خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام حسین الهی نژاد، عضو هیئت علمی پژوهشکده مهدویت با بیان اینکه مهدویت به عنوان یک اندیشه اسلامی در میان مسلمانان است، گفت: این اندیشه که در آیات قرآن و گفتار رسول گرامی اسلام(ص) به آن اشاره شده، از ابتدا به عنوان اعتقاد در میان مسلمانان مطرح بوده است. این اعتقاد در فرایند تاریخی مورد دستخوش یکسری پرسش ها و پاسخ ها قرار گرفته که با فراوانی پرسش ها و پاسخ ها و نیز تحلیل های مربوطه، دامنه اندیشه مهدویت گسترده تر شده و حوزه مهدویت پژوهی را به بار آورده است.
وی ادامه داد: در واقع مهدویت پژوهی عرصه ای است متشکل از اعتقاد مهدوی همراه با پرسش ها و مسائل و ایرادهایی که در مجموع این حوزه جمع شده است. یعنی اعتقاد به مهدویت همراه با مسائل گوناگونی که حول این مسائل جمع شده و یک حوزه دانشی را تشکیل داده است.
وی اضافه کرد: بنابر این حوزه مهدویت پژوهی به عنوان یک حوزه دانشی، دارای موضوعی به عنوان مهدویت و مسائل گوناگونی همچون انتظار، غیبت، طول عمر امام، ظهور، حکومت جهانی و دیگر مسائل است.
وضعیت مهدوی پژوهی در کشور
وی با انتقاد از وضعیت مهدویت پژوهی در کشور، اظهارداشت: مهدویت پژوهی دانش درجه یک تلقی می شود و به مسائل درونی مهدویت می پردازد. ولی متاسفانه شاهد آن هستیم که بیشتر مسائل درونی مهدویت پژوهی با نگاه نقل محوری دنبال می شود نه با نگاه عقلانی.
این پژوهشگر حوزه مهدویت بیان داشت: زمانی ما می توانیم ادعا کنیم در این عرصه کار قابل توجهی انجام شده که مسائل مهدویت پژوهی هم با نگاه عقل محورانه و هم با نگاه نقل محورانه توجیه و اثبات شود. اما متاسفانه بیشتر احساس می شود کسانی که ورود به این عرصه دارند، نگاه نقل محورانه مسائل را دنبال می کنند.
فرقه های انحرافی و خطرات آن ها
وی بااشاره به وجود فرقه های انحرافی در این زمینه، افزود: هر عرصه ای که مردم به آن روی می آورند به یکسری آسیب هایی دچار می شود چرا که زمینه مستعد است و ادعای پیرامون این موضوع مورد استقبال قرار می گیرد. بنابراین مهدویت در طول تاریخ بسیار مورد سوء استفاده قرار گرفته است.
وی ادامه داد: در طول تاریخ کسانی ادعای مهدویت داشتند و افرادی نیز ادعا می کردند رهبران آنها منجی و نائب منجی هستند. بنابراین ما در این عرصه، فراوان با مدعیان و کسانی که رهبران خود را به این نام خطاب کرده اند روبه رو هستیم. از این رو این عرصه، عرصه ای است که لغزندگی آن زیاد است و می طلبد برای کم کردن این آسیب ها و انحرافات در این عرصه آموزه های مهدویت با قدرت تمام مورد تحقیق و پژوهش قرار گیرد و با نگاه عقلانی بیشتر مورد پژوهش قرار بگیرد.
آسیب شناسی مسائل مهدویت
عضو هیئت علمی پژوهشکده مهدویت بااشاره به لزوم آسیب شناسی مسائل مهدویت، اضافه کرد: در عرصه مهدویت متاسفانه می بینیم که آسیب های بسیاری دارد، یک عده با نگاه رویا محور مهدویت را توجیه کرده و سعی می کنند مهدویت و آموزه های آن را بیشتر برپایه احساس و خواب توجیه نمایند و برخی افراد را می بینیم که از روایاتی که در این عرصه وارد شده است، برداشت های ناصحیح داشته و براساس این برداشت های ناصحصح، انحرافاتی را ایجاد می کنند.
وی افزود: بعضی با نگاه ملاقات محور وارد می شوند و براساس ملاقات نگاه بسیار قدسی در خود ایجاد می کنند و ادعا می کنند با امام زمان(ع) در ارتباط هستند و طبیعی است افرادی که اهل تعمق نیستند. به این نگاه روی آورده و طرفدار این نوع افراد می شوند. از این رو شناخت درست این آسیب ها و پاسخگویی به آنها از الزامات ضروری مهدویت پژوهی است.
وی بااشاره به لزوم رویکرد عقلانی در عرصه مهدویت پژوهی، اضافه کرد:به نظر می رسد نباید مهدویت پژوهی را در عرصه سطحی و روبنایی بررسی کنیم. به عبارت دیگر نباید با رویکرد شور و حماسی و فرهنگی صرف به این مسئله توجه کنیم. بلکه لازم است درباره مهدویت علاوه بر نگرش فرهنگی، حماسی و شور، باید با رویکرد عقلی و عقلانی نیز بررسی شده و آموزه های آن با استدلال های قوی و متقن، تقویت شود تا هم ورود به این عرصه جذاب باشد و هم آسیب های این عرصه کمتر شود.
منبع: پایگاه اطلاع رسانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
پایان پیام/
نظر شما