مروری بر کارنامه کانون های مساجد در دولت های نهم و دهم

خبرگزاری شبستان: نگاهی به فعالیت های ستاد عالی در دولت نهم و دهم نشانگر رشد جهشی تعداد کانون های مساجد است و امید می رود تا توجه ویژه دولت های بعدی نیز این روند ادامه یابد.

خبرگزاری شبستان: یکی از نهادهایی که بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی از سال 1371 با هدف مقابله با تهاجم فرهنگی دشمن فعالیت خود را ذیل نظر وزارت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آغاز کرده است ستاد عالی کانون های فرهنگی و هنری مساجد کشور است. نگاهی به فعالیت های این ستاد در دولت نهم و دهم بیانگر این مطلب است که مساجد می توانند به عنوان پایگاه های فرهنگی اجتماعی نظام در عرصه های مختلف فعالیت کنند و برون سپاری بسیاری از فعالیت های ارگان های دولتی به مساجد می تواند زمینه رشد و شکوفایی هر چه بیشتر جامعه اسلامی را در زمینه های مختلف فراهم نماید.

 

اجرای طرح تلاوت نور به عنوان فراگیرترین طرح قرآنی کشور با پوشش بیش از 27 هزار مسجد، تاسیس خانه های نور برای یکپارچه سازی فعالیت های قرآنی، ایجاد و گسترش مهد کودک های قرآنی با جذب و پرورش 40 هزار نوآموز در بیش از 200 مرکز، مدیریت ستاد برگزاری جشن های رضوی ، برنامه ریزی جهت حمایت و هدایت جشن های مردمی دهه کرامت و ولایت با همکاری 24 نهاد فرهنگی و حضور بیش از 1000 کانون، مسئولیت کمیته مساجد ستاد دهه فجر انقلاب اسلامی، مشارکت در طرح های قرآنی ناظر به دایره وسیع مخاطبان ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد در دولت نهم و دهم است.

 

برگزاری 7 جشنواره کشوری با عنوان قرآن، آواها و نغمه های آسمانی، شعر و قطعات ادبی، فیلم نامه نویسی و فیلم کوتاه، نشریات تجربی، هنرهای تجسمی و شیوه های نوین آموزشی منجر به ایجاد نشاط دینی و خلاقیت هنری در میان اعضای کانون های فرهنگی هنری مساجد گردیده است تا آنجا که حضور بیش از 100 هزار نفر در این جشنواره ها بیانگر نقش بالقوه اعضای کانون های فرهنگی هنری مساجد در آینده فرهنگی نظام است، و اینک هم قبل و بعد از برگزاری جشنواره ها شرکت کنندگان به تناسب آثار ارسالی تحت آموزش های ویژه قرار می گیرند.

 

یکی دیگر از ابتکارات ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد در رابطه با کانون های فرهنگی هنری مساجد در دولت نهم و دهم این است که علاوه بر اختصاص بودجه ای ثابت به هر کانون فرهنگی هنری (مبلغ 5 میلیون ریال برای کانون های عمومی و مبلغ 20 میلیون ریال برای کانون های تخصصی) و تجهیز کانون ها به اقلام مورد نیاز، در صورت ارائه طرح از سوی کانون های فرهنگی هنری مساجد مبالغ لازم برای اجرای طرح در اختیار کانون ها قرار داده می شود که به طور میانگین برای طرح های دارای استاندارد لازم و اثرگذار بر مخاطب استانی و ملی مبلغ پنجاه میلیون ریال به صورت سالانه پرداخت می شود.

 

گذشته از آنچه ذکر شد، ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد علاوه بر انجام تمامی برنامه های فرهنگی، هنری و حمایتی در راستای احیای جایگاه حقیقی مساجد به عنوان کانون های علم آموزی و معرفت دینی اقدام به برنامه ریزهای های وسیع آموزشی و پژوهشی در سال های گذشته کرده است. تدوین نظام جامع آموزشی کانون های فرهنگی هنری مساجد و برگزاری دوره های علمی و آموزشی خاص از جمله فعالیت های این ستاد بوده است که از آن جمله برگزاری اردوی بزرگ کشوری تحت عناوین همایش اندیشه های آسمانی، دوره آموزشی زوج های جوان، دوره آموزشی تربیت مربی جهت مبارزه با فرقه های انحرافی، دوره آموزشی ائمه جماعات و دوره آموزشی مسئولین دبیرخانه های کانون های فرهنگی هنری مساجد سراسر کشور از جمله مهمترین فعالیت های آموزشی ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور است.

 

علاوه بر این برگزاری 9 دوره و کارگاه آموزشی به صورت یکپارچه در 31 استان کشور شامل دوره های آموزشی آشنایی با جنگ نرم، عفاف و حجاب، رسانه های دیجیتال، کتابداری، آموزش مدیران کانون های فرهنگی هنری مساجد، کرسی های نظریه پردازی زن و خانواده در اسلام، آسیب شناسی فرقه های انحرافی و دوره آموزشی شرکت کنندگان جشنواره ها از جمله دیگر فعالیت های آموزشی ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور با رویکرد پرورش اعضای کانون های فرهنگی هنری کشور به عنوان افسران جنگ نرم و مدیران آینده نظام و با محوریت عدالت فرهنگ و اهمیت دادن به استان های مختلف کشور است.

 

 پژوهش یکی دیگر از محورهای فعالیت ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد در سال های اخیر است. ایجاد 750 هسته پژوهشی، اعلام فراخوان پژوهشی با محورهای نیاز سنجی فرهنگی و آموزشی اعضای کانون های فرهنگی و هنری مساجد، بررسی میزان همبستگی منابع آموزشی کانون های فرهنگی هنری مساجد با نیازهای مخاطبین، فرصت ها و تهدیدهای فضای مجازی برای نوجوانان و جوانان، جوان منتظر در حوزه عقیده و رفتار، آینده پژوهی مساجد در عرصه های مهدویت، مقابله با جنگ نرم و تهاجم فرهنگی، تحقق عدالت و مبارزه با فساد و تبعیض، خدمات فرهنگی اجتماعی و پرورش کودکان، نوجوانان و جوانان، همچنین تدوین نظامنامه پژوهش از جمله فعالیت های پژوهشی ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور است.

 

در حال حاضر ستاد عالی کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد، 720 خانه نور در جوار مساجد، 10 هزار و 450 باب کتابخانه مخزن‌دار و باز در مساجد، 618 کانون تخصصی، 5 هزار و 400 باب کانون روستایی و عشایری، 91 کانون در جوار مصلی‌های نماز جمعه، 25 هزار مربی طرح تبلیغی چهره به چهره، ‌7 هزار و 500 مسجد مجری طرح تفسیر همراه است  و همچنین یک میلیون و 805 هزار نفرساعت آموزش در زمینه های مختلف در مساجد کشور انجام شده است.

 جدای اینها جذب آموزش 1200 مربی در مقاطع تحصیلی کارشناسی به بالا در مناطق مرزی و محروم کشور در اجرای طرح چهره به چهره جهت پاسخگویی و رفع شبهات اعتقادی و اجتماعی جوانان مناطق، امضای تفاهم‌نامه با شورای سیاست‌گذاری ائمه‌جمعه به منظور راه‌اندازی کانون‌های فرهنگی در جواز مصلی‌ها از جمله برنامه‌های شاخص اجرا شده در طی دوره های نهم و دهم بوده است.

مشارکت در اجرای طرح بزرگ قرآنی 1444، 1445، 1446 و ساماندهی اطلاعات کانون‌های مساجد در فضای مجازی نمونه‌ای از ده‌ها برنامه ستاد عالی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد در دولت های نهم و دهم است که می‌توان به آنها اشاره کرد.

 

تاثیر گذاری کانون های مساجد در مقابله با تهاجم فرهنگی دشمن و جذب جوانان به سنگر مساجد در طول سال های گذشته موجب شد،مقام معظم رهبری در جمع روحانیون و ائمه جماعات استان خراسان شمالی بر لزوم توجه و موثر سازی کانون های مساجد توسط روحانیون و بسیج تاکید کرده اند. این تاکید رهبری وظیفه همگان را در قبال کانون های مساجد بیش از بیش سنگین می کند.

 

آمار و اسناد موجود، نشانگر رشد جهشی کانون های فرهنگی هنری مساجد در دولت های نهم و دهم بوده است که امید است در دولت یازدهم هم توجه به بحث کانون های فرهنگی هنری مساجد در دستور کار مسئولان قرار گیرد.

پایان پیام/

 

 

 

 

کد خبر 278153

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha