مسئول موزه سکه شهر کرمان در گفت و گو با خبرنگار شبستان، به وجود سکه هایی از دوران اشکانی تا دوره پهلوی در این موزه اشاره کرد و گفت: این موزه در قسمت شمالی میدان گنجعلی خان شهر کرمان واقع شده که وجود بادگیر مدرسه ابراهیم خان، زیبایی خاصی را به نمای ورودی موزه بخشیده است.
منصور قربانی، با بیان اینکه این موزه در فضایی مربع شکل که هر ضلع آن تقریباً هشت و نیم متر است، قرار دارد، افزود: طرح ساخت موزه، الگو برداری شده از بناهای چهارطاقه نمایی است که چهار حجره دارد و گچ بری و طرح آجر کاذب با رنگ اخرایی، زیبایی این موزه دو طبقه را جلوه گر کرده است.
وی با اشاره به اینکه این موزه از سال 1370 همزمان با کنگره خواجوی کرمان به صورت موزه سکه به بهره برداری رسیده است، تاکید کرد: موزه سکه کرمان تنها ضرابخانه به جا مانده در کشور است که به صورت موزه سکه از آن استفاده می شود.
مسئول موزه سکه کرمان با عنوان اینکه سکه های دوران اشکانی مربوط به قریب هزار و 850 سال پیش، از قدیمی ترین سکه های موجود در موزه هستند، گفت: دیدن سکه بسیار کمیاب "بیزانس" مربوط به "فکاس" امپراطور روم شرقی بسیار قابل توجه است.
وی با اشاره به اینکه تفاوت مسکوکات در نوع اشکال ضرب شده بر روی آن و نوع جنس با هم تفاوت دارند، افزود: نقش روی هر کدام از آنها، نشان دهنده تفکر غالب حاکمان دوران مختلف است که به عنوان مثال با گسترش اسلام، شمایل گری از روی سکه ها حذف و بر روی آنها قرآن به خط کوفی نقش بست.
این مسئول، مسکوکات این موزه را متعلق به دوره های اشکانی، ساسانی، اموی، عباسی، ســـامانی، آل بویه، غزنوی، سلجوقی، ایلخانی، آل جلالیه، آل مظفر، تیموری، صفوی، افشاری، زندی، قاجاری و پهلوی ذکر کرد و افزود: سکه های رومی و یونانی نیز در ایـــــن موزه وجود دارد.
وی ادامه داد: برروی سکه های دوران رومی، تصویر امپراتور و پشت سکه تصویر دو نفر دیده می شود؛ هرکول، گرزی در یک دست دارد و با دست دیگر الهه فتح را به سربازی که روبه رویش ایستاده است، می دهد و در دست سرباز یک نیزه قرار دارد.
وی در بیان مشخصات سکه های اشکانی نیز اظهارکرد: بر روی سکه اشکانی تصویر فرهاد پنجم و در دو سوی صورت او دو فرشته پیروزی دیده می شود و روی دیگر سکه تصویر ملکه "نورا" قرار دارد و نام او به خط یونانی در حاشیه سکه نوشته شده است.
قربانی با اشاره به اینکه برروی سکه ساسانی نیز تصویر شاهپور دوم و نام القاب او به زبان پهلوی، همچنین تصویر آتشدان در حالی که نیم تنه شاهپور در میان شعله ای آتش قرار دارد و دو نگهبان در دو سوی آتشدان که به نگهبانی از آتش مشغولند و تاج شاهپور دوم را به سردارند دیده می شود، گفت: در وسط آتشدان به خط پهلوی "عادل" نوشته شده است.
وی خاطرنشان کرد: در زمان اردشیر اول در دوره ساسانی روی سکه تصویر نیم تنه اردشیر اول ساسانی با تاج مخصوص و موها و ریش بافته شده و بلند دیده می شود و در حاشیه دور آن القاب و نام شاه به خط پهلوی نوشته شده است و پشت سکه تصویر آتشدان مقدس که فاقد نگهبان و پاسدار است و در سوی آتشدان نام اردشیر آمده است.
مسئول سکه کرمان، با اشاره به مشابهت سکه دوران اموی و عباسی به نقش "لااله الاالله وحده لاشریک له" "بسم الله" و ... بر روی سکه های این دوران اشاره کرد.
وی گفت: بر روی سکه های دوره صفویه "لااله الاالله محمد رسول الله علی ولی الله" در وسط و نام 12 امام در حاشیه قرار دارد؛ همچنین در این دوره خط نستعلیق روی سکه ها دیده می شود و پول های مسی رواج پیدا می کنند که این نشانه اقتصاد قوی دوره صفویه است.
قربانی با اشاره به اینکه در دوران صفویه برای نوشتن نام مبارک "علی ولی الله" بر روی سکه ها از خط های نسخ و نستعلیق استفاده شده است، خاطر نشان کرد: یکی از زیباترین سکه های موجود در موزه سکه مربوط به دوره آل مظفر است که نام مبارک امیر المومنین (ع) بر روی آن ضرب شده است.
وی از وجود سکه ای که به نام مبارک امام زمان (عج) در دوران زندیه بر روی آن حک شده است در آن موزه خبر داد و گفت: اسکناس هایی از دوران قاجاریه و پهلوی نیز در این موزه وجود دارد.
این کارشناس باستان شناسی خاطرنشان کرد: نخستین سکه ضرب شده در ایران مربوط به دوران داریوش اول هخامنشی است.
مدیر موزه سکه کرمان با توجه به استانه ایام تعطیلات نوروز 90 بیان داشت: این موزه در ایام نوروز همه روزه از ساعت 9 صبح تا هر زنمان که بازدید کننده باشد از علاقه مندان استقبال می کند.
گفتنی است، موزه سکه کرمان در سال 1317 هجری قمری توسط گنجعلی خان بنا شد؛ این مجموعه در سال 1350 همراه با مجموعه گنجعلیخان مورد بازسازی قرار گرفت و تا سال 1370به عنوان یک نمایشگاه محصولات فرهنگی از آن استفاده می شد، تا این که در همین سال و همزمان با مراسم بزرگداشت خواجوی کرمانی به عنوان موزه سکه مورد بهره برداری قرار گرفت.
موزه سکه به دلیل قرار گرفتن در مجموعه گنجعلی خان، هر ساله در ایام نوروز بازدیدکنندگان فراوانی دارد.
پایان پیام/
نظر شما