به گارش خبرگزاری شبستان، کتاب "بیداری اسلامی؛ ملاحظات ایرانی و غربی" با گفتارهایی از علی آدمی ابرقویی، روحالله قاسمیان، بهرام اخوانکاظمی، الله کرم مشتاقی، سیدجواد امام جمعهزاده، حسین روحانی، سیدجلال دهقانی فیروزآبادی، مهدی فرازی، رضا سیمبر، ارسلان قربانی شیخنشین، وحید مرادی، حسین مسعودنیا، اعظم خانی، سعید میرترابی به همت انتشارات دانشگاه امام صادق (ع) منتشر شده است.
بنابراین گزارش، در چکیده این کتاب می خوانیم:
"بررسی تحلیلی تاریخ تحول جوامع بشری حکایت از آن دارد که مکتب اسلام به دلیل اصالت ذاتی و حقانیتی که از ناحیه شارع برای آن قرار داده شده است، پیوسته مورد اقبال و توجه عقول سلیم و قلوب پاک بودهاست. با اینحال، دُرّ گرانمایه نزد مسلمانان چنان که شایسته و بایسته بوده، پاس داشته نشده و لذا شاهد برخی از غفلتها، انحرافها و یا جهالتها در موضوع التزام به اصول اسلامی و دعوت به آن بودهایم. آنچه این وضعیت نامطلوب را نقد و اصلاح نموده، لطف الهی و اراده مردان و زنان مؤمنی بوده که توانسته خیزشهای رهاییبخش و نهضتهای اصلاحی را با هدف بازگشت به اسلام پدید آورد. بیداری اسلامی را میتوان نظریهای جامع و کاربردی در این زمینه ارزیابی نموده که دو ساحت نظر و عمل را در حیات انسان تحت تأثیر قرار داده است.
اثر حاضر دربردارنده 9 عنوان مقاله علمی است که در قالب دو بخش اصلی سازماندهی شده است. در بخش اول نویسندگان سعی داشتهاند تا به این سؤال، پاسخ دهند که: مهمترین ملاحظات نگاه دینی (اسلامی ـ ایرانی) به موضوع بیداری اسلامی چیست؟ در این چشمانداز، مقاله اول از منظر مقام معظم رهبری به موضوع نگریسته و در آن مهمترین عللی که در تکوین و ظهور بیداری اسلامی مؤثر بودهاند، فهرست و معرفی شدهاند.
نویسندگان در مقاله دوم، گفتمان انقلاب اسلامی را مبنای تحلیل قرار دادهاند و از این منظر به بیداری اسلامی نگریستهاند. در حالی که در مقاله اول صرفاً عوامل ظهور و توفیق بیداری اسلامی مدّنظر بودهاند، در مقاله دوم الگوی تأثیرگذاری انقلاب اسلامی، تحلیل و معرفی شده است. در سومین مقاله، نویسنده دغدغهای مهم را از منظر دینی در آسیبشناسی آینده تحولات بیداری اسلامی، شناسایی نموده است که عبارتست از: «افراطیگرایی» از آن حیث که منجر به تحریف ماهیت دین و تسویه صورت آن میگردد، میتواند به ابزاری در دست غربیان برای سرکوب بیداری اسلامی تبدیل گردد.
در مقالات چهارم و پنجم نویسندگان از نگاه صرفاً اسلامی ـ ایرانی فراتر رفته و به بررسی رویکردهای دینی درون دو جامعه تونس و مصر پرداختهاند. تلاش آن است که از رهگذر تحلیل و آسیبشناسی وضعیت بیداری اسلامی در این دو کشور، نقاط ضعف این جریان را شناسایی و جهت مدیریت آنها اذهان را حساس سازند.
بخش دوم کتاب به دغدغههای غربیان اختصاص دارد. نخستین مقاله از این بخش به الگوی تحلیلی غرب از بیداری اسلامی (مبتنی بر الگوی تحلیلی دریدا) اختصاص دارد که تغییری شالودهشکنانه از این پدیده ارایه میدهد. در حالی که مقاله هفتم ماهیت نظری دغدغههای غرب را مطرح میسازد، در مقاله هشتم بحث در سطح عملیاتی مطرح شده و گزینههای فراسوی ایران و آمریکا در تحولات جاری بررسی میشوند. هشتمین مقاله سعی دارد به اغراض و منافع راهبردی غرب اشاره کند و از این طریق منطق رفتاری غرب را برای خوانندگان روشن سازد. آخرین مقاله به مطالعهای موردی در خصوص رژیم صهیونیستی می پردازد و اینکه پیامدهای امنیت این وضعیت نوین برای این رژیم جعلی به مراتب شدید و خطرناک است. در مجموع اثر حاضر تلاش دارد تا دو بُعد دیگر از مطالعات بیداری اسلامی را برای خوانندگان مطرح سازد.
فهرست مطالب اصلی کتاب حاضر به شرح زیر است:
فصل1. بیداری اسلامی از نگاه مقام معظم رهبری
فصل2. انقلاب اسلامی ایران و خیزشهای مردمی در جهان عرب
فصل3. اسلامگرایی افراطی در «بیداری» اسلامی: بیمها و دغدغههای جهان تشیع
فصل4. بیداری اسلامی: علل، آسیبها و چشم انداز (مطالعه موردی: جنبش اسلامی تونس)
فصل5. الگوی رفتار سیاسی اخوانالمسلمین مصر پس از انقلاب 25 ژانویه
فصل6. واکاوی بیداری اسلامی براساس نظریه شالوده شکنی دریدا
فصل7. ایران، آمریکا و بیداری اسلامی: فرصتهای فراسو
فصل8. بیداری اسلامی و محاسبات استراتژیک غرب مورد مطالعه: مداخله نظامی در لیبی
فصل9. بیداری اسلامی و امنیت ملی رژیم صهیونیستی
شایان ذکر است، کتاب "بیداری اسلامی؛ ملاحظات ایرانی و غربی" در قطع رقعی و با قیمت 80 هزار ریال برای نخستین بار در سال 1391 منتشر شده است.
پایان پیام/
نظر شما