بار گران جهیزه سنگین بر دوش جوانان

عضو هیئت علمی فرهنگستان علوم انسانی با بیان اینکه جهیزیه سنگین ارتباط مستقیم باامرازدواج داردگفت:سبکهایی که هم اکنون درجامعه ترویج پیدا کرده به گونه ای طراحی شدند که ما را در یک غالب سبک زندگی غربی قرار میدهند

حجت الاسلام محمدجعفر حسینیان، عضو هیئت علمی فرهنگستان علوم انسانی، در گفتگو با خبرنگار شبستان با اشاره به جهیزیه های سنگین در جامعه گفت: اگر ما بخواهیم در بررسی عوامل تاثیرگذار در جهیزیه های سنگین عوامل بالادستی را مورد توجه قرار ندهیم، نمی توانیم مشکل را برطرف کنیم .عوامل پشت پرده ای وجود دارند که موجب جهیزیه های سنگین شده است که این امر یک آسیب پرخطر برای تهدید جامعه و خانواده که دسترسی به یک امت اجتماعی است می باشد.

 

وی با بیان اینکه جهیزیه سنگین ارتباط مستقیم با امر ازدواج دارد اظهار کرد: یکی از رویکردهای اصلاح ازدواج در جامعه ما ترویج ازدواج آسان است. یکی از پیامدهای مثبت ازدواج آسان، تسهیل در مهریه ها، ازدواج و جهیزیه می باشد.

 

حجت الاسلام حسینیان با اشاره به خطراتی که ازدواج آسان را در جامعه دنبال می کند افزود: سبک هایی که هم اکنون در جامعه ما ترویج پیدا کرده به گونه ای طراحی شدند که ما را در یک غالب سبک زندگی غربی قرار می دهند. ازدواج در جهان غرب به معنای تشکیل خانواده نیست در این جوامع بیشتر تمایلات جنسی و درونی افراد مورد توجه است تا تشکیل خانواده.

 

 ازدواج در جامعه اسلامی دستیابی به امنیت در سایه خانواده است  

این عضو هیئت علمی فرهنگستان علوم انسانی با بیان اینکه هدف از ازدواج در جامعه اسلامی دستیابی به امنیت در سایه خانواده است خاطرنشان کرد: اساس ازدواج در جامعه اسلامی تشکیل خانواده است. بنابراین می بایستی از هر ازدواج و سبکی که مانع شکل گیری خانواده می شود جلوگیری کرده و آن را اصطلاح و ترمیم کنیم و جامعه را به سوی شکل گیری خانواده سوق کردیم، در چنین شرایطی است که جهیزیه های سنگین به صورت طبیعی از میان خواهد رفت.

 

جهیزیه های سنگین نخستین عامل ایجاد مشکل در جامعه

وی با اشاره به اینکه جهیزیه های سنگین نخستین  عامل ایجاد مشکل در جامعه هستند تصریح کرد: وقتی قرار است خانواده ای با ساده ترین ارتباطات به هم پیوند بخورند در این  پیوند باید بیشتر عوامل معنوی را موردتوجه قرار دهند تا عوامل مادی ،نه اینکه بگوییم عوامل مادی تاثیر ندارند ولی سهم آن در آخر قرار می گیرد. سهم اصلی ما در تشکیل خانواده آسان، ازدواج آسانی است که زوج ها از لحاظ اخلاقی، اعتقادی و کارآمدی با هم تفاهم داشته باشند تا بتوانند به یک کفوییت و همطراز بودن برسند.

 

حجت الاسلام حسینیان با بیان اینکه ما معمولاً همطراز بودن را با شاخص های اقتصادی می سنجیدیم اظهار کرد: اگر این شاخص ها تغییر کند و ازدواج آسان صورت گیرد بسیاری از مشکلات جامعه حل می شود. توجه به سلامت خانواده و اینکه ازدواج ها آسان صورت گیرد و سختی در صداق نداشته باشند در روایات بسیار تاکید شده است و همچنین پیامبر اکرم (ص) فرمودند: بر جوانان است که خواستگاری، عقد، ازدواج و مهر آسان داشته باشند. مهر آسان یعنی مهریه ،کم و قابل وصول باشد اینها عوامل هستند که باعث استحکام پیوند روابط خانوادگی می شوند که متاسفانه در جامعه ما متزلزل شدند.

 

 فرزندار شدن در میان جوانان تبدیل به کراهت شده است

این عضو هیئت علمی فرهنگستان علوم انسانی با اشاره به اینکه امروزه فرزندار شدن در میان جوانان تبدیل به یک امر دارای کراهت شده است افزود: اکثر جوانان تا مدتها پس از ازدواج بچه دار نمی شوند و می گویند می خواهیم مدتی آزاد و راحت باشیم، غافل از اینکه این امر کیان خانواده را به خطر انداخته و بنیان آن را متزلزل می کند و همچنین به ترویج شاخص های جدید در ازدواج  دامن می شود.

 

وی ادامه داد: وقتی رسیدن به آسایش های مادی، ملاک ازدواج قرار داده می شود آن وقت  است که همه ابعاد و روایاتی که در مورد ازدواج وجود دارد از دایره خارج می شود.

 

حجت الاسلام حسینیان در ادامه خاطرنشان کرد: وقتی چنین شرایطی پیش آمد.خانواده دختر و پسر به دنبال مستمسکی می گردند که شان و منزلت فرزندان خود را اثبات کنند و جوانان نیز به دنبال هم کفو خود( از نظر مادی) بگردند. همین امر دلیلی برای به تاخیر افتادن ازدواج در جامعه می شود.

 

این عضو هیئت علمی فرهنگستان علوم انسانی در ادامه با بیان اینکه به تاخیر افتادن سن ازدواج در سنین بالا مشکلات عدیده ای هم متوجه جامعه و هم دختران و پسران می کند اظهار کرد: در سنین بالا تمایلات آنها به خوبی گره نمی خورد. توقعاتشان بسیار افزایش می یابد و بیشتر در توهمات و تخیلات خود زندگی می کنند. بنابراین اگر ازدواج در اوایل بلوغ جوانان صورت گیرد نیازهایشان همان زمان ارضا شده و فرصت برای تصویرسازی و ذهنیت سازی برای مطلوبات جدید پیدا نمی کنند.

 

وی ادامه داد: سپس با روبرو شدن وافعیت ها، متناسب با آن زندگی می کنند، شرایط  را می پذیرند و همان قسمتی از زندگیشان می شود در حالی که هم اکنون این گونه نیست. واقعیت ها تبدیل به اوهام شده و زنان و مردان در تخلفات مادی سیر می کنند.

 

وی نقش فیلمهای تلویزیونی در فرهنگسازی  را مهم خواند و گفت: افرادی که شبکه های خارجی را دنبال می کنند به مراتب سخت تر و بدتر می شود با انها ازدواج کرد.

 

 ازدواج ارتباطی با پایه های تعلقی و  وابستگی درونی است 

حجت الاسلام حسینیان با بیان اینکه ازدواج یک ارتباطی است که دارای پایه های تعلقی، وابستگی درونی و عاطفی است افزود: اگر محبت های ارتباطی وجود نداشته باشد تفاهم و همکاری در خانواده واقع نمی شود بعد از اینکه آتش هوس هایشان خاموش شد مشکلات زندگی ظاهر شده و با ایجاد اختلاف میان یکدیگر منجر به طلاق می شوند.

 

این عضو هیئت علمی فرهنگستان علوم انسانی در ادامه خاطرنشان کرد: خانمها و آقایانی که از یکدیگر طلاق می گیرند، بیماری طلاق بر روی آنها اثر می گذارد و هیچ کدام نمی توانند دو مرتبه یک زندگی سالمی را بنا کنند و زمانی که وارد جامعه می شوند، چون محمول آثار منفی در خود هستند و می خواهند این وضعیت را اصلاح کنند که بسیاری از مفاسد اخلاقی و اجتماعی از این طریق در جامعه  به وجود می اید.

 

وی با بیان اینکه باید اهداف ازدواج آسان تعریف و اقدامات عملی در این زمینه صورت گیرد افزود: برای انجام اقدامات عملی در این زمینه نیازمند از میان بردن پارادایم های مصرف گرایی حاکم بر جامعه هستیم ما از این ناحیه بسیار آسیب پذیر  هستیم. یعنی به هر میزانی که مراکزی ایجاد شود که با سرمایه گذاری برای ازدواج آسان به صورت بخشی فعالیت کنند، چون این پارادایم های مصرف گرایی در جامعه حاکم هستند ما نمی توانیم کاری از پیش ببریم و بیشتر متضرر می شویم.

 

حجت الاسلام حسینیان ادامه داد: تنها راه حل مشکلات آغاز فعالیت های بخشی است که این امر نیازمند سرمایه گذاری و تشویق جوانان برای ازدواج آسان است.

 

فرهنگسازی از طریق رسانه ملی مشکلات را مرتفع  می کند

وی اظهار کرد: ما با فرهنگسازی از طریق رسانه ملی می توانیم بخش هایی از مشکلات را مرتفع کنیم ولی در بحث کلان تا زمانی که ما به سمت معنویات و ارزش  های اسلامی پیش نرویم  همچنان دچار این معضلات در جامعه خواهیم بود.

 

این عضو هیئت علمی فرهنگستان علوم انسانی با بیان اینکه ما باید سبک زندگی اسلامی را در فرهنگ عمومی نهادینه کنیم یادآور شد: در سبک زندگی اسلامی ابتدا باید پارادایم های مصرف گرایی حاکم بر جامعه از میان بروند در واقع نخستین گام سبک زندگی اسلامی ساده سازی است که این امر نیز نیازمند فرهنگسازی اجتماعی، فرهنگی و تخصصی است.


 پایان پیام/
 

کد خبر 286167

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha