تفسیر آیه شریفه:«الزَّانِی لا یَنْکِحُ إِلاَّ زانِیَةً»؛چیست؟

ظاهر آیات فوق تحریم ازدواج با زانى و زانیه است، البته این حکم در روایات اسلامى مقید به مردان و زنانى شده است که مشهور به این عمل بوده و توبه نکرده‏اند.

به گزارش خبرگزاری شبستان، علامه ی طباطبایی(ره) در تفسیر آیه ی شریفه ی :«الزَّانِی لا یَنْکِحُ إِلاَّ زانِیَةً أَوْ مُشْرِکَةً وَ الزَّانِیَةُ لا یَنْکِحُها إِلاَّ زانٍ أَوْ مُشْرِکٌ وَ حُرِّمَ ذلِکَ عَلَى الْمُؤْمِنِینَ»؛[1] می فرمایند: ظاهر آیه و مخصوصا با در نظر گرفتن سیاق ذیل آن، که مرتبط با صدر آن است، چنین مى‏رساند که: آیه ی شریفه در مقام بیان حکمى تشریعى و تحریمى است، هر چند که از ظاهر صدر آن بر مى‏آید که از مساله‏اى خبر مى‏دهد، چون مراد از این خبر تاکید در نهى است، چون امر و نهى وقتى به صورت خبر بیان شود. امر و نهى مؤکد مى‏شود، و این گونه تعبیرها زیاد است، (مثلا مى‏گوییم فلانى این کار را مى‏کند، و یا دیگر از این کارها نمى‏کند، یعنى به هیچ وجه نباید کند).

و حاصل معناى آیه با کمک روایات وارده از طرق اهل بیت علیهم السلام این است که: زناکار وقتى زناى او شهرت پیدا کرد، و حد بر او جارى شد، ولى خبرى از توبه کردنش نشد، دیگر حرام است که با زن پاک و مسلمان ازدواج کند، باید یا با زن زناکار ازدواج کند و یا با زن مشرک، و همچنین زن زناکار اگر زنایش شهرت یافت، و حد هم بر او جارى شد ولى توبه‏اش آشکار نگشت، دیگر حرام مى‏شود بر او ازدواج با مرد مسلمان و پاک، باید با مردى مشرک، یا زناکار ازدواج کند.

پس این آیه، آیه‏اى است محکم و باقى بر احکام خود که نسخ نشده و احتیاج به تاویل هم ندارد، و اگر در روایات حکم را مقید کرده‏اند به صورت اقامه حد و ظهور توبه، ممکن است این قید را از سیاق آیه نیز استفاده کرد، براى اینکه حکم به تحریم نکاح، در آیه شریفه بعد از امر به اقامه حد است، و همین بعد واقع شدن ظهور در این دارد که مراد از زانى و زانیه، زانى و زانیه حد خورده است و همچنین اطلاق زانى و زانیه ظهور در کسانى دارد که هنوز به این عمل شنیع خود ادامه مى‏دهند، و شمول این اطلاق به کسانى که توبه نصوح کرده‏اند، از دأب و ادب قرآن کریم بعید است.[2]

در تفسیر نمونه نیز در رابطه با تفسیر این آیه ی شریفه می خوانیم:

ظاهر آیات فوق تحریم ازدواج با زانى و زانیه است، البته این حکم در روایات اسلامى مقید به مردان و زنانى شده است که مشهور به این عمل بوده و توبه نکرده‏اند، بنا بر این اگر مشهور به این عمل نباشند، یا از اعمال گذشته خود کناره‏گیرى کرده و تصمیم بر پاکى و عفت گرفته، و اثر توبه خود را نیز عملا نشان داده‏اند، ازدواج با آنها شرعا بى مانع است.

علت جواز در این صورت آن است که عنوان "زانى" و"زانیه" بر آنها صدق نمى‏کند، حالتى بوده است که زائل شده، ولى در صورت اول، این قید از روایات اسلامى استفاده شده و شان نزول آیه نیز آن را تایید مى‏کند.

در حدیث معتبرى از امام صادق علیه السلام مى‏خوانیم که فقیه معروف "زراره" از آن حضرت پرسید تفسیر آیه الزَّانِی لا یَنْکِحُ إِلَّا زانِیَةً ... چیست؟

امام فرمود:«هن نساء مشهورات بالزنا و رجال مشهورون بالزنا، قد شهروا بالزنا و عرفوا به، و الناس الیوم بذلک المنزل، فمن اقیم علیه حد الزنا، او شهر بالزنا، لم ینبغ لا حد ان یناکحه حتى یعرف منه توبته»؛این آیه اشاره به زنان و مردانى است که مشهور به زنا بوده و به این عمل زشت شناخته شده بودند، و امروز نیز چنین است، کسى که حد زنا بر او اجرا شود یا مشهور به این عمل شنیع گردد سزاوار نیست احدى با او ازدواج کند، تا توبه او ظاهر و شناخته شود.[3] [4]



--------------------------------------------------------------------------------

[1] .النور/3.« مرد زناکار جز با زن زناکار یا مشرک ازدواج نمى‏کند و زن زناکار را، جز مرد زناکار یا مشرک، به ازدواج خود درنمى‏آورد و این کار بر مؤمنان حرام شده است».

[2] .ترجمه ی تفسیر المیزان، ج15،ص115.

[3] . « وسائل الشیعه»، جلد 14، صفحه 335( جلد 20، صفحه 439، چاپ آل البیت).

[4] . تفسیر نمونه، ج14،ص394.

پایان پیام/

 

کد خبر 285286

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha