ایران در برداشت آب زیر زمینی رتبه پنجم دنیا را دارد

خبرگزاری شبستان: مدیر طرح کلان ملی مدیریت جامع حوزه های آبخیز کشور گفت: ایران از نظر برداشت آب زیر زمینی رتبه پنجم دنیا و از نظر تخریب منابع آب و هزینه انجام شده نیز رتبه نامناسبی در دنیا دارد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از استان گلستان، امیر سعدالدین، مدیر طرح کلان ملی مدیریت جامع حوزه های آبخیز کشور، ظهر امروز (27 مرداد) در نشست خبری در دانشگاه منابع طبیعی گرگان گفت: 7 هزار و 840 نفر ساعت کار تخصصی برای فاز صفر طرح کلان ملی مدیریت جامع حوزه های آبخیز کشور انجام شده است.


وی افزود: 3 هزار نفر ساعت در کمیته برنامه ریزی و هماهنگی، 3 هزار و 840 نفر ساعت در کارگاه های آموزشی و یک هزار نفر ساعت در تدوین طرح و الزامات خارج از کارگاه کار تخصصی انجام شده است.


سعدالدین تصریح کرد: این طرح بیش از یکسال پیش تصویب شد و در حال حاضر در مرحله اجرا است.

 

وی با بیان اینکه دقت و مدیریت سیستم پیچیده حیات اگر به صورت بهینه صورت نگیرد ما را به موفقیت نمی رساند، افزود: آب و خاک مهمترین منابع منابع و زیر بنای توسعه هر کشور است.


مدیر طرح کلان ملی مدیریت جامع حوزه های آبخیز کشور اظهارداشت: روند تصاعدی مصرف آبف احتمال وقوع 38 خطر طبیعی خسارت بار، بالا بودن نرخ متوسط فرسایش خاک، نرخ پیشروی بیابان، تشدید اثرات وقوع خشکسالی، وقوع سیل های متعدد، تخریب اکوسیستم هاف جوامع انسانی شکننده در برابر حوادث طبیعی، نبود نقشه علمی و الگوی مدیریتی مدون در کشور و نبود چشم انداز برای حوزه های آبخیز کشور از مهمترین مشکلات مدیریت آبخیزداری است.


سعدالدین ادامه داد: لزوم توجه به بهبود و حفظ کیفیت منابع آب، لزوم حفظ و بهبود منابع زیستی، تامین امنیت غذایی و آبی، دستیابی به اهداف توسعه پایدار از مهمترین موارد لزوم تدوین این طرح است.


وی تصریح کرد: از نظر برداشت آب زیر زمینی رتبه پنجم دنیا را داریم و از نظر تخریب منابع آب و هزینه انجام شده نیز رتبه نامناسبی در دنیا داریم.


سعدالدین با بیان اینکه این طرح یکی از 5 طرح کلان کشوری است که تصویب شده است، گفت: دانشگاه منابع طبیعی گرگان مجری محوری طرح و دانشگاه های شیراز، گیلان، منابع طبیعی ساری و پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور به عنوان مجریان اصلی طرح انتخاب شده اند.


وی گفت: برای فازصفر این طرح 9 ماه در نظر گرفته شده است تا طراحی اولیه طرح به خوبی صورت گیرد، در این فاز چشم انداز و اصول مبانی طرح تعیین شده، تقسیم کار ملی، آسیب شناسی طرح های قبلی و شرح خدمات کار به شکل تفضیلی انجام می شود.


سعدالدین افزود: در تمام دنیا تمایل وجود دارد که به جای مدیریت بخشی به سمت مدیریت جامع بروند، تغییر از رویکرد حاکمیتی و کنترلی به سمت مدیریت تعاونی و یا تفویض و تقسیم اداره آبخیز بین گروه ها و افراد مختلف از مهمترین اهداف این طرح است.


وی یادآور شد: هدف کلی طرح تهیه نقشه علمی و کاربردی مدیریت جامع حوزه های آبخیز است، در فاز صفر تشکیل و تجهیز دبیرخانه، شناسایی منابع اطلاعاتی و ایجاد پایگاه اداری و پشتیبانی، برگزاری کارگاه های مقدماتی، ایجاد کمیته ها و گروه های کاری، و برگزاری 5 کارگاه تخصصی در کشور انجام شده است.


سعد الدین اظهار داشت: سند پایگاه داده ای و اطلاعاتی آبخیز های کشور، سند آموزش و ترویج مدیریت جامع آبخیزها و هماهنگی با اسناد بالادستی و محوری از مهمترین خروجی های این طرح است.


وی ابراز امیدواری کرد: طرح برنامه ای ارائه می دهد تا بر مبنای آن طرح های اجرایی تهیه شود، شناسایی وضع موجود به صورت کامل، شاخص سازی و پر کردن گپ های بین یخش های مختلف از دیگر بخش های این طرح است.


سعدالدین ادامه داد: اعتبار فاز صفر پروژه برابر با یک میلیارد تومان بود که در سال جاری در دو مرحله تخصیص 100 میلیون تومان دیگر نیز به این اعتبار اضافه شد، در مجموع پیش بینی می شود این طرح 100 میلیارد تومان اعتبار نیاز داشته باشد.
 

وی با اشاره به اجزای مختلف این طرح، گفت: از مهمترین عناوینی که در این پروژه مطرح است می توان به ریسک پروژه و دیده شدن معیشت پایدار جوامع آبخیز نشین اشاره کرد هرچند با تغییرات در وضعیت مدیریتی استان ممکن است تغییراتی در این طرح ایجاد شود.
 

تامین آب شهر نباید منجر به تخریب منابع آب طبیعی شود


علی نجفی نژاد، معاون علمی طرح کلان ملی مدیریت جامع حوزه های آبخیز کشور نیز در این جلسه گفت: از مشکلاتی که در مدیریت منابع طبیعی وجود دارد بخشی نگری است ولی در طبیعت این خط و مرزها خصوصا در بخش آب وجود ندارد.
 

وی افزود: هدف اصلی این است که چگونه در عرصه منابع طبیعی کارهای مدیریتی و اجرایی انجام دهیم تا کیفیت و کمیت آب خدشه دار نشود.


نجفی نژاد تاکید کرد: متاسفانه این جامع نگری تا کنون انجام نشده است و در نهایت اثر آن را در مواردی چون دریاچه ارومیه و یا آبخیز زیارت می بینم.
 

وی دامه داد: تامین آب شهر نباید منجر به تخریب منابع آب طبیعی شود و این طرح به دنبال اینست که به صورت علمی و سیستماتیک عدم هماهنگی موجود بین دستگاه ها انجام شود.
 

پایان پیام/
 

کد خبر 283547

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha