برچسب های اجتماعی مانع تصمیم گیری زنان برای ترک اعتیاد

یک روان شناس آموزش و فرهنگ سازی را درترک اعتیاد زنان مهم خواند و گفت:زنان به دلیل انگ اجتماعی حاضر به مراجعه به کلینیک های درمان نیستند. ما باید با آموزش و فرهنگ سازی این انگ اجتماعی را از روی آنان پاک کنیم.

محمدابراهیم رفیعی ،روانشناس، مشاوره در حوزه اعتیاد و عضو آکادمی روان شناسان اعتیاد آمریکا در گفتگو با خبرنگار شبستان با بیان اینکه در گرایش زنان و دختران به اعتیاد چندعامل مهم و عمده نقش دارند گفت: یکی از دلایل مهم گرایش آنها به اعتیاد این است که زنان و دختران از لحاظ اخلاقی و دید اجتماعی برای مراجعه به کلینیک های اعتیاد با مشکل مواجه هستند و به راحتی نمی توانند مبادرت به درمان خود در این مراکز کنند بنابراین امکان اینکه زنان در نخستین مراحل اعتیاد خود بتوانند به این کلینیک ها مراجعه کرده و مورد مشاوره و درمان قرار بگیرند نسبت به آقایان بسیار ضعیف است.

 

وی با بیان اینکه متاسفانه تبلیغات ماهواره ای و اینترنتی در حوزه اعتیاد به ویژه مواد صنعتی مانند آمفتامین یکی دیگر از دلایل مهم افزایش اعتیاد در میان زنان و دختران است اظهار کرد: این تبلیغات بیشتر بر روی کاهش وزن زنان، افزایش توانایی در درس خواندن به ویژه در قشر دانشجویان متمرکز می کند که تاثیر بسیار مهمی در گرایش زنان و دختران به اعتیاد دارند.

 

رفیعی مسایل مالی، درگیری همسران و درگیری پدران با دختران را از دیگر عوامل گرایش آنها به اعتیاد برشمرد و افزود: به دلیل افزایش مسایل زندگی و مشغله های کاری و فکری از فرصت تعامل دوجانبه میان خانمها و آقایان کاسته شده است که همین امر باعث عدم توجه به یکدیگر شده و این عدم توجه باعث می شود که افراد این  امر را در میان همسالان خود جستجو کنند و چون در میان این قشر عمدتاً هدایت صحیحی وجود ندارد و انحراف بیشتر شایع است به ایجاد آسیبها به ویژه اعتیاد بیشتر دامن زده می شود که این موضوع نیز در گرایش زنان و دختران به اعتیاد نقش مهمی دارد.

 

عدم تدوین برنامه جامع برای پیشگیری و درمان اعتیاد زنان

این روانشناس با بیان اینکه برنامه جامعی که هدف آن پیشگیری ،درمان و کاهش آسیب در گروه زنان و دختران با جدیتی که برای آقایان وجود دارد تدوین نشده است تصریح کرد: هر چند برنامه های گسیخته ای در نقاط مختلف برای ترک اعتیاد خانمها وجود دارد ولی به دلیل اینکه تاکنون تمرکز اعتیاد بیشتر بر روی آقایان بوده از این رو برنامه جامعی که هدف آن پیشگیری، درمان و کاهش آسیب در زنان معتاد باشد وجود ندارد، زیرا گروه خانمها به تازگی با این هجم زیاد وارد مقوله اعتیاد شدند.

 

انگ اجتماعی عامل مهم در عدم تمایل زنان به ترک اعتیاد 

این عضو آکادمی روان شناسان اعتیاد آمریکا، آموزش و فرهنگ سازی را در ترک اعتیاد زنان و دختران بسیار مهم خواند و خاطرنشان کرد: زنان و دختران به دلیل انگ اجتماعی اعتیاد خود، حاضر به مراجعه به کلینیک های درمان نیستند بنابراین ما باید با آموزش و فرهنگ سازی این انگ اجتماعی را از روی آنها پاک کنیم. هم اکنون این موضوع به سمتی رفته که اعتیاد نوعی بیماری است و این بیماری قابلیت درمان دارد و راهش این است که آنها به سراغ درمان بروند ما نیز باید از نظر اجتماعی فضا را برای درمان آنها مناسب کنیم تا این گروه آلوده ،بتوانند به سمت درمان گرایش یابند وگرنه در مراکز درمانی محدودیت زیادی برای خانمها و آقایان وجود ندارد.

 

رفیعی با بیان اینکه ضعف کنترل مدارس و دانشگاهها تاثیر اندکی در گرایش جامعه به اعتیاد  دارند افزود: ما نیازمند آموزش در این حوزه هستیم. وقتی عملکرد سیستم در آموزش ضعیف است بنابراین آلودگی نیز افزایش خواهد یافت.

 

وی عملکرد رسانه ملی در آگاهی بخشی بر جامعه را مثبت ارزیابی کرد و افزود: به نظر بنده به جای اینکه ما، همه توجه خود را به رسانه ملی ختم کنیم بهتر است گروههای دیگر را هم در این حوزه موظف بدانیم و همه دستگاهها و نهادها برای حل این معضل پای کار بیایند.

 

عملکرد ضعیف NGO ها در پیشگیری از اعتیاد

این عضو آکادمی روان شناسان اعتیاد آمریکا در ادامه تصریح کرد: با وجود اینکه NGO ها نقش مهمی در پیشگیری از اعتیاد دارند ولی در چند سال اخیر بسیار ضعیف عمل کرده  و نتوانسته اند فعالیت مثبتی در این راستا داشته باشند ولی اگر الان بتوانند فعالیت خود را افزایش دهند قطعاً تاثیر زیادی می توانند در کاهش اعتیاد داشته باشند.

 

این روانشناس خاطرنشان کرد: رسانه ملی در حد مستقیم و غیرمستقیم گامهای مثبتی در اطلاع رسانی و آگاهی بخشی جامعه در حوزه اعتیاد داشته است. شاید ما بگوییم باید بیشتر کار کند ولی در سطح جامعه گروههای دیگری هم هستند که باید پای کار بیایند و از هم افزایی این گروهها نتیجه بهتری حاصل شود.

 

نقش مهم باور های دینی در عدم گرایش زنان به اعتیاد 

رفیعی، ضعف باورهای دینی را در گرایش زنان و دختران به اعتیاد بسیار مهم خواند و افزود: بدون شک تاثیر فراوانی دارد به دلیل اینکه کسانی که معتقد به یک ساختار فکری بوده و به یک جا و محل قدرتی ارتباط دارند طبعاً کمتر دچار مشکل می شوند و در اوج بحران کمتر آسیب می بینند. بنابراین نیازی به درمانگر خارجی ندارند و در درون سیستم فکری خود به درمان خود می پردازند از این رو باورهای دینی نقش حیاتی در این حوزه دارد.

 

وی با بیان اینکه شیشه پرمصرف ترین مواد مصرفی در میان زنان و دختران است خاطر نشان کرد: هر چند مصرف هروئین نیز در جامعه افزایش یافته است ولی چون شیفت می شود در یک دوره زمانی گروههای تولیدکننده و توزیع کننده بر روی یک سری کالاها و مواد مخدر خاص تمرکز می کنند از این رو مصرف یک مواد بیشتر می شود ولی در حال حاضر شیشه بیشترین مصرف را در میان زنان و دختران دارد.

 

این روان شناس، سن شروع اعتیاد دختران را از مقطع دبیرستان عنوان کرد و افزود: متاسفانه سن اعتیاد دختران به 15 سال (مقطع دبیرستان) کاهش یافته است.

 

وی ابراز امیدواری کرد که دولت جدید بتواند با کمک و فعالیت بیشتر NGO ها و همچنین فعالتر شدن رسانه های الکترونیکی و اینترنتی گامهای مثبتی در راستای کاهش اعتیاد در جامعه برداشته شود که مهمترین اقدام پیشگیری و اطلاع رسانی در این حوزه است.

 

پایان پیام/
 

کد خبر 281353

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha