است.
پیوند امام جماعت و جوانان
عضو هیت علمی دانشگاه پیام نور قم تصریح کرد: امامان جماعت یکی از ارکان اصلی مساجد هستند که در جذب مردم و جوانان و ارائه تعالیم و تفسیر ناب علوم دینی و اسلامی نقش اساسی برعهده دارند.
حجت الاسلام ضمیری گفت: باید توجه داشت که دریافت جاذبه های معنوی، عرفانی ، خلاقیت و معرفت بخشی در مسائل سیاسی و اجتماعی از جمله وظائف وکارکرد موثر امامان جماعت در مساجد است.
وی افزود: نقش امامان جماعت در مساجد تنها اقامه نمازو سخنرانی نیست بلکه باید با ایجاد رفاقت و دوستی رابطه خود و جوانان را تقویت کرده و میسر جذب آنها به مسجد را با خلاقیت و نوآوری تسهیل بخشد.
عضو هیت علمی دانشگاه پیام نور قم عنوان داشت: امام جماعت باید معارف و نکات اخلاقی را با کلمات جوان پسند و مؤثر برای آنها بازگو کرده و مسائل و شبهات دینی جوانان را با زبان خود جوانان برطرف سازند.
حجت الاسلام ضمیری ابراز کرد: مشارکت جوانان در امور داخلی مساجد، واگذاری مسؤلیت اجرایی به جوانان، مدیریت فرهنگی، استفاده از خادمین جوان در مساجد و برگزاری اردوهای تفریحی و سیاحتی از جمله کارکرد امامان جماعت و خلاقیت آنها درجذب و هدایت جوانان است.
نقش موثر رسانه در معرفی مساجد
وی یادآورشد: امروزه رسانه به عنوان یک نهاد اجتماعی است که میتواند نقش موثری در معرفی مساجد و اثرات سازنده و مثبت آن در زندگی فردی و اجتماعی افراد ایفا کند.
عضو هیت علمی دانشگاه پیام نور قم، تصریح کرد: پخش مستقیم اذان و اقامه نماز از رسانه ملی، تهیه گزارش از فعالیت های فرهنگی و اجتماعی مساجد و بیان تاریخچه مساجد مهم و اثر گذار تاریخی از جمله وظائف مهم رسانه در بیان اهمیت مسجد در جامعه است.
حجت الاسلام ضمیری ادامه داد: رسانه ها باید رابطه خود را با مساجد نزدیک ساخته و تحولات مهم و اساسی مساجد را برای مردم بازگو کنند و خیرین را در جریان کمبودهای مادی و معنوی مساجد قرار دهند.
وی گفت: امید است با همکاری و کوشش مسؤلین و امامان جماعت در مساجد بتوانیم کاستی های فرهنگی و اجتماعی مساجد را برطرف و راهکارهای مناسب و لازم را در زمینه پیوند مسجد و جوانان ایجاد کنیم.
پایان پیام/
نظر شما