به گزارش خبرنگار ادبیات خبرگزاری شبستان، نشست بررسی مشکلات کاغذ در ایران با رویکرد «ارائه راهکارهایی برای افزایش تولید ملی و نیاز عمده کاغذ کشور و ارائه نتایج کارگروه کاغذ» که صبح روز 22 تیرماه در خبرگزاری فارس با حضور اهالی رسانه برگزار شد. در این نشست «ابوالفضل روغنی» مدیر کارخانه کاغذ مازندران، «همایون امیرزاده» مشاور معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد، «حمید قبادی» مشاور سابق معاون امور فرهنگی، «سیدطاهر شبیری» دبیر سندیکای تولید کنندگان کاغذ و مقوا، «نادر قدیانی» رییس اتحادیه ناشران و کتاب فروشان تهران و «علی اکبر تورانیان» عضو هیات مدیره انجمن ناشران دانشگاهی حضور داشتند و اظهارات و پیشنهادات خود را مطرح کردند.
* قدیانی: ناشران بهترین کارشناسان بخش کاغذ به شمار میروند
در ادامه این نشست «نادر قدیانی» رییس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، بررسی مساله کاغذ را از دو جنبه یعنی زیربنایی و تولید و دیگری شرایط حال و کنونی قابل حل دانست و گفت: اگر بسیاری از کشورهای دنیا را مورد بررسی قرار دهیم قطعاً خواهیم فهمید که هیچ کشوری از هر نوعی خودش را غنی نمیکند و به واردات نیز توجه ویژهای دارند. کارخانه کاغذ پارس و یا مازندران تاکنون توانسته حدود استانداردهایی که خارجیها به آن توجه دارند را رعایت کنند اما چه بخشی وجود دارد که آنها نمیتوانند به تولید کاغذ بپردازند بخشی است که باید مورد بررسی قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه گاهی اوقات قیمت داخلی کاغذ بسیار بالاتر از قیمت وارداتی آن است، بیان کرد: گاهی اوقات کاغذ ایرانی را با 7 هزار تومان اختلاف نسبت به کاغذهای خارجی خریداری میکنیم که متأسفانه برخی اوقات مشکلاتی در آنها مشاهده میشود. صنعت چاپ و نشر و به ویژه صنعت تولید کاغذ جزء صنایعی است که اهالی آن کارشناسی میکنند اما باید تلاش کرد تا کیفیت آن ارتقا داد تا جامعه نیز از این مهم غنی شود.
قدیانی توضیح داد: ناشران کاغذهای مختلفی را مورد استفاده قرار میدهند اما باید گفت که قیمت کاغذ تحریر داخلی با قیمت خارجی آن تفاوت چندانی ندارد. بنده کارشناسی تولید داخلی نیستم و تلاش هم نمیکنم درباره این موضوع سخن بگویم، اما باید گفت ناشران بهترین کارشناسان بخش کاغذ به شمار میروند و متولی آنها نیز وزارت فرهنگ و ارشاد دانست که باید حامی ناشران باشد و باید بداند که ما نیازمند چه چیزهایی هستیم.
وی به ممنوع شدن ورود کاغذ گلاسه اشاره کرد و ادامه داد: ورود این نوع کاغذ چندی پیش در کشور ممنوع شد، یعنی در وهله نخست به کیلویی 10 هزار تومان و بعد از مدتی به 5 هزار تومان رسید که باید گفت در این موارد ضعف مدیریتی وجود دارد.
رییس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران همچنین معتقد است که به صورت مکرر نباید بیان کنیم بحران کاغذ وجود دارد، چون زمانی میتوان این را بیان کرد که کاغذ از برگی 30 هزار تومان به 100 هزار تومان برسد که همه آنها بلاتکلیفی و بحران است، اما وقتی جامعهای پذیرفته که قیمت دلار رسمی به طور مثال 2500 تومان است پس قیمت کاغذ نیز مشخص میشود و 3 الی 4 هزار تومان بالا و پایین بودن آن فرقی برای کسی ندارد.
وی خاطرنشان کرد: در بخش کاغذ ضعفهای گمرکی و بخش مدیریتی دیده میشود که از وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد کشور این است که به این مقوله نیز کمک کنند.
قدیانی در بخش دیگری از سخنانش در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره حذف رایانه کاغذ، گفت: 11 هزار پروانه نشر در کشور برای ناشران صادر شده است که باید گفت 90 درصد تولیدات به حدود 450 ناشر حرفهای اختصاص دارد.
* تورانیان: وزارت ارشاد واردکننده کاغذ نیست اما متولی فرهنگ است
«علی اکبر تورانیان» عضو هیات مدیره انجمن ناشران دانشگاهی دیگر فردی بود که سخنانی ایراد کرد. وی گفت: کاغذ بحثی اساسی است که باید به عنوان کالای استراتژی همچون گندم به آن نگاه کرد. 34 سال از انقلاب اسلامی میگذرد و ما هنوز در تولید کاغذ به خودکفایی نرسیدهایم در جامعه کنونی با یک غافلگیری مواجه شدهایم. کاغذ از هر 25 هزار تومان به 100 هزار تومان رسید و این گرانی چهار برابر همه ابعاد صنعت نشر را تحت تأثیر قرار داد.
تورانیان به اشاره به اینکه در برابر این آسیب مدیریتی صورت نگرفت، بیان کرد: در هر حال بسیاری از موسسات انتشاراتی تعطیل یا نیمه فعال شدند و تیراژ کتابها هم بسیار پایین آمده با توجه به اینکه کتاب مقولهای فرهنگی است اما حرکتی از سوی وزارت صنعت و معدن و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صورت نگرفت. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی واردکننده کاغذ نیست اما متولی فرهنگ است و نقش مستقیمی در این عرصه دارد.
وی خاطر نشان کرد: تولیدکننده با ارز آزاد کتاب تولید میکند ولی عدهای از ارز مبادلهای استفاده میکنند و هیچ نظارتی در این موضوع صورت نمیگیرد و وزارتخانهها به این موضوع جوابگو نیستند.
عضو هیات مدیره ناشران دانشگاهی با بیان اینکه در صنعت کاغذ میتوانیم خودکفا باشیم،توضیح داد: کارخانجات با 50 درصد ظرفیت خود در حال حاضر کار میکند و برای آسیبشناسی باید به دنبال علتها بود. آیا با همه بحثهایی که برای ارزانی کاغذ شد کاری هم صورت گرفت با صد میلیارد که با توجه به نرخ تورم به اندازه خانهای در شمال شهر تهران است میتوانستیم کارخانه کاغذ کارون را راهاندازی کنیم اما این کار صورت نگرفت.
وی، صنعت نشر را از شریفترین صنوف برشمرد و گفت: ناشران وظیفه سنگینی را برعهده گرفتهاند در این عرصه خلاءهای زیادی وجود دارد که با همت ناشران پر میشود. در حال حاضر دانشجویان ما از منابعی استفاده میکنند که همگام با خارج از کشور است در حالی که ما در گذشته از منابعی استفاده میکردیم که 20 سال پیش در خارج از کشور از آنها بهره میبردند.
تورانیان تاکید کرد: به بحران کاغذ رسیدیم و این بحران تا حدی جامعه ناشران را تحت تأثیر قرار داد حتی یکی از همکاران ما سکته کرد و فوت کرد. تولید کاغذ بر روی زمین مانده و ناشران حرفهای ما در این عرصه مشکلات زیادی دارند.
وی در پایان گفت: در بحث کاغذ مشکلات زیادی به وجود آمده و بسیاری از سازمانها مانند وزارت بازرگانی، شرکت نفت، بنیاد شهید امور ایثارگران سازمان اقتصاد اسلامی و ... کاغذ وارد بازار میکند و این در نهایت به نام ناشر تمام میشود. این در حالی است که تمامی کتابهایی که ناشران چاپ کردهاند تسویه حساب شدهاند و ناشران ایثارگونه ایستادند کار نشر کار اقتصادی نیست و چاپ کتاب یک ریسک است.
پایان پیام/
نظر شما