مجید ابهری: هر ساله با نزدیکشدن آخرین چهارشنبه سال التهاب و اضطراب به میان خانوادههای ایرانی میآید و متاسفانه علیرغم اخطارها و اطلاعرسانیهای پلیس و نهادهای انتظامی و قضایی دوباره عدهای از فرزندان ما با تصور اینکه آنها با احتیاط به چهارشنبهسوری وارد میشوند به این اخطارها توجه نمیکنند.
با توجه به نیاز نوجوانان و جوانان به تخلیه انرژی و مشارکت در شادیهای اجتماعی چهارشنبهسوری هر سال ما شاهد آغاز کارهایی هستیم که نه تنها بویی از شادی ندارند بلکه باعث جراحت، نقص عضو و حتی مرگ بعضی از فرزندانمان میشود.
قربانیان مراسم چهارشنبه سوری معمولا سه گروه هستند:
1/ کسانی که به بهانه شرکت در جشن و شادمانی و احیای یک سنت باستانی اقدام به کارهایی میکنند که نه تنها رنگ و بوی سنت ندارد بلکه نمادی از آسیبرسانی به خود و دیگران است.
با افروختن آتشهای بیش از اندازه، استفاده از مواد منفجره خارج از استاندارد و حتی استفاده از اقلامی مثل کپسولهای اسپری و امثال آنها و تولید صداهای آزاردهنده باعث زیانهای غیرقابل جبران به خود و دیگران میشوند.
آتشگرفتن لباس و بدن بعضی از نوجوانان، منفجر شدن ترقه و مانند آن در دستشان و یا مجروحشدن به وسیله ترکشهای قوطیهای خالی کمترین آسیبهای اینگونه افراد است.
2/ عابران و افرادی که به زندگی عادی خود مشغولند و به ناگهان صدای مخوف انفجار را میشنوند یا از ساختمانی با ارتفاع بلند بعضی از مواد منفجره که به سوی زمین میآید به آنان برخورد میکند.
اینگونه اشخاص با آنکه هیچ دخالتی در کارهای خطرآفرین ندارند قربانیان شیطنت و بیاحتیاطی دیگران میشوند.
3/ هر ساله تعداد زیادی از زنان باردار و بیماران قلبی، افراد سالخورده و کودکان خردسال قربانیان بیگناه لذت کاذب عدهای افراد بازیگوش میشوند.
اگر فرض کنیم که یکی از این افراد پدر بزرگ یا مادربزرگ ما، یا خواهر و دختر ما و یا فرزند ما است که در آستانه سال نو به جای حضور در جمع خانواده به بیمارستان و یا گورستان میروند؛ بهتر میتوانیم درباره کارهای خطرناک بعضی از نوجوانان و جوانان ارزیابی کنیم.
بر اساس آمارهای موجود 75 درصد از مجروحان، افرادی که نقص عضو اعم از قطع انگشتان، نابینایی، از دستدادن شنوایی به آنها حاصل شده، زیر 25 سال بوده که از این 75 درصد، 60 درصد کمتر از 18 سال هستند؛ بنابراین اطلاعرسانی به خانوادهها و به نوجوانان باید از همین امروز توسط صدا و سیما و رسانهها آغاز شود و مربیان مدارس خطرات غیرقابل جبران اینگونه کارها را به فرزندان ما آموزش دهند.
در کنار این موضوع با توجه به ضرورت تخلیه انرژی و شادی فرزندان ما پلیس و نهادهای متولی مانند شهرداری و فرهنگسراها نیز باید نسبت به تعیین مراکزی برای جشن چهارشنبه پایان سال اقدام نموده و در اینگونه مراکز ضمن اجرای برنامههای سنتی اقلام مورد نیاز آتشبازی در قالب مواد استاندارد و بدون خطر به نوجوانان و جوانان عرضه شود که در این صورت امیدواریم چهارشنبه آخر سال با شادی و سلامت به پایان رسیده و با شادمانی وارد سال جدید شویم.
مشاور کمیسیون اجتماعی مجلس، روانشناس، متخصص علوم رفتاری و آسیبشناسی اجتماعی
پایان پیام/
نظر شما