چهارشنبه سوری؛ بایدها و نبایدها..تبعیتی کورکورانه از گذشتگان

چهارشنبه آخر اسفند می‌شود، بسیاری از خانواده‌ها آتش و هیزمی روشن می‌کنند و آدم‌های سرو مر و گنده با هیکل‌های چنین و چنان از آتش می‌پرند: ای آتش! زردی من از تو، سرخی تو از من!

خبرگزاری شبستان: هر ساله با نزدیک‌شدن آخرین چهارشنبه سال التهاب و اضطراب به میان خانواده‌های ایرانی می‌آید و متاسفانه علیرغم اخطارها و اطلاع‌رسانی‌های پلیس و نهادهای انتظامی و قضایی دوباره عده‌ای از مردم با تصور اینکه آنها با احتیاط به چهارشنبه‌سوری وارد می‌شوند به این اخطارها توجه نمی‌کنند.
متاسفانه درست‌کردن نارنجک با مواد محترقه دست‌ساز طی چند سال اخیر حوادث دردناکی را به بار آورده است که جای تعجب دارد با وجود این همه خسارت مالی و جانی در طول این سال‌ها چگونه برخی از مردم توصیه‌های ایمنی را جدی نمی‌گیرند و همچنان بر روی یک سنت غلط، کورکورانه پافشاری می‌کنند.
بسیاری از علما و بزرگان نیز در خصوص ترویج این فرهنگ غلط اظهار تاسف کرده‌اند چنانچه مقام معظم رهبری می‌فرمایند: چهارشنبه‌سوری و سیزده به در، مبنای عقلایی ندارد.
آیت‌الله مکارم شیرازی نیز با تاکید بر اینکه چهارشنبه‌سوری یک مراسم خرافی بر گرفته از آیین غلط گذشتگان است و در فرهنگ اسلامی هیچ جایگاهی ندارد، می‌گویند: پیامبر گرامی اسلام در بدو آغاز رسالت خود با برخی از سنت‌های اعراب جاهلی مخالفت کردند و ما نیز باید با سنت غلط چهارشنبه سوری مقابله کرده و آن را حذف کنیم.
به گفته وی، دین مبین اسلام دارای سنت‌ها و آیین‌های بسیار خوبی است که این آیین‌ها باید جایگزین آیین غلط چهارشنبه‌سوری شود؛ در ایام نوروز که از اعیاد باستانی است، باید سنت‌هایی همچون دید و بازدید، صله رحم، کمک به دیگران و غیره ترویج شود و ما نباید تسلیم سنت‌های خرافی گذشتگان شویم.
این مرجع تقلید و اکثر مراجع نیز خرید و فروش و حمل و نقل مواد محترقه که به منجر به ایجاد حادثه و مصدوم‌شدن دیگران می‌شود را جایز ندانسته‌اند و منفعت حاصل از آن را نیز حرام اعلام‌کرده‌اند.
با توجه به اینکه برخی افراد مایلند برخی آداب خرافی همچون چهارشنبه‌سوری را در باور مردم موجه جلوه داده و آن را به عنوان فرهنگ والای ایرانی تثبیت کنند بهتر است بگوییم که بزرگانی همچون ابوریحان بیرونی و شهید مطهری که نامشان همیشه بر آسمان ایران‌زمین می‌درخشد، با رد آئین غلط چهارشنبه‌سوری پرده از حقایق این رسم خرافی برداشته‌اند.
ابوریحان بیرونی درباره این روز می‌گوید: ایرانیان در نهم هر ماه عیدی به نام آتش (آذر) داشتند و چون این جشن به ماه‌های زمستان می‌رسید، به علت سرمای شدید نیاز به آتش بود و به عقیده آنها نام این عید از اسم فرشته‌ای گرفته شده است که وکیل و مسئول آتش‌هاست و می‌گویند: زردشت دستور داد مردم در روز جشن آتش به زیارت آتشکده‌ها بروند تا به وسیله آتش به سوی خدا نزدیکی پیدا کنند تا نقشی در امور عالم داشته باشند.
استاد شهید مطهری نیز درباره پیروی از آیین چهارشنبه‌سوری بیان می‌کند: "قرآن منشأهایی برای فکرهای بی‌ریشه که آنها را به درختان تشبیه کرده ذکر می‌کند؛ یکی از آنها تقلید است البته قرآن با کلمه تقلید مطلب را بیان نکرده است، با تعبیر دیگر بیان کرده است. تعبیر قرآن تبعیت کورکورانه از گذشتگان، از پدران، مادران یا اجداد است، این هم از موضوعاتی است که قرآن روی آن زیاد تکیه کرده و آن را منشأ لغزش و خطای بشر می‌داند و سخت انتقاد می‌کند.
چهارشنبه آخر اسفند می‌شود، بسیاری از خانواده‌ها که باید بگوییم خانواده‌های نادان، آتش و هیزمی روشن می‌کنند و آدم‌های سرو مر و گنده با هیکل‌های چنین و چنان از آتش می‌پرند: ای آتش! زردی من از تو ، سرخی تو از من!
این چقدر حماقت است! می‌پرسیم چرا چنین می‌کنید؟ می‌گویند: این سنتی است که میان ما مردم از پدران ما رسیده است. قرآن می‌فرماید "او او کان اباوهم لایعقلون شیئا"، اگر پدرانتان از گذشته چنین کاری می‌کردند شما وقتی می‌بینید کار احمقانه‌ای است و دلیل حماقت پدرانتان روی آن را بپوشانید؛ زیرا این سند حماقت است که سعی می‌کنید زنده نگه دارید؛ رسول اکرم (ص) مبعوث شد تا سنت‌های غلطی چون چهارشنبه‌سوری را از بین ببرد، حتی برای اینکه مردم یاد آتش‌پرستی نیفتند دستور داده شد که روبروی آتش و چراغی که روشن است نماز نخوانند".
بی شک هر انسان عاقلی اگر چیزی برای او فایده‌ای نداشته باشد بلکه به او ضرر هم بزند از آن دوری می‌کند و به طرف آن نمی‌رود؛ چهارشنبه سوری نیز به دلیل آزار و اذیت مردم و ایجاد رعب و وحشت در دل دیگران نمی تواند در قلوب مسلمانان از جایگاه شایسته ای برخوردار باشد زیرا ما قبول داریم که مسلمان هستیم و سلب آسایش دیگران گناه محسوب می شود.


پایان پیام/

 

کد خبر 27196

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha