مسجد جامع درمیان "هندوالان" میزبان گردشگران نوروزی

مسجد جامع هندوالان از بناهای دوره تیموری از مهم ترین و با شکوه‌ترین بناهای تاریخی شهرستان درمیان است که با گذشت بیش از هزار سال همچنان استوار میزبان گردشگران نوروزی است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از بیرجند، مهمترین عناصر معماری مسجد هندوالان سردر ورودی، صحن گنبد خانه، شبستان ستوندار و محراب است و گنبد خانه مرکزی به شیوه عرقچین به کمک فیلپوش ها با مهارت بر روی فضای چهار ضلعی قرار گرفته است.

 

بر اساس کتیبه های کوفی کشف شده  این بنا متعلق به قرون هفتم و هشتم هجری قمری می باشد سبک معماری آن مربوط به دوره تیموریان است و در دوره های بعدی نیز همچنان بازسازی و تزئیناتی به آن اضافه شده است.

 

از دیگر بخش‌های اصلی این مسجد پیش طاق با سقفی مدور و زیبا و تزئینات آجرکاری مربوط به آن و شبستان ستوندار در فضای داخلی آن است.

 

تزئینات مسجد از دیگر ویژگی های مهم این بنا است که از جمله این تزئینات گچبری هایی با طرح‌های اسلیمی در حاشیه طاقها و درگاهها، تزئینات رسمی بندی، ارسی ها و نیز تزئینات مربوط به پوشش سقف بنا می توان اشاره کرد.

 

مسجد عثمان ذوالنورین

 

مسجد عثمان ذوالنورین متعلق به قرون اولیه اسلام واقع در بیرجند در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفته است.

 

قدمت این مسجد که در داخل قلعه قدیمی روستای طبس مسینا از توابع بخش درمیان واقع است با توجه به سابقه دیرینه روستا و منابع تاریخی متعدد به قرن اولیه اسلام می رسد که در دوره های مختلف مورد بازسازی قرار گرفته است.

 

آجرکاری نمای ورودی بنا که در دوره قاجار ایجاد شده اند و نیز تزئینات محراب از جمله عوامل تزئینی این بنا به شمار می رود. وجود کتیبه های متعدد بر روی ستونها و دیوارهای داخلی مسجد و نیز کتیبه ای به تاریخ 1208  نشان دهنده وجود این بنا قبل از دوره قاجار است. 

 

قلعه اره فورگ

 

این قلعه در روستای فورگ از توابع بخش مرکزی شهرستان درمیان و در فاصله 90 کیلومتری شرق بیرجند و10 کیلومتری شهر اسدیه واقع شده است.

 

مصالح به کار رفته در بنا سنگ، آجر، خشت، گچ، آهک و ساروج است و فضای داخلی قلعه از قسمت های مختلف مانند محل زندگی خدمه، اصطبل و انبار مهمات تشکیل شده است که به وسیله حصار قلعه و برج های مدور احاطه شده اند.


بالای حصار و برج های این قلعه کنگره دار است و منافذی جهت دیده بانی و دفاع در آن تعبیه شده و دروازه اصلی در ضلع شرقی و یک دروازه کوچک تر در ضلع شمالی آن قرار دارد.


شاه نشین قلعه فورگ در بلندترین نقطه قرار دارد و فضاهایی از قبیل اصطبل، آب انبار، اتاق های ساخته شده در دو طبقه و مسجد را در بر دارد.

 

آرامگاه سلطان ابراهیم رضا(ع)

 

آرامگاه سلطان ابراهیم رضا (ع) از دیگر بناهای تاریخی درمیان مربوط به دوره تیموری است که در روستای آبگرم گزیک در فاصله 140 کیلومتری بیرجند قرار دارد.


این بنا بر روی سکویی که یک متر از سطح زمین ارتفاع دارد ساخته شده و دارای ورودیها، فضای گنبد خانه و طاق نماهایی در چهار طرف است و بر دیوارهای گنبد خانه تا ارتفاع یک و نیم متری آثار ارزشمندی از هنر خوشنویسی مشاهده می شود که به خطوط نستعلیق، شکسته، نسخ و ثلث نوشته شده اند و نمونه ای از خط کوفی نیز در بعضی موارد به چشم می خورد.


این اثر متعلق به دوره تیموری است که ساخت آن را به سلطان حسین بایقرا نسبت می دهند و مدفن سلطان ابراهیم رضا از برادر زادگان امام رضا (ع) است.

 

بررسی‌های باستان‌شناسی بیانگر سکونت انسان پیش از دوره اسلامی در منطقه درمیان است و وجود قلاع تاریخی متعلق به دوره‌های مختلف نشان می‌دهد که شهرستان درمیان به لحاظ اقتصادی، سیاسی و اجتماعی در جایگاه رفیع‌تری در مقایسه با امروز قرار داشته که دلیل این امر برخورداری از شرایط طبیعی منطبق بر شیوه زندگی آن زمان بوده است.

 

گفتنی است، آسیاب‌ بادهای طبس مسینا، قلعه نو گاویچ، آب انبار حوض خواهر محمدخان، خانه ابراهیم‌بیک مسینایی، قلعه کلاته باقرخان، قلعه سیدان، مسجد سیدان، قلعه اسدیه، قلعه محمدآباد چهار برج و خانه عبدالعظیم عظیمی از دیگر آثار تاریخی این شهرستان در دوره قاجار است.

 

پایان پیام/

کد خبر 28435

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha