به گزارش خبرنگار شبستان، بر اساس خبری که به دست خبرنگار ما رسیده، احتمال دارد از این پس کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران زیر مجموعه نهاد کتابخانه عمومی کشور به کار خود ادامه دهد.
بعد از کناره گیری علی اکبر اشعری که یکسال و یکماه بدون حکم ریاست مسئولیت سازمان اسناد و کتابخانه ملی را بر عهده داشت، اخباری مبنی بر انتخاب هادی کیاسری به عنوان ریاست این سازمان منتشر شد، اما به فاصله چند روز این خبر تکذیب شد. و گمانه زنی ها حاکی از عدم پذیرش این سمت از سوی وی بود.
با وجود اینکه وزیر فرهنگ ارشاد اسلامی از معرفی رییس جدید این کتابخانه تا پایان سال خبر داده بود هنوزی خبری از این انتصاب اعلام نشده است. این درحالیست که به گفته یک منبع آگاه تغییرات سازمان اسناد و کتابخانه ملی به تغییر رییس ختم نشده و حالا کار به جایی رسیده که دو سازمان با اهدافی متفاوت ولی همسو می خواهند در یکدیگر ادغام شوند.
در نگاه کلی شاید ادغام دو نهاد کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران با نهاد کتابخانه عمومی کشور بد نباشد، اما گستردگی و عظمت سازمان اسناد و کتابخانه ملی و کارایی های لحاظ شده بر آن سرنوشت این سازمان را در هاله ای از ابهام فرو می برد، همانطوری که همگان می دانند نهاد کتابخانه عمومی کشور نهاد، نهادی غیردولتی است که توسط هیئت امنایی به ریاست وزیر ارشاد اداره میشود، اما کتابخانه ملی به صورت مستقیم زیرمجموعه ریاست جمهوری است و به همین خاطر شاید در ابتدا کمی ادغام آنها دشوار باشد، اما در نهایت میتواند به بالا بردن کارایی هر دو نهاد کمک کند.
سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران موسسهای آموزشی، پژوهشی، علمی و خدماتی است که اساسنامه آن به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است ریاست عالیه این سازمان نیز با رئیسجمهور است .
در سال 1378 سازمان مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی، وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در کتابخانه ملّی ادغام شد و اتفاق مهم دیگری که در دهه 1380 در کتابخانه ملّی روی داد، ادغـام سازمان اسناد ملی کشور با کتابخانه ملّی ایـران و تأسیس « سازمان اسناد و کتابخانه ملّی جمهوری اسلامی» بـود.
شـورای عالی اداری در نود و پنجمین جلسـه خود در سال 1381 بـه پیشنهـاد سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشـور بـه منظـور ساماندهی مدیریت اسنادی و ایجاد هماهنگی بـرای نگهـداری آثـار و اسناد مکتوب ( چاپی و خطی ) و غیر مکتوب و اوراق، مراسلات، دفاتر، و سایر اسناد ملّی در دستگاه های اجرایی و نظایر آن، و همچنین تسهیل در نگهداری و دسترسی به اسناد و صرفه جویی در هزینه های مربوط و جلوگیری از انجام وظایف تکراری کتابخانه ملّی این ادغام را تصویب کرد. بر اساس نمـودار تشکیلاتی مصـوب دی 1381، ریاست سازمان اسنـاد و کتابخانه ملّی جمهـوری اسلامی ایران به انتخاب هیئت امنـای سازمان انتخـاب می شود و بـا حکم رییس جمهور منصوب می شود.
مهمترین وظایف سازمان اسناد و کتابخانه ملّی جمهوری اسلامی گردآوری، حفاظت، سازماندهی و اشاعه اطلاعات مربوط به آثار مکتوب (چاپی و خطی) و غیرمکتوب در ایران یا متعلق به ایرانیان خارج از کشور است و نظارت، هدایت و ارائه خدمات فنی و برنامهریزی و سازماندهی کتابخانههای کل کشور را هم به عهده دارد.اما نهاد کتابخانه های عمومی نهادی مستقل و غیر دولتی است که با هدف بالا بردن مطالعه مفید ایرانیان بنا نهاده شده است.
درستی یا نادرستی این تصمیم و تبعات بعد از ان بر هیچ کس روشن نیست اما اغلب کارشناسان ادغام را کاری انجام نشدنی می دانند که نباید در سازمانی با وسعت و حجم سازمان اسناد و کتابخانه ملّی جمهوری اسلامی صورت گیرد.
با این همه اگر ادغامی صورت بگیرد آیا سازمان اسناد و کتابخانه ملّی جمهوری اسلامی همچنان می تواند با رعایت شرح وظایف و تقسیم درست کار به وظایفش عمل کند و به سیاستهای کلان دولت و کوچکسازی آن کمک کند.
هر چند تصمیم ادغام سازمان اسناد و کتابخانه ملّی جمهوری اسلامی در نهاد کتابخانه های عمومی باعث انسجام بیشتر این دو نهاد در راستای اهداف لحاظ شده در تاسیس آنها باشد، اما نمی تواند کاری کارشناسی شده باشد و برای همین اجرایی شدنش قدری غیر ممکن و به دور از ذهن است، اما باید منتظر بود و دید که تکلیف سازمان اسناد و کتابخانه ملّی جمهوری اسلامی در روزهای آینده چه خواهد شد؟!
پایان پیام/
نظر شما