خبرگزاری شبستان: باتوجه به اینکه ریشه اصلی تفکر مهدویت در قرآن در بیش از یکصد آیه بیان شده است، لزوم توجه به آیات مهدوی بیش از پیش احساس می شود، درحالی که در تفسیر این آیات، روایات فراوانی بر پیامبر(ص) و ائمه اطهار(ع) نقل شده است که بنابر آنها، حکومت امام مهدی(ع) در آخرالزمان همان حکومت مستضعفان و صالحانی است که در قرآن به آن بشارت داده شده است.
تفسیر مهدوی آیه 55 سوره نور به کارشناسی حجت الاسلام علی محمدباقی.
"وَعَدَ اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا مِنکُمْ وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَیَسْتَخْلِفَنَّهُم فِی الْأَرْضِ کَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِینَ مِن قَبْلِهِمْ وَلَیُمَکِّنَنَّ لَهُمْ دِینَهُمُ الَّذِی ارْتَضَى لَهُمْ وَلَیُبَدِّلَنَّهُم مِّن بَعْدِ خَوْفِهِمْ أَمْنًا یَعْبُدُونَنِی لَا یُشْرِکُونَ بِی شَیْئًا وَمَن کَفَرَ بَعْدَ ذَلِکَ فَأُوْلَئِکَ هُمُ الْفَاسِقُونَ"
"خدا به کسانى از شما که ایمان آورده و کارهاى شایسته کردهاند وعده داده است که حتما آنان را در این سرزمین جانشین [خود] قرار دهد همان گونه که کسانى را که پیش از آنان بودند جانشین [خود] قرار داد و آن دینى را که برایشان پسندیده است به سودشان مستقر کند و بیمشان را به ایمنى مبدل گرداند [تا] مرا عبادت کنند و چیزى را با من شریک نگردانند و هر کس پس از آن به کفر گراید آنانند که نافرمانند."
با توجه به اینکه این آیه معروف ترین آیه مهدوی است باید گفت که معارف بلند مهدوی در این آیه به طور ظریف گنجانده و با دقیق ترین روایت ها ارائه شده است.
قرآن کریم در عبارت "وَلَیُبَدِّلَنَّهُم مِّن بَعْدِ خَوْفِهِمْ أَمْنًا" می فرماید دینی در عصر ظهور حاکم می شود که مورد رضایت جانشینان الهی در زمین است و تمام ادیان الهی به آن دین تبدیل می شوند، همچنین در سوره مائده آیه 3 می فرماید:"الیوم اکملت لکم دینکم" به همین دین اشاره می شود به این معنا که ما امروز دین شما را برای شما کامل کردیم.
امروز در این آیه همان روز غدیر است پس بنابراین دینی که همراه با ولایت و حکومت اسلامی باشد و حاکمش از جانب خدا تعیین شده باشد، دین کاملی است، دین تشیع این شاخصه ها را دارد، اگر دینی شاخصه ولایت را نداشته باشد، رد می شود و در قیامت مورد قبول خداوند نیست.
نکته بعدی در این آیه نشان می دهد که در مقایسه آیه 55 سوره نور و این آیه سوره مائده، دین کامل در عصر ظهور و زمانی که عقل ها کامل می شود نیز محقق می شود. همانطوری که در حدیثی داریم وقتی امام زمان(عج) ظهور می کند، دست بر سر بندگان می گذارند و به این ترتیب عقل ها کامل می شود. پس در نتیجه دین کامل از غدیر شروع می شود و در عصر ظهور به نهایت خود می رسد.
در عصر ظهور سایر ادیان الهی دیگر وجود نخواهند داشت و همه دین ها، دین واحدی که همراه ولایت بوده و مورد رضایت خداوند است، می شود. در عصر ظهور سایر ادیان الهی و آسمانی جایگاهی نخواهند داشت.
بنابراین باید در جواب کسانی که می گوید در بعضی آیات به ماندن یهود و نصاری تا قیامت اشاره شده است، باید گفت که ماندن ادیان دیگر بر حسب دین شخصی است و دین اجتماعی و فراگیر دین امام عصر(ع) خواهد بود، اسلام دین عصر ظهور در حوزه اجتماعی است و ممکن است که در حوزه فردی کسانی متدین به دین دیگری باشند که البته در اقلیت هستند.
این فراگیری در تمام حوزه های سیاسی، نظامی، حقوقی، فرهنگی و اقتصادی وجود دارد و در کل این زمینه ها قانون حاکم قانون اسلام است.
در ادامه این آیه خداوند می فرماید: در تبدیل دین خوف را از بندگان برداشته و آن را تبدیل به امنیت می کنیم، در اینجا باید گفت که خوف با حزن متفاوت است، حزن، اندوه و هراس نسبت به گذشته است، درحالی که ترس و اندوه نسبت به آینده را خوف می گویند.
پس اگر قرآن نسبت به اولیاء و انبیاء می گوید که خوف و حزن نداشته باشید به این معناست که نسبت به آینده و گذشته هراس نداشته باشید. در عصر ظهور مردم به جایی می رسند که دیگر خوف ندارند، این درحالی است که در
حال حاضر تمام مشکلات ما به جهت خوف از آینده است.
با توجه به اینکه شیطان بزرگترین دشمن عصر ظهور است و به شدت با تحقق عصر ظهور مقابله می کند، به بندگان ضعیف وعده ترس می دهد و نسبت به آینده آن ها را با خوف مواجهه می کند، امنیت را از بین می برد و آینده ای تاریک را مقابل انسان ترسیم می کند، به همین جهت بزرگترین گناه یاس از رحمت خداست.
اگر کسی آینده را تاریک ببیند، خودش را در بن بست خواهد دید و به پوچی می رسد و کسی که به پوچی برسد، هیچ ارزشی برای خود قائل نیست و به هر فسادی تن می دهد. به همین جهت قرآن به شدت با خوف و یاس و همچنین ناامیدی مقابله می کند.
در عصر ظهور امید به آینده ای روشن، امید به مدینه فاضله، امید به دولت کریمه و امید به شهر خدا محقق می شود. همچنین در عصر ظهور خوف از بین می رود و امنیت در تمامی حوزه های زندگی حاکم می شود، در تمام شاخصه های حوزه اجتماعی امنیت حاکم می شود و امنیت اقتصادی، نظامی، سیاسی، فرهنگی و حقوقی و قضایی به وقوع می پیوندد.
امنیت به معنای آرامش و طمانینه و ثبات در زندگی بشر که بی نظیر است و می توان گفت که امنیت عصر ظهور ماکتی از امنیت بهشت است و بشر به آرامش کامل و نهایی می رسد.
پایان پیام/
نظر شما