توجه به صنایع دستی و تحقق حماسه اقتصادی//(2)

خبرگزاری شبستان: بدون شک یکی از افتخارات هر ملت و کشوری، صنایع بومی و دستی آن کشور است که در رشد، توسعه و پیشرفت فرهنگ، دانش و اقتصاد جوامع و توسعه آنها، اثر مستقیم دارد.

خبرگزاری شبستان// ایلام
 

صنایع دستی و به عبارتی این هنر و صنعت بی بدیل و بی رقیب حاصل ذوق و هنر، سلیقه، ابتکار و خلاقیت هنرمندان و صنعتگران عزیزی است که صبورانه آداب، سنن و رسوم و در یک کلام پیام فرهنگی نسل ها را در محصولات تولیدی شان متجلی کرده و از آن پاسداری می کند.


ویژگی های بارز و انکار ناپذیر این هنر صنعت باعث شده که تمامی کشورها، چه کشورهای در حال توسعه و یا کشورهای پیشرفته ناگزیر از لحاظ نمودن نقش این صنعت در برنامه های اقتصادی اجتماعی خود باشند.


کشور ما دارای طیف نسبتا وسیع و در بسیاری موارد محصولاتی منحصر به فرهنگ خود در زمینه صنایع دستی است و کیفیت ترین فرش ها، گلیم ها، میناکاری ها، خاتم، مسگری، نقره کاری و بسیار دیگر از صنایع دستی تولید می شود که از لحاظ کیفیت و پیشینه تاریخی ما را بی رقیب می سازد.


مقام معظم رهبری که سال 92 را سال حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی نامگذاری فرمودند در پیام نوروزی خود بر امر توسعه اقتصادی چنین تاکید می نمایند که: در عرصه‌ اقتصاد، به تولید ملی باید توجه شود؛ همچنان که در شعار سال گذشته بود، البته کارهائی هم انجام گرفت؛ منتها ترویج تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه‌ی ایرانی، یک مسئله‌ بلند‌مدت است؛ در یک سال به سرانجام نمی رسد.


با توجه به تاکید مقام معظم رهبری در خصوص توجه به تولید ملی و حماسه اقتصادی، می توان از صنایع دستی و توجه به اقتصاد خانوارها را یکی از راهکارهای تشویق خانوارها به سهیم شدن در تولید ملی، رونق اقتصادی، معیشت خانواده و در نهایت اقتصادی پویا در جامعه مبتنی بر تولید داخلی عنوان کرد.


در مراجعه به یکی از غرفه های دائمی صنایع دستی شهر ایلام، خریداری را می بینیم که در حال انتخاب گلیم نقش برجسته برای سوغات بردن است، وی می گوید: گلیم نقش برجسته که به نام ایلام ثبت شده و من مشتاق شدم که در سفر به ایلام حتما این نوع گلیم زیبا را خریداری کنم.

 

م. نریمانی، اظهار می کند: واقعا هنر زیبایی است که باید این هنر به خوبی در سطح کشور شناسانده شود و از طرفی هم نسل جوان خود استان به عنوان یکی هنر بومی آنرا بشناسند و از طریق اموزش به نسل های بعدی نیز منتقل شود.


وی، تصریح می کند: این هنر به توسعه اقتصادی استان کمک می کند، باید هنرهای صنایع دستی از جمله این هنر اصیل، بها داده و با برنامه ریزی و مدیریت شود زمینه های افزایش ارزش اقتصادی و جذب نیروی انسانی را فراهم کرد.


اهمیت صنایع دستی در رونق جذب توریسم و صنعت گردشگری در استان ایلام از آن جهت است که زمینه های توسعه این صنعت در استان بف صورت بالقوه وجود دارد، مواد اولیه این صنایع دستی از جمله گلیم نقش برجسته از جمله کرک، پشم، رنگ و چوب های جنگلی به حدی است که ضمن رفع نیازهای داخلی منجر به صادرات به سایر استان ها نیز خواهد شد.


رشد صنایع دستی علاوه بر اینکه موجب ارتقای درآمد خانوارهای استان می شود عامل اساس برای معرفی فرهنگ اصیل ایرانی به سایر نقاط جهان است.


به نظر می رسد آموزش، معرفی صنایع دستی و حمایت از هنرمندان، سه عامل اساسی در توسعه این صنعت باشند، صنایع دستی در استان ایلام با توجه به شرایط فرهنگی، اقتصادی و زیست محیطی این استان، می تواند یک صنعت مهم در امرار معاش خانوار باشد.


با توجه به شرایط فرهنگی کار کردن برای بانوان به هر شغلی راضی نیستند و باید شغلشان متناسب با جنسیت باشد، مشاغل خانگی و صنایع دستی از آنجا که بهداشت شغلی را فراهم و هیچ گونه آلودگی محیطی ندارد یک شغل درآمد زای متناسب است.


از طرف دیگر در محیط منزل انجام می شود و زنان می توانند هم به امور خانه داری برسند و در محیط راحتی کارشان را دنبال کنند، هزینه اولیه که صنایع دستی دارد نسبت به سایر مشاغل بسیار پایین است و زنان می توانند با هزینه اندک شغل و درآمد داشته باشد.


در کشور چین که امروزه از اقتصاد قدرتمندی در سطح جهان برخوردار است، این قدرت را بیشتر مدیون مشاغل خانگی و کوچک است و این در حالی است که صنایع دستی ما هم این پتانسل دارد که با با سه عامل اساسی آموزش، حمایت و معرفی و تبلیغ در سطح جهانی عرض اندام کرده و بتواند زمینه اشتغال و افزایش قدرت اقتصادی خانوارها و جامعه را فراهم کند.


زنان در خانوارهای ایرانی از وقت و زمان زیادی برخوردارند و می توانند در این زمینه تولید محصولات صنایع دستی مشغول شوند تا هم از این طریق سرگرمی مفید ایجاد شده و هم در اقتصاد خانوار موثر واقع شوند.


از طرف دیگر خود صنایع دستی سبب جذب گردشگر و رونق صنعت توریسم می شود، با توجه با جاذبه و طرح های زیبای صنایع دستی در رشته های مختلف، بسیاری از گردشگران هدف سفر خود را خرید صنایع دستی و بازدید از این صنایع قرار می دهند.


اگر بتوانیم این تولیدات را درست معرفی کنیم و از قبل حمایت های لازم صورت گیرد که محصولات صنایع دستی ارزان تر عرضه شود، نمایشگاه های صنایع دستی در داخل و خارج از کشور ایجاد شود و از این طریق توانمدی های این صنعت، زیبایی ها، نقش آن در زندگی، کاربرد آن و هنر تولید این صنایع نمایش داده شود، این صنعت رونق یافته و زمینه تحول اقتصادی را فراهم می کند و در نهایت اقتصاد کشور از یک اقتصاد تک بعدی به سمت اقتصاد متکی بر تلاش و تولید خانوارها و اقتصاد آن خواهد شد.


در این امر مهم، سه ضلع هنرمندان و خانوارها، مسئولان و رسانه ها نقش مهمی ایفا می کنند، خانوارها و هنمندان از طریق بسط و توسعه هنرهای صنایع دستی، مسئولان از طریق حمایت و رسانه ها نیز از ابزار معرفی صنایع دستی می توانند در رونق این صنعت نقش خود را به خوبی انجام دهند.


فیلم، روزنامه، مقاله و ابزارهای تبلیغاتی راهی به سوی معرفی و معطوف کردن نگاه های مخاطبان و دوستداران صنایع دستی در نقاط مختلف جهان به سمت این صنعت مهم در کشور باشند که می طلبد در این زمینه فعالیت های مثبتی صورت گیرد هر چند این امر در کشور به همت مسئولان صورت گرفته اما جای کار بیشتری دارد.


در پایان باید گفت، صنعت گردشگر و صنایع دستی به عنوان یکی از زمینه توسعه همه جانبه کشور قلمداد می شود و این امر همواره مورد توجه برنامه ریزان و سیاستمداران کشور بوده که نیازمند برنامه ریزی بیشتر در راستای تحقق منویات مقام معظم رهبری و پویایی اقتصاد کشور است.


پایان پیام/

کد خبر 288180

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha